Стефан Янев: Чакахме до последно, за да вземем мерки, няма натиск

Премиерът се надява те да са с хоризонт няколко седмици
Обновена: 21 окт 2021 17:19 | 21 окт 2021 16:52, Веселина Йорданова
312

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Чакахме до последния момент да обявим правилата, които подготвихме и това беше грешка, но се опитвахме в най-късен етап да вземем тези мерки. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в МС по повод въведеното изискване за зелен сертификат.
Още по темата
Той изрази надежда мерките, които определи като меки, да са временни, в рамките на няколко седмици и припомни, че през лятото ограничения нямаше.

България се намира в труден момент, момент на множество изпитания, които можем да преодолем само с общи усилия, подчерта премиерът.

По думите му изправени сме пред сериозни кризи.

Добре разбирам основанията за негативните обществени реакции и напреженията. Няма да се оправдавам, да, направихме грешки, и се опитваме да коригираме действията си, когато е необходимо, но и положителни стъпки, които ще се усетят след време, посочи той.

Янев подчерта, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури грижа за нуждаещите се от болнично лечение.

Премиерът каза, че въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или от желание да се ограничават гражданите.

Това, което предприемаме в момента, като временна мярка, надявам се с хоризонт няколко седмици, е провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани, защото алтернативата е да затворим държавата, по подобие на последиците от 2020 година, с които се справяме и в момента, подчерта Янев.

Той заяви, че е готов да понесе цялата политическа отговорност за това, но въпросът е дали заедно като общество можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще.

Призовавам за малко търпение, за разбиране и за повече солидарност, за да преодолеем настоящата ситуация заедно, заяви премиерът. Той подчерта обаче, че наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, за да си осигурят предимство на изборите.

Заради това премиерът се обърна и към партиите с думите, че тези проблеми нямат партиен профил.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: Стефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
7
 
! Отговори
фен(бивш) преди 2 години
..няма натиск,ТИЯ СМЕ ГИ СЛУШАЛИ,СЛУШАЛИ,и так далее.Никто,не виноват.
221
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май май това е, на Полша плана им го отхвърлиха, да видим дали ще успеем да надхитрим евро чиновниците с великото българско изобретение зелене бележка след първа доза
220
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сливи за смет или в нашия случай пари за усвояване, пардон възстановяване от ЕК за високи проценти ваксинация на населението, затова се сетихте в последния момент да взимате мерки точно преди изборите
219
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че има ютюб, сутрин на дете му пускаш компа и като се прибереш вечер от работа, то все още гледа в монитора с празен поглед попиващ всичко, което ще му трябва да знае в живота занапред
218
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стефане, още ли имаш усещането, че някой те подслушва?
217
3
 
8
 
! Отговори
говедо! преди 2 години
КАК НЕ ТЕ Е СРАМ? Няма обида, която да е достатъчна за теб, цялата ти пасмина и онази ПРАЗНА фуражка, която се омайва от властта! Вие сте по-долни от Пожарникаря - знаехте какво трябва да се прави и НЕ ГО НАПРАВИХТЕ! Пожарникаря и да знаеше - не му стискаше и лапачката трябваше да се пази! А ВИЕ - по-глупави, по-алчни, повече калинки!СРАМ и ПОЗОР!
216
4
 
16
 
! Отговори
хайде бе преди 2 години
Ало, безхаберника, ти кого се опитваш да заблуждаваш? Вече сте прозрачни в действията си. Оставка, некадърници! Шайката на Радев до сега измъкваше пари в подаръчни пликове, а сега УБИВА обикновените българи. Радев излъга, че се е ваксинирал. Той коремно направи пред камерите, пък сега не искал да си прави пиар, хайде бе!
215
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОСТАВКА. ВЪН НЕКАДЪРНИЦИ.
214
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак.
213
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера министъра си каза, че евро*ейците натискат, са обратното.. станахте, като гербавите - днеска едно - утре друго.
212
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунтата на Радев убива !
211
1
 
9
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Аджаба ИМЕННО, ЗАЩОТО СТЕ ЧАКАЛИ ДО ПОСЛЕДНО ЗАГИНАХА ХИЛЯДИ!!!!ИМАШ КОМАНДА ТУНДЖА 200
210
0
 
16
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Аре УВО ве...В държавата на фуражките е така...
209
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И на нашите глави най-вече!Геноцид!!!!!!
208
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как се отърваха в Китай от Ковид през пролетта на 2020 г.? Нима чрез ваксинация? - Не! Пръскаха повсеместно и навсякъде 3-4 седмици, дори когато нямаше хора в МОЛ-овете и в метрото, защото бяха локнати по домовете и военни им носеха храна в къщи! Второ, като тръгнаха децата пак на у-ще - всички бяха с плътни маски. Нема малки, нема големи! И никой не мрънкаше! А тука децата така, пък иначе.... Ваксините им дойдоха чак към края на 2020 г. Ех, ех, учете се от техните военни, г-н генерал!
207
1
 
13
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Стефан Янев "Чакахме до последно за да разберем при какви условия ковид мафията от ЕС ще ни пусне още ковид фондове. Не ни се сърдете - и ние сме хора. И ние имане разходи. А и журналисти трябва да храним" А за раята- на кой му пука, щом и на ЕС шефовете, им е през оная работа,
206
1
 
7
 
! Отговори
филип ейджи преди 2 години
по НПК бездействието е престъпление!
205
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен -" Гоше" а професията на бившето борче и мутра др Борисов каква е? - ;;; - Професията на господин Борисов се утвърди, през последните почти 20 години стаж, като политик управленец! Може да се изброят заеманите длъжности! Ти откъде падаш, че питаш?
204
4
 
24
 
! Отговори
Оля преди 2 години
Мързеливи и некадърни това сте вие. Да чакахте точно както безхаберниците,мързеливците чакат ако може ,така някак си да се размине .Е да ама не.Махайте се заедно с онова некадърност *** дето ви е назначил. Достатъчно се упражнявахте върху нашия гръб и никой не ви е избирал
203
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Гоше" а професията на бившето борче и мутра др Борисов каква е?