Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите

Догодина може да се появят отделни случаи на коронавирус
204
Проф. Кантарджие: Есента ще имаме по-малко болни, ако ни уврат главите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ако ни уври главата, есента ще имаме по-малко случаи, а догодина те ще имат ендемичен характер, тук-там ще се появяват случаи. Ако настъпят съществени мутации във вируса и особено в белтъка на шипчето, коронавирусът може да придобие сезонен характер – да се активизира в края на есента и началото на зимата, както сега се случва със “старите” коронавируси, които причиняват респираторни и инфекции. Това казва пред „24 часа“ проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Той обясни, че към 85% от заразените у нас носят британската мутация. Сега боледуват, и то тежко, деца до 19 г. и хора между 30 и 49 г., които “смело” не спазват мерките. Преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти, това са стотици хиляди мутации, но единици от тях имат значение. Вирусът не е много деен генетично - мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа.

„В последните години човечеството подценява много процеси, свързани с природни явления и закони. Въобрази си, че е в състояние да командва всичко – от земетресенията до нововъзникващи или забравени инфекциозни заболявания. А се вижда, че употребявайки неправилно антибиотиците, вече 70 г. не може да се справи със задълбочаващата се устойчивост на бактериите към лекарства, без които животът щеше да е с десетилетия по-кратък. Замаяно от размаха на инвазивната медицина, от напредъка в лечението на психическите разстройства, от революционните успехи срещу онкологичните заболявания, човечеството остана с впечатление, че и грандиозната крачка на медицината със създаването на антибиотици е победа над бактериите завинаги. Само че проблемът с резистентността започва да ни отрезвява или поне събужда мислещите хора. Тази идея ни ръководеше, като наскоро направихме курс в 3 модула за правилното лечение с антибиотици - познайте дали това предизвика наплив“, коментира той.

Според него същото високомерие демонстрира човечеството и към вирусите. Средно на 10 г. възниква инфекция, която е забравена или се появява за първи път при хора.

„Слава богу, този коронавирус не е много “деен” генетично. Мутира 4 пъти по-рядко от вируса на СПИН и 8 пъти по-рядко от вируса на грипа. Промените при SARS-CoV-2 са по-редки, защото той има система от ензими, които изправят мутациите, т.е. поправят грешките, които възникват при синтеза на неговата рибонуклеинова киселина. Въпреки това, преминавайки от човек на човек, за година вирусът мутира 30-33 пъти. Това са стотици хиляди мутации, но не всички имат значение за приспособяването му към човешкия вид. Мутациите, които му дават предимство, са да се предава по-лесно, по-бързо да се размножава в първите етапи на инфекцията, докато е още в горните дихателни пътища. Подобен профил има британският вариант“, казва професорът.

През януари и първите седмици на февруари мутацията се открива в 40-60% от пробите от страната. Към момента целогеномното секвениране в НЦЗПБ я установява в 75-85% от пробите в някои области. Говорим за заболяемост от 450 и повече на 100 хиляди души за 14 дни.

Неспазването на простите, но ефективни мерки за ограничаване на заразата са основните причини за това, смята той.

„При по-лесно предаващ се мутирал вариант на вируса е още по-важно да се носят маски и да се избягва събирането на хора в близост на закрито. Другото при този вирус, който се отличава с голяма концентрация в горните дихателни пътища, е, че никой не се вслушва в съветите да се прави профилактика в носоглътката“, коментира проф. Кантарджиев.

„Това са елементарни и евтини средства, които препоръчвам всяка година в сезона на респираторните инфекции: билкови бонбони, лимони, сода. Те ефективно намаляват вируса в горните дихателни пътища и така свиват вероятността за тежко боледуване и от предаване на вируса. В съчетание с маски и по-обрано общуване може да се намали рискът въпреки мутиралия вариант. В момента разпространението му е наистина тревожно, картата на България почти цялата свети в червено“, разясни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кантарджиев, за външната минисърка подготвихте ли чувал?
43
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главите трябва да ни уврат на 04.04. Долу мутрите и гробарите от НОЩ!
42
12
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Зaтoвa пак зaдaвам въпрoca : Имa ли мaтeмaтик, вируcoлoг, пулмoлoг, хирург, упрaвник, кaнцeлaркa..... НОЩник , кoйтo дa имa пoнe някaквa мaкaр и приблизитeлнa идeя зa чиcлo нa прeкaрaлитe cтрaшилищeтo КOВИД - cимтoмнo, бeзcимптoмнo... вcякaк oт нaчaлoтo нa ПЛAНДEМИЯТA! Тaкa щe знaят пoнe приблизитeлнo кoлкo oт нaрoдoнaceлeниeтo пoдлeжи нa вaкcинaция нa първa, втора.. вълнa! С една или с друга ваксина; с една "игла", две "игли"..! Щoтo нали и зaрaзявaнeтo върви нa вълни, тaлaзи.., мутанти..!
41
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На българин да му увре главата, е като да чакаш да цъфнат налъмите. Никога няма да стане.
40
11
 
16
 
! Отговори
Пак неподготвен преди 3 години
Пофесоре (колко си професор не знам, но си демагог със сигурност), по-малко ще са болните ако увре Тиквата. Народопсихологията няма да се промени. Отношението към мерките и вируса не е много по-различно отколкото в другите страни, които за разлика от хвалбите ви се справят далеч по-успешно. Проблемът е в некадърното (или по-точно престъпно) управление. Чудесно знаете, че бум на заразата и ваксинация не вървят заедно, но какво ви пука за умрелите - важно е да сте в джипката.
39
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Австрия е отказала Астра Зенека,защото има смъртни случаи.Но сега ваксинират простолюдието само с тази ваксина,а пфайзерът е за приоритетни групи.Няма значение,че в електронния регистър уж има предпочитана ваксина.Да живей мама Зоя.
38
4
 
17
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари!Цяла година водата се загрява бавно! който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
37
3
 
7
 
! Отговори
к1 преди 3 години
Професоре, наистина ще има по малко болни , ако ви уврат главите в НОЩ. Ако седнете и анализирате ситуацията и вземете решения на база на научна обосновка. Е пак казвам , ако наистина ви уврат главите . В противен случай пандемията няма да има край и ще влизаме от вълна във вълна о от щам в щам.
36
2
 
8
 
! Отговори
Venceremos преди 3 години
Катранджие звучи като учен от Сорбоната :-)
35
6
 
8
 
! Отговори
Дъ Риал Баче Кико преди 3 години
Оооо, ти ли си бе Герберсаки приятелю - този дето си експерт на тема хомо сексуализъм. Разбирам те - с жени като Караянчева и Дариткова в партията майка и аз бих обърнал резбата като теб - меки ми герберчо.
34
4
 
7
 
! Отговори
хух преди 3 години
този ако му прочетеш мненията последната година ще помислииш, че страда от психично разтройство.
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мдам..."Наесен започват късните странични ефекти от ваксините."Тези ваксини да не са сезонни? Стига сте плашили хората. Нали същите ваксини са тествани миналото лято. Досега "късните странични ефекти" с хоризонт от няколко месеца вече щяха да се проявят.
32
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо на пролет да се избавим от Крадливият вирус,пък после с помоща Божия ще се справим и с това нещо!
31
13
 
11
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Професоре,нашите глави увират много трудно,дебелоглави сме.Чета коментари,повечето са конспиративни идеи,или аз ще го прекарам по леко.Няма отговорност да пазиш себе си и околните.Затова сме на последно място в Е.С. Не променим ли мисленето,нищо добро не ни чака.И на мен не ми е кеф да я нося, но щом са казали специалистите,значи трябва да се носи..
30
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ни уврат главите, наесен тия, които се гаврят с нас ще сме ги изритали от властта. Това важи и за подмазвачи и мижитурки като този на снимката. Ако пък ни харесва да ни мачкат, ще продължим да гледаме този турско индийски сериал наречен Ковид и наесен4
29
3
 
10
 
! Отговори
светнат преди 3 години
Професоре, пропусна да кажеш, че и джибрито трябва да уври. Без него няма "антикоронар форте".
28
6
 
12
 
! Отговори
Упс! преди 3 години
Абе ако ваксините се окаже, че са вредни, тоя носи ли наказателна отговорност?
27
4
 
7
 
! Отговори
Аз мога да кажа преди 3 години
2150 нема да имаме никакви болни ако тоя и поколението му не са фактори в държаватаВервайте ми, аре на бас...Важно е ветър да се прави
26
13
 
11
 
! Отговори
Мдам... преди 3 години
Наесен започват късните странични ефекти от ваксините. Стой та гледай какъв мор ще настане!
25
9
 
7
 
! Отговори
Бойко Тиквата преди 3 години
Моята тиква никога не увира ! Та мислете му , разлабил съм сичко , отворил съм чекмеджетата и ми дреме !