При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%

"Тренд": 39% подкрепа за кабинета "Петков", колкото за "Янев 1"
320
При избори днес: ПП води с 26,4% пред ГЕРБ с 22,3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова - 40%, са и тези, които са на противоположната позиция. Това показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на в. "24 часа" сред 1004 души.

Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи - около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие. Това се регистрира и в първото национално представително проучване на „Тренд“ за тази година, което е проведено в периода 12-19 януари.

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните пък отбелязаха нива от 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

През втората половина на 2021 г. президентът Румен Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Неминуемо част от социалното недоволство спрямо властта, рефлектираше и върху оценките за работата на президента, посочват социолозите.

Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Само два месеца след последните предсрочни парламентарни избори, очаквано електоралната картина е структурно идентична с изборния резултат.

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26.4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остават близко до изборния си резултат с 22.3%. БСП и ДПС са сходни като резултат съответно с 11.5% и 10.9%. Проучването се провежда на територията на страната и не се отчита потенциалът на формациите от чужбина, което може да размести позициите на БСП и ДПС, уточняват от "Тренд".

Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8.1% от заявилите, че ще гласуват, а шести са „Демократична България“ с 6.8%. Регистриран е лек ръст при „Възраждане“ в сравнение с изборния им резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5.9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1.9% и ВМРО с 1.1%.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални проблеми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 януари 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


320
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
20
 
! Отговори
Баси преди 2 години
Разбиха държавата, вдигнаха безбожно цените, а народа е доволен. Баси народа, баси промяната
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като българи бизнесът не ви върви го преустроивате или го затваряте и се пренасочвате към нещо друго или работите на загуба и фалирате просто е,трябва да имате нестандартно мислене.
58
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В българия трябва малко да се поработи върху езика на омразата,тука по цял ден некви хора седът и бълват омраза и агресия и настроиват хората един срещу друг.
57
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв герб! Не щем повече мутри!
56
3
 
23
 
! Отговори
мафия преди 2 години
Киро, оставка!
55
10
 
9
 
! Отговори
? преди 2 години
А защо герберизъма има въобще проценти??? Що за популация сме?
54
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 55. Не си познал . Подготвя се закона за ГРАЖДАНСТВОТО на руснаците в България . Трябва да избират българско или руско. При руско си отиват.
53
1
 
8
 
! Отговори
ИМА БОГ! преди 2 години
Няма никакво съмнение в опрос.тачването на българската нация от чалгарите , които са върха на комунистическата интелигентност, и които превърнаха славния български народ от християнски в комунистическа авантаджииска пас.мина. Рано или късно чалгарите и националните авантаджии ще са платят, когато му дойде времето, а то наближава...
52
9
 
8
 
! Отговори
МИГРАНТ преди 2 години
Даже се съмнявам дали ГЕРБ ще минат 20% вече ! Положението е сериозно ОПГ - ГЕРБ!
51
5
 
22
 
! Отговори
А преди 2 години
Не знам какъв им е рейтинга на сегашните, но едно е сигурно, и го запомнете от мен-ще си отидат с камъни по главите.
50
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато започнат да се появяват такива статии, това означава само едно. Правителството смята да си ходи, чакаме предсрочни избори. Това значи, че или Кирчо ще подпише за начало преговори с РСМ и ще бяга, или Радев му видя възможностите и се готви да го гони заради пълната му неадекватност към ситуацията. А бюджет още няма. А може и да са, и двата варианта накуп.
49
3
 
23
 
! Отговори
Комунистите са тук преди 2 години
И тия почнаха като Бойко,платени проучвания за будали.Тя държавата затъва все по-здраво те рейтингите си гледат
48
19
 
9
 
! Отговори
герп-дпс-рома преди 2 години
Какви 22% за опг герп бе, за тия вече и ромите не гласуват, дето им бяха основна сила. Тия бяха квото бяха, скоро ще се разпаднат, те вече понаха де, стрелят се, колят се, бягат през глава зад граница с крадени коли. Гербава картинка. Те се издържаха от крадене на държавата, рекет на бизнеса и убийства на неудобните.
47
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и ГЕРБ не ходеше при американците , а по си слушаше Москва . Та го отвяха от политиката
46
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първите две резултатите се доближават, но Дай България няма да мине 4% . Излъгаха и те доста гласоподаватели , а лъсна че са жадни единствено за постове и облаги
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мхм - верваме
44
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес... а утре ще са минус. Достатъчно е да пратят и 1 войник и са задълбали земята. От сега да им е ясно. Отиват си с трясък ако вкарат България в тая помия с Русия. Всичко извън неутралитет ще се счита за национално предателство. Всичко.
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато социолозите казваха, че баце печели изборите тука в коментарите беше чудо, герп победа и нз си какво, сега тия същите социолози показват друго и гербавите викат ама туй лъжа. Ах колко жалко е да си дърт гербераст.
42
13
 
12
 
! Отговори
Колов. преди 2 години
А за Коцето и възраждане....той бе твърдо за ваксините и казваше,че няма как не ваксинираните роми да влизат в училище и градина ..сега като усети парата тръгна по пътя на Волен...болен е от същата болест.Балъци бол,защо да не правя и говоря това което те искат?А той не е такъв по рождение,просто използва по простите от него да направи пара.
41
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откъде накъде? На мене тука един в коментарите ми каза, че Баце печели всичко, винаги и навсякъде със 100% и всичко друго е социологически лъжи!