Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план

Проучване показва, че много хора нямат антитела 6 месеца след инфекцията
18 юни 2021 09:28, Нели Христова
213
Преболедуването на COVID-19 не ни пази от вируса в дългосрочен план
Снимка: БГНЕС

Преболедуването на COVID-19 не предпазва непременно от коронавируса в дългосрочен план, особено когато инфекцията е причинена от нови варианти. Това показва проучване, проведено върху здравни работници.

Учени от Оксфордския университет откриха значителни разлики в имунните реакции на медицинския персонал, който е прекарал COVID-19, като някои медици изглеждат далеч по-добре подготвени от други за борба с болестта шест месеца по-късно.

Изследователите от проучването, проведено с консорциума за имунология на коронавирус в Обединеното кралство, заявиха, че констатациите им показват, че всички трябва да се ваксинират, независимо дали са били заразени с вируса по-рано.

"Ако погледнете траекторията на имунния отговор след инфекция, той все още се открива шест месеца по-късно, но е много различен при различните хората", казва Елинор Барнс, професор по хепатология и експериментална медицина в Оксфорд и старши автор проучването пред The Guardian. "Това е много по-различно от ваксинацията. Имунизираните получават наистина силен отговор, но с естествена инфекция има много повече разнообразие в имунните отговори."

Изследователите са анализирали кръвни проби от 78 здравни работници, които са имали COVID-19, със или без симптоми, между април и юни миналата година. Кръвта се проверява ежемесечно до шест месеца след заразяването за редица имунни отговори. Те включват различни видове антитела, насочени към вируса - В-клетки, които произвеждат антитела и запазват паметта за болестта, и Т-клетки, които намаляват тежестта на заболяването, като убиват заразените клетки.

Авторите на изследването описват как са използвали система за машинно обучение, наречена Саймън, за последователно итеративно моделиране през нощта, за да видят дали ранният имунен отговор на човек и тежестта на инфекцията му могат да предскажат по-дългосрочния им имунитет. Д-р Адриана Томич, първият автор на изследването, казва, че подпис в антителата и Т-клетъчния отговор един месец след инфекцияна предсказва колко силен ще бъде отговорът на антителата след шест месеца.

По-голямата част от хората, които имат слаб имунен отговор месец след инфекцията, нямат откриваеми антитела, които биха могли да неутрализират алфа варианта, забелязан за първи път в Кент, шест месеца по-късно. Никой няма и неутрализиращи антитела срещу бета варианта, забелязан за първи път в Южна Африка. Изследователите все още не са анализирали данни за варианта Делта, който се появи в Индия.

Докато повечето здравни работници, които са развили симптоматично заболяване, са имали измерим имунен отговор шест месеца по-късно, повече от една четвърт не са имали антитела. Повече от 90% от тези, които са имали асимптоматични инфекции, нямат измерим имунен отговор шест месеца по-късно, установяват изследователите.

"Според нас преболедуването на COVID-19 не ви предпазва задължително в дългосрочен план от Sars-Cov-2, особено от други варианти", обяснява Барнс. "Не трябва да разчитате на антителата да ви предпазят от последващо заболяване, трябва да бъдете ваксинирани."

Широката вариабилност на имунитета, предизвикана от естествена инфекция, отчасти отразява коренно различните експозиции, които хората могат да имат на вируса по време на живота си. Имунитетът от ваксинация е по-надежден, тъй като на хората се дава стандартна доза по стандартен начин.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, англичаните се ваксинираха масово, сложиха новите звезди, упс - значки, на ревера на които гордо пише че са ваксинирани. Сега пък ЕС ще задължава да се издават паспорти за ваксинираните със специален номер, който да си го имаме в телефона даже, т.е. няма да ни го татуират на ръката като едно време, а ще ни го сложат на продължението й - телефонът ни! Фаши интернешанъл. Честито на всички нови евреи....
69
2
 
11
 
! Отговори
вай вай ваййй преди 2 години
Ауууу, язък за ваксърите!
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ни пази от заразяване, но ни пази от тежко боледуване много по-ефикасно от която и да е ваксина. Същинският въпрос е: ще оцелеят ли ваксинираните, ако спрат периодично да си поставят доза. Опасенията са, че закачиш ли се веднъж на ваксина, няма връщане.
67
3
 
14
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Чудесна статия сътворена от корумпирани окфордску джуджета. Ковид е найголямата измама на 21век.
66
0
 
6
 
! Отговори
Изключвач преди 2 години
Дърпай шалтера!
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само,че антителата не пазят от грипа,а червените кръвни телца са отговорни за имунитета. Спирайте я тази пропаганда пълна с лъжи и манипулации.
64
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой го каза? Англичаните дето си набодоха 68% от населението и сега пак са в карантина с по 7000 човека новозаразени на ден и с по 400 мъртви дневно.Е то самата Англия противоречи на твърдението, защото какъв имунитет ти дава ваксината ако при първия мутирал щам си тръшнат на легло? Защо тогава въобще да си тормозя тялото с ваксина, при това временно одобрена, вместо да живея, да ходя на почивка, да работя, да се грижа за близките си и с една дума да бъда нормален човек в един ненормален свят?
63
1
 
5
 
! Отговори
Ваксинацист преди 2 години
Жестоки откровения, жестоки публикации, още по-жестоки мнения. Напред България!
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямо облъчване ,голяма пропаганда голямо зомбиране .Тази престъпна организация СЗО няма да спре докато не прокара лобистките планове на техните господари начело със Сатаната .Докато народа не се осъзнае и не даде отпор няма да престане този ковид фашизъм.
61
1
 
6
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Надувайте се и под строй, на ваксинация.Поне на англичаните, няма да им личат, генетичните мутации.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, вакси-нацията е "прогледнала", като Дядо Йоцо.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тезата в тоя пасквил е антинаучна, но изводът направо кърти - там си опровергават тази теза сами
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе! Значи преболедувалия прави някакви други антитела, не точно като тия дето се правят от ваксината? Как така? Нали уж ваксината е за изграждане на антитела срещу ковид, а не на нещо, което прилича на ковид, ама не е точно! Познайте колко храна дадохте на конспираторите. А това е лошо, защото в последната 1 година те се оказаха прави в много положения.
57
1
 
13
 
! Отговори
Бонго преди 2 години
Прочетете ли нещо от "британски учени" си имайте едно на ум. Англия е напът да се превърне в западен ГУЛАГ !
56
1
 
6
 
! Отговори
f-e-h преди 2 години
ясно е,че не ни пази, нали затова е тази истерия. Просто ваксината е плацебо. Вируса мутира постоянно.
55
1
 
7
 
! Отговори
ковидиот преди 2 години
aе *** прости, що не пишете колко заразени има днеска? Брой тестове, имена и адреси на починалите? как ше си вземем ся редовната доза страх?
54
0
 
6
 
! Отговори
НеВаксър преди 2 години
Атаките са постоянни: кемтрейли, извънземни, световен жid, СПИН, холера, чума, дифтерит, а сега - Ковид-19. Явно требе да пооредеем доста.
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Та затова да да си бучим ваксини. Ай сиктир бе...
52
0
 
11
 
! Отговори
СЪЩОТО преди 2 години
ТОВА ВАЖИ И ЗА ЩАМОВЕТЕ НА ГРИП И ДР. ВИРУСИ.ВАКСИНАЦИЯТА Е ЛИЧЕН ИЗБОР.
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не съм бяла мишка! Ако някой се чувства такъв, негов проблем! Не подписвам, че съм запозната със странични реакции, защото не съм запозната! А и някой да е казал нещо, то не обяснява какви ще са дълготрайните последици върху организма. От година слагат ваксини, никой не знае какво ни очаква от тях след 5 г. Как да подпиша, че съм съгласна с това? Да не съм врачка? Но производителите не им пука, те просто си връзват гащите с/у искове в бъдеще време.