Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите

Догодина може да се появят отделни случаи на коронавирус
204
Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи, а догодина те ще имат ендемичен характер, тук-там ще се появяват случаи. Ако настъпят съществени мутации във вируса и особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер – да се активизира в края на есента и началото на зимата, както сега се случва със “старите” коронавируси, които причиняват респираторни и инфекции. Това казва пред „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Той обясни, че към 85% от заразените у нас носят британската мутация. Сега боледуват, и то тежко, деца до 19 г. и хора между 30 и 49 г., които “смело” не спазват мерките. Преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти, това са стотици хиляди мутации, но единици от тях имат значение. Вирусът не е много деен генетично - мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа.

„В последните години човечеството подценява много процеси, свързани с природни явления и закони. Въобрази си, че е в състояние да командва всичко – от земетресенията до нововъзникващи или забравени инфекциозни заболявания. А се вижда, че употребявайки неправилно антибиотиците, вече 70 г. не може да се справи със задълбочаващата се устойчивост на бактериите към лекарства, без които животът щеше да е с десетилетия по-кратък. Замаяно от размаха на инвазивната медицина, от напредъка в лечението на психическите разстройства, от революционните успехи срещу онкологичните заболявания, човечеството остана с впечатление, че и грандиозната крачка на медицината със създаването на антибиотици е победа над бактериите завинаги. Само че проблемът с резистентността започва да ни отрезвява или поне събужда мислещите хора. Тази идея ни ръководеше, като наскоро направихме курс в 3 модула за правилното лечение с антибиотици - познайте дали това предизвика наплив“, коментира той.

Според него същото високомерие демонстрира човечеството и към вирусите. Средно на 10 г. възниква инфекция, която е забравена или се появява за първи път при хора.

„Слава богу, този коронавирус не е много “деен” генетично. Мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти. Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант“, казва професорът.

През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране в НЦЗПБ я установява в 75-85% от пробите в някои области. Говорим за заболяемост от 450 и повече на 100 хиляди души за 14 дни.

Неспазването на простите, но ефективни мерки за ограничаване на заразата са основните причини за това, смята той.

„При по-лесно предаващ се мутирал вариант на вируса е още по-важно да се носят маски и да се избягва събирането на хора в близост на закрито. Другото при този вирус, който се отличава с голяма концентрация в горните дихателни пътища, е, че никой не се вслушва в съветите да се прави профилактика в носоглътката“, коментира проф. Кантарджиев.

„Това са елементарни и евтини средства, които препоръчвам всяка година в сезона на респираторните инфекции: билкови бонбони, лимони, сода. Те ефективно намаляват вируса в горните дихателни пътища и така свиват вероятността за тежко боледуване и от предаване на вируса. В съчетание с маски и по-обрано общуване може да се намали рискът въпреки мутиралия вариант. В момента разпространението му е наистина тревожно, картата на България почти цялата свети в червено“, разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
26
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Всеки ден поне половината новини са все за коронавирус. Месец преди изборите отваряме за да тръгне броят на заразените нагоре, да се напълнят болниците и да започнат да *** хората по стълбите или в линейките. И всичко това се прави умишлено за да се уплашат хората (особено по-възрастните) и да не отидат да гласуват.
143
2
 
20
 
! Отговори
K-e с ударение на е преди 3 години
Проф. Кантарджиев прилича на онези генерали-неудачници, които обвиняват своите войници за пораженията на войските, допуснати под тяхно командване.
142
1
 
22
 
! Отговори
хохо преди 3 години
Бих искал да ви информирам , че сайта за ваксинации не работи ! Връща съобщение че съм ваксиниран, а аз не съм. Що за глупост? Как сега ще ме убедите сега , че всичко е истина. Звъня на всички възможни телефони на МЗ и РЗИ и кой ли още не и никой не откривам отсреща. Всичко е пълен фарс. Няма никаква организация. Сега вече не вярвам и на цифрите които изнасятe ...
141
0
 
12
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Въпросът е на бай Шиле кога ще му уври главата. Или тя вече е превряла от постоянното каране на смукач.
140
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувач До като дойде лятото бая народ ще си иде,заради разни коронофоби...Вън вали сняг,той за лято говори.
139
2
 
8
 
! Отговори
Ей от нощ преди 3 години
Кога ще кажете, че ЕАЛ е предупредила, че 1 000000 ваксини на АЗ са вредни за здравето на хората и трябва да се изтеглят от употреба? Една от страните, в коитоима част от тази парида е и България. Защо си траете и не я спрете? Чакате да стане сериозно и тогава? Май за управляващите човешкия живот още повече на пенсионер не струва нищо. Това, коет оправят в моментае абсолютен геноцид към собствиния си народ.
138
2
 
6
 
! Отговори
металург преди 3 години
Техните глави не увират. От Ч У Г У Н са, излети са още от времето на бай Тошо.
137
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Намаляваща ще е силата на суперзаразителите само в случай, че вирусът не се променя. А за стадния имунитет - много зависи, дали говорим за цялата страна или за отделни райони. В момента дори и в големите градове стадният имунитет е много слаб. Но стадният имунитет по принцип не е константа. При някаква промяна в условията или в поведението на хората достатъчният процент невъзприемчиви към заболяването вече няма да е достатъчен и пак ще има вълна.
136
1
 
9
 
! Отговори
www преди 3 години
Интересно е, че това го казва човек от който зависи организацията на част от нещата. Този човек да отиде в болниците и местата за имунизации да види безпорядъка, преди да обвинява на посоки.
135
0
 
9
 
! Отговори
нормално мислещ преди 3 години
Тодоре, твоята глава няма да уври явно!
134
0
 
5
 
! Отговори
л преди 3 години
Бих искал да ви информирам , че сайта за ваксинации не работи ! Връща съобщение че съм ваксиниран, а аз не съм. Що за глупост? Как сега ще ме убедите сега , че всичко е истина. Звъня на всички възможни телефони на МЗ и РЗИ и кой ли още не и никой не откривам отсреща. Всичко е пълен фарс. Няма никаква организация. Сега вече не вярвам и на цифрите които изнасятe ...
133
0
 
6
 
! Отговори
Пак ние виновни преди 3 години
Пак хората са виновни. Като няма вода - хората са виновни, като има катастрофи - пак хората, а не дупките по пътищата. И сега - като има болни, хората са виновни. А къде са ви ваксините, защо хората чакат с часове и не им идва реда? Само приказките ви са големи.
132
0
 
7
 
! Отговори
Бунчу преди 3 години
>>Есента ще имаме по-малко болнити кажи за сегашната ситуация - що отворихте всичко и прехвърлихте негативите на рзи-татаа до есента я хамилата я хамиларя
131
0
 
2
 
! Отговори
металург преди 3 години
Техните глави не увират. От *** са, излети са още от времето на бай Тошо.
130
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как се варят главите на Н О Щ:1.Слагаш главите в казан с вряла вода2.Затискаш ги с павета да не изпуват3.Да къкри на бавен докато омекнат паветатаТе тава а
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи,", още не ви е увряла главата защото сте още в този щаб. Напуснете го и на на ваше място да дойдат неправителствени лекари занимаващи се с лечение и изследване на вируси. Не са ни нужни хирурзи, травматолози, музиканти, математици и други некомпетентни хора, които са неспособни да направят каквото и да е. 85% са от британския щам, ама как го разбрахте? Изследвате всяка проба? Едва ли. По-опасни сте от всеки вирус, в пъти по-опасни.
128
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нсоят се конспирации, че в Занзибар работят по стаден имунитет и обща взето туй което д-т Мангъров каза. Колко умрели има в Занзибар нощеска и колко в гениалния щаб.
127
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главите най-добре увират у панделата
126
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тогава всички ще са го изкарали, мой...
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уврете си главите, ей къде е есента, чykа на портите. Златна есен с листопади. Май ви плащат обаче да мислите за настоящата ситуация, а тя не е розова. Некадърници.