Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията е с дълбоки корени

Компетентните органи досега не са предприели адекватни действия, смята премиерът
238
Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията е с дълбоки корени
Снимка: БГНЕС

Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната, заяви служебният премиер Стефан Янев по време на заседанието на Съвета по сигурност. То се провежда днес по тема "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност" и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Още по темата
"На 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници", каза служебният премиер.

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които, по думите му, компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

"Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполесни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда", каза още Стефан Янев, цитиран от „Фокус“.

По думите му е необходима консолидация на националните усилия за изкореняване на корупцията, но това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение и на съдебната система.

"Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. Трябва да бъдем наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост", заяви още Стефан Янев.

По думите му политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

"В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е даде пример, че процесите в България може да се лучват по правилен начин, така че да се върне надеждата за хората за по-добър живот", допълни още служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
3
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ДЕЛА, ДЕЛА ТРЯБВАТ...А НЕ ДУМИ!!! НО НЯМА КОЙ!
133
0
 
4
 
! Отговори
КОЛКО СТРУВАТ преди 2 години
КОЛКО СТРУВАТ САРАИТЕ НА ДОГАН И КОЙ ЩЕ МУ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ ИЛИ ПРОВЕРКА ЗА ЗАКОННОСТ НА ПРИХОДИТЕ?!? ИЛИ ТОЙ Е ВСЕЛЕНСКИ НЕПРИКОСНОВЕН?!???????
132
0
 
1
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
за какво им е да ни разделят като ние сме разграден двор и за едните и за другите. тея договорки стават много на високо. на нас това, на вас онова, на българите от трите най дългото. като измрат от глад и мизерия че вкарат туршаги, арапюги и друга примитивна папляч. ако ни завземат ще трябва да плащат социални, да създават икономика, да строят, а сега си смучкат сладко....
131
2
 
3
 
! Отговори
мишо бирочето преди 2 години
много загладил косъмчето тоя лешояд на натовските ястрeби. че и синя вратовръзчица.... брех брех. вижте кои носят сини вратовръзки на снимките от последните 20 години и ще ви стане ясно за кой отбор играе. сменят ни театралната трупа и пак по старо му. тоя чешит ще управлява минимум една година. ей така избран от онова предателско пссе Радевите Вълни. ПС: деси поетеси ще оди май у париж за гaщи скоро със американско фърчило.... брех брех.
130
1
 
3
 
! Отговори
Бръмбар преди 2 години
Много от политиците ни са бъркали в меда. Чуждите разузнавания публикуват информация за част от тях, които не им играят по свирката. Проблема наистина е много дълбок. Справка - другарката Нинова - къде е сина й? И познайте чии интереси ще защитава (подсказка - не са вашите). Подобни неща може да се извадят за повечето ни "политици".
129
1
 
7
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Русия и Турция ще се споразумеят за овладяването и дори евентуално разделянето на БГ. Засега само Сащ им пречи чрез Нато. Европа дава само декларации.
128
0
 
3
 
! Отговори
Даа! преди 2 години
ДПС не са вчерашни , пак ще бъдат във властта , не ги мислете , ТРЯБВА ДА МИСЛИМ НИЕ КАКВО ЩЕ ГИ СЪТВОРЯВАМЕ.
127
0
 
4
 
! Отговори
Всъщност до 141 преди 2 години
Което и да е вярно, ДПС НИКОГА НЕ СА ИГРАЛИ С БЪЛГАРИЯ! НИ КО ГА!!! Дали с русия или с турция...все е срещу БГ!!!
126
1
 
4
 
! Отговори
не е това .. преди 2 години
До Всъщност...ДПС ИСКАТ да играят вече с Ердоган , това означава и с Русия ---ПАК !
125
1
 
5
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
ДПС НАЙ- НАКРАЯ СЕ ИЗДАДОХА, ЧЕ ИГРАЯТ С ЕРДОГАН, А НЕ С РУСИЯ, КАКВИТО ПАРТЕНКИ ПУСКАХА ДОСЕГА!
124
3
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
САЩ ако видят списъка на комунистите в който са всички милионери в България , лошо ше им стане :) по времето когато бсп управляваше бизнесмените милионери никнеха по бързо и от гъби .
123
0
 
6
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
КОЯ ПАРТИЯ ПОИСКА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ПОМОЩ ОТ ЧУЖДА ДЪРЖАВА??? ДПС НА СРЕЩА БЕЗ СВИДЕТЕЛИ НА 4 ОЧИ МЕЖДУ КАРАДАЙЪ И ЕРДОГАН!!! НЕ ОТИДОХА НА СРЕЩА С ПУТИН, А ХА!!
122
1
 
1
 
! Отговори
дъртак преди 2 години
Дълбоките корени са "връзките, свой човек , рушвет, втория начин,шуробаджанащина и др" - похвати и начин за прогрес в България още от турско робство. Може и да не е научно издържано, но са се инфилтрирали в генома ни! Разликата спрямо 2021г е в мащаба!Така си възпитаваме и децата! Тогава какви резултати да очакваме?
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тълковния речник БСП и корупция са синоними! БСП се използва за корупция в големи размери извършена максимално нагло!
120
1
 
5
 
! Отговори
от САЩ преди 2 години
е с дълбоки корени е другарю янев . тая схема е измислена от бсп-бкп която създаде и назначи за милионери изброените лица от списъка , а има и още .
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На червените започна да им пари под краката
118
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков получи награда министерски пост за ХУБАВИ ПРОТЕСТИ
117
1
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
ФИРМИТЕ НА ДЕЛЯНЧО СА " ЧИСТИ ' КАТО СЪЛЗА ПРИ 101 ПРОВЕРКИ ОТ ЦАЦАРОВ!!! О ХО ХО!!!
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой плати Яйцата над година имате еднакви цели да съборите Бойко Борисов сега Народа ще ви събори
115
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой плати доматите - Служебното правителство да разследва - САЩ занят

Спонсорирани публикации