Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни

Сметките за септември двойни, за октомври вече ще са тройни
298
Велев: Заради скъпия ток икономиката спира, фалитите са неизбежни
Снимка: Pixabay

Необходими са допълнителни мерки за ограничаване щетите за българската икономика от високите цени на електроенергията. Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час, призна Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК), пред bTV.

Според него компенсацията, която държавата се готви да даде от 50 лева за мегават час, е крайно недостатъчна, защото надвишението е 360 лева.

Още по темата

"Не се оценява размерът на бедствието. Това, което се обсъжда, са палиативни и закъсняващи мерки. Фалитите са неизбежни. Не само, че ще има много фалити, просто икономиката ще спре", прогнозира Васил Велев.

"Президентът разпореди да се работи така, че да се компенсира справедливо не само бизнесът, но и социалната сфера. Не само бизнесът е на свободния пазар, но и всички небитови абонати – болници, училища, читалища, театри, музеи и детски градини", посочи той за срещата по проблема, която се проведе вчера.

"За септември сметките са два пъти по-големи, за октомври сметките ще дойдат през ноември и те ще са три пъти по-големи. Ако цените продължават така, ноемврийските сметки могат да са и четири пъти по-големи", каза Васил Велев.  

Той съобщи, че бизнесът настоява да се компенсират всички небитови потребители, които са 600 000, с три четвърти от разликата, от надвишението от 119 лева, което е прогнозната цена.

Според Васил Велев причината за увеличението на цената на тока е в сбъркания пазарен модел на електроенергетиката.

С искания за незабавни и несимволични компенсации заради високите цени на тока днес на протест пред Министерския съвет излизат работодателски организации и синдикати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: токикономикаВелев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
9
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 2 години
Може и още и още и още и ощеееее...може!
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наля радио Банкя каза че Белене е ГЬОЛ и не ни трябва?!?!
46
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ви е виновен ГЕРБ. Нека Радев оправи тока, както оправи потъналия кораб. Всичко е приказки.... Токът скача заради ЕС и нормите. ЕС е за зелена електроенергия, против нови АЕЦ, и искат старите да спрат.
45
0
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Елате ми покажете фалирал ресторантьор от градчето.Въпреки, че разчитат само на Сезона.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
добре просто спрете да се подчинявате, не спирайте нищо, като има санкции, излизаме и каним армиятана брикс , тук, поне ще се запазим живи. развиваме само селскостопанство и ще живеем като царе. на запад да ядат *** като има директива,така ли мишки. искат да ни вземат всичко, това е война, не протестирайте срещу герб а срещу ес , герб просто бяха проводника на външните интереси, на изборите няма алтернатива защо кампаниите имсе захранват от вън. чиба ***
43
2
 
7
 
! Отговори
българина преди 2 години
на 14 избирателите на герб ще бъдат записани в списъците за ток от веи, останалите сме в списъка на Козлодуй. да видим колко сте ербапи вашта предателска.... *** нещастници...
42
4
 
6
 
! Отговори
При ~40% сива преди 2 години
икономика, да ми говорят за фалити е бла-бла-бла.
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народа се изплю на бъдещето си още 2001,когато избраха прогнил цар за премиер,вместо Костов да довърши започнатото!!
40
8
 
11
 
! Отговори
SOS преди 2 години
Комунизмът винаги води до разруха. Как може в 21 век в цивилизована България,все още комунисти да управляват. Тази бандитска партия докато не се забрани,вечно ще сме на последни в Европейския Съюз( е отскоро сме предпоследни,Румъния е след нас. Но с Румъния ако се мерим,срам за нас).
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печатане на пари, зелена сделка, инфлация... Криза. Дали да съжаляваме "бизнеса", който плаща МРЗ, експлоатира служителите си и укрива данъци? Или пък да съжаляваме онези, които ток през живота си не са плащали? Или пък да плачем за ваксъри, антиваксъри, конспиратори, реалисти? Грижете се за себе си и близките си, другите глупости не ги мислете.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вече вдигнаха цените на всичко заради високите цени на тока.Ако ги компенсират на 100% разликата от повишението на цените на цялата им продукция ще им е чиста печалба и пак ще се нагушат яко за сметка на държавата и нашите данъци.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по принцип е грешно да се плащат компенсации, това само ще затвърди високите цени и ще подхрани инфлацията, правилното решение е вдигане на основната лихва с 3-4 пункта за да се ограничи достъпа на спекулантите до евтин финансов ресурс и естетсвенно ограничаване на износа, защото в момента 1/2 от произведения ток в страната се изнася
36
5
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Точно за изборите ще излезнат новите фактури за ток. Рундю е пътник на изборите :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
35
2
 
4
 
! Отговори
селянин преди 2 години
да гледаме реално тва икономика ли е с 3-400 юро заплата по арно е да фалират и ич да ги нема
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Един от Северозапада"докато беше той защо всичко беше наред". Колко сте елементарни гербаджиите, леле, леле, направо е плашещо. Абе, сине майчин, настоящата ситуация е влошена не защото великия ти еднокнижен вожд вече не коли и беси начело на държавата. Не става въпрос само за България, а за световната икономика, която, вярваш или не, не зависи и няма как да зависи от един сикаджия. Бих ти обяснил процесите, довели до настоящата криза, но нямаш акъл да ги осмислиш, така че е безпредметно.
33
5
 
7
 
! Отговори
До Един от Северозап преди 2 години
Сега виждам, че да смяташ не можеш! Боко тиквата го няма от май месец таз година! Но виждам, че ти е толкоз скъп, че 4-5 месеца ти се виждат като 10 години на тебе! Инак ако не можеш да смяташ добре, не всеки може, *** така като те чета и да мислиш и да пишеш не можеш! Та я пак се напъни и напиши нещо та да видя какво още не можеш да правиш!!!
32
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е-ба-ти некадърното управление, ще съсипят държавата.
31
4
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
До Пенжинская губа........Руското ЩЕ цапа и мирише. Новата Волга кога ще я пускат? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
30
3
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 2 години
Имаме два атомни реактора, които си седят "тихо и кротко, и на никого не пречат", и вместо да работят, ги държат на склад, като това ни струва около 1,1 милиона лева всяка година. На това му се казва идио_тизъм.
29
5
 
16
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Всичко това го прави мутрата от Банкя,това нищожество трябва да бъде разпънато на кръст това изчадие съсипа България.