Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия

Не е ясно защо за разчитането не е била предпочетена Украйна
10 авг 2021 08:07, Елка Василева
47
Черната кутия на падналия МиГ-29 още не е изпратена в Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Черната кутия на разбилия се преди два месеца МиГ-29 край Шабла и до момента не е изпратена в Русия за разчитане. Това става ясно от писмения отговор на Министерството на отбраната на въпроси от депутата на ГЕРБ Христо Гаджев. Отговорът е с дата 6 август.

От него става ясно, че българските военновъздушни сили са поискали от компанията-производител на самолетите да помогнат за извличане на данните от регистратора. Вероятно черната кутия ще бъде проверявана в град Курск, в завод „Авиоавтоматика“, предаде БНР.

Още по темата

Представителите на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи. Но и до момента не са получили „съответните покани (приглашения)“.

Министерството не отговаря на депутата Христо Гаджев защо за разчитането на „черната кутия“ не е била предпочетена Украйна. Не става ясно и дали Министерство на отбраната ще предостави доклада на „Военна полиция“ за инцидента.

Министерството предоставя серия от документи към искането на депутата. Макар част от тях да не са секретни, в писмения отговор те не са приложени. А достъп до тях ще има само Христо Гаджев. Сред тях са препоръките за безопасността на полетите, алгоритъмът на отстрелите и стрелбите с МиГ-29 и другите системи, заповедите за участие на личен състав в учението, сертификати за качество и инструкции за експлоатация на парашутната мишена.

При инцидента преди два месеца загина подполковник Валентин Терзиев. Доклад посочи, че инцидентът е възникнал след „пространствена дезориентация" на пилота. Докладът отчита и че групата за бойно управление и ръководството на стрелбите са оценили „неправилно риска при маневрата“, като са продължили „насочването на пилота въпреки високата скорост на мишената“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
14 ти,Хайде моля без мармонти завиващи шоколад. Интерфейсен кабел, не е проблем за военна лаборатория. Военните имат инженери, завеждащи лаборатории в Висшите Военни училища и пр. Отделно пълна документация по такъв тип системи, е задължителна още в договорите за доставка.Според както го усещам, тупат топката в очакване на ......
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗАЩО не е изпратена все още? Каква е причината да не се изпрати и да се разбере какво се е случило? Нека да излезе военния министър и да даде конкретен отговор - защо не е изпратена? Разследване повече не трябва да има, в кутийката е истината и там е ключа за палатката.
13
7
 
11
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Някой наши"съюзници" май не искат истината дасе разбере...
12
3
 
3
 
! Отговори
до dakotabg преди 2 години
чак пък АС......похарчили били, а той нали е АС .....защо не оцени обстановката, в реален бой, няма въздушен контрол да те води, а и да има е заглушен с РЕБ. .......Радев и онзи дребничкия гербаджийския генерал те бяха май последните Асове, с над 1000 часа полети.
11
1
 
3
 
! Отговори
до Mr . STARBUCKS преди 2 години
браво, гениялен си, промит мозък
10
4
 
17
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
,,Похарчиха''един Ас от немарливост,а сега се чудят,как,да излязат сухи
9
5
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 2 години
до 10 и другите разбирачи, много бързо забравихте че кутията е с повреден интерфейсен кабел вътре в самата кутия и това наложи да се праща в завода производител, там да си го подменят и фа я четат. И в Бг може да се прочете, но ако е запазена непокътната. Не разбрахте ли че вътре отдавна не е лента и магнетофон а електронна памет. Още тогава ви го казаха ,имаме два типа кутии руски и украински, какеато се окаже въпросната там ще бъде изпратена
8
2
 
12
 
! Отговори
радЕФ преди 2 години
щото още търсят изчезналите секунди
7
13
 
8
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 2 години
Защо не е била предпочитана Украйна ?!Отговорът е само един:Защото Украйна ще каже истината ,а Русия ще каже ,каквото е желанието на Радев.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А най-странно е защо няма как и кой да разчита черните кутии на военните!!! ни самолети в България.
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не проумявам, как нашите военни нямат протокола за прочитане на тази кутия. Това е нереално. И въобще клони към държавна измяна, но вече към военна прокуратура и съд.
4
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Mrasnizi ubiha 4esnijat smel prof.pilot i vinovni njama gerb sa vs tragedii miserii ubiistva muzri korumpirani s schafrantii i sem.im sa binovni sa bedna bg sa bolni narod bg sram njamat mutrite milioneri miliarderi
3
6
 
29
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Хахахааа, в Русия пратят ли я, отговорът ще е ясен. Свален от американска ракета.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е 1, това ще се проточи с години и ще се забрави. Само близките и роднините на загиналия ще помнят.
1
0
 
16
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Кутията намериха а самолета намериха ли го :))))