Петков от Брюксел: Хората умират, не можем да стоим безучастно

Не очаквахме такава агресия, тя ще има цена, заяви премиерът
Обновена: 25 фев 2022 14:08 | 25 фев 2022 11:35, Веселина Йорданова
625
Петков от Брюксел: Хората умират, не можем да стоим безучастно
Снимка: БГНЕС

Хората умират, не можем да стоим безучастно, каза премиерът Кирил Петков, който участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

Още по темата
Премиерът напомни пред журналисти, че има много българи в Украйна, а "млади хора - руснаци и украинци, умират заради грешните решения на Путин, който стои на дългата маса".

По отношение на санкциите той посочи - всяка такава агресия има цена.

"ЕС даде ясно да се каже, че ще говорим с един глас, независимо какви са различията в Общността, общите действия ще включват сериозни мерки. Продължават разговорите колко да са сериозни, но със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, ще засегнат пътуванията и активите на важни хора, които са взели решението за вчерашната агресия", посочи Петков.

Ние сме партньор на ЕС и НАТО и подкрепяме в един глас да говорим заедно, каза премиерът. По думите му никой не е очаквал толкова бърза масирана атака от страна на Русия с толкова много жертви. Една трета от украинската армия е вече унищожена, посочи той.

Петков коментира още, че част от руските военнослужещи не са знаели, че отиват на война, а мислели, че участват в учение.

Премиерът каза, че има разделяне на български и натовски войски, а всъщност България е част от НАТО. Алиансът няма да влиза в пряк военен конфликт, а срещу агресията на Русия ще бъдат наложени тежки икономически санкции, стана ясно от думите на Петков. "Но това, което е ясно, е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия. Другото, което е ясно, е, че сигурно имаме броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, което е жалко", каза премиерът.

Той допълни обаче, че тези санкции няма как да дадат резултат веднага.

Това става конфликт, който ще продължи дълго време и трябва бързо да се ориентираме, толкова ме е яд, че е 11 г. тази гръцка връзка не беше направена, ако имахме газ от Азербайджан, съвсем по различен начин щяхме да гледаме на нещата, заяви министър-председателят и допълни, че строителството и сега е приоритет.

Невероятно е, че това се случва сега тук, в Европа, каза още той по повод на военния конфликт.

"Това, което явно се изрази вчера е, че единният глас със санкциите ще бъде факт, в смисъл ще има цена. Руската икономика и руските бизнеси, които ще бъдат засегнати, аз лично, ако съм руски бизнес в момента, не бих стоял безучастно да гледам някакъв човек, който го наричам мой лидер, да унищожава стойността на моята компания или да унищожава стойността на моите клиенти. Така че тук е въпрос и на руската държава, вътрешната ѝ имунна система до каква степен може да понесе болка", каза още Петков.

Премиерът разказа, че вчера на срещата на лидерите в Брюксел се е включил украинският президент Зеленски с думите "не знам дали ще ви видя отново". Наистина е стряскащо, че този човек, който моли за подкрепа, може би след 48 часа няма да е жив", коментира Петков.

Премиерът уточни, че министерствата участват за координиране на евакуация на българи от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


625
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ЕС като съюз беше по инвестира малко по-вечко сам само 2% от доходите си във военни технологии и въоръжение Путин вероятно нямаше да посмее да направи това което прави сега. Дано онези чиновници в Брюксел и правителствата им светне под шапките иначе на този изкукал старец може да продължи през Украйна на запад.
422
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо, какво става с маските? Ще се свалят ли или сега има криза в Украйна. Нещо хептем ни правиш на Балани.
421
2
 
11
 
! Отговори
Кире Кире защо така? преди 2 години
Само с няколко думи Унищожи Украинската Армия, Украйна падна и накрая няма да има конфликт НАТО-Русия.Как ги разбираш само международните работи идват ти някак отвътре.Само не разбрах защо не ти искат ОСТАВКАТА и на тебе като на военния министър след като говориш за "Военна агресия" а не ПОЛиТКОРЕКТНОТО понятие спуснато от ДайБългария "ВОЙНА".На тебе обаче всичко ти е простено защото всички знаят че ти си Просто Киро и дори можеш Зеленски след 48 часа да го пратиш ти знаеш къде.Ех мъка Българска
420
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази англосаксонска к-ва закри Бг-въздушно пространство за Всички руски самолети, тоест, Гражданската авиация!!!! Това, което не успя да стори Бацо за 12 гадини шъ го направи канадското Меринджейче за някалко месеца!!! Не нам ква шъ е сега цената на Газта и Нефта за Бг, но това ме.кере ни закопа!
419
3
 
32
 
! Отговори
Срам преди 2 години
Това е българският Зеленски.
418
3
 
18
 
! Отговори
ЛДНР преди 2 години
Време е руските военни да прекратят хуманитарното отношение към врага. Време е да действат, като демократичните убийци от ФАЩ и н.а.т.о., а именно използването на тежко въоръжение, масирани бомбардировки, унищожение на военна техника в градски райони, стратегически самолетоносачи. Без милост, която коства живота на много руски войници. Милостта към врагът е пагубен. Стига чест и достойнство, време е за тотална война, западът Ви показа как. Действайте и скоро ще има мир.
417
6
 
40
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Киро какво направи НАТО в Сърбия или още си случил тогава.Осем години убиваха невинни деца имайки в Донбас и Луганск.Зеленски каза че ще марширува на червения площад.Защо реве сега за помощ.Никои няма да се застъпи и за нас Румъния Полша и.т.н.Нато ще си подвие опашката.
416
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
видите ли го някъде заплюйте го ,малко ще му е
415
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро върви доброволец !
414
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, Киро много ти се радват журналистите, само те гонят за интервюта, та всички да видим и чуем какви простот ии ръсиш! Само ти не се усещаш, че ти слагат капани и се изживяваш като холивудска звезда!
413
4
 
36
 
! Отговори
Престъпен лъжец преди 2 години
Няма ли някой да го дръпне тоя *** и да му каже, че войната в Източна Украйна се тресе вече 8-*** година, в резултат на което са избити и осакатени десетки хиляди невинни жени и деца. На *** език (но тоя е толко ***, че сигурно няма да разбере) това се нарича държавен тероризъм или с други думи, фашизъм. И понеже прочистването е на етническа основа, това си е чиста проба етно-геноцид. Неговите англо-саксонски началници имат многовековен опит в прочистването на цели континенти.
412
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такъв глyпак не е управлявал държавата никога в историята. Дори еднокнижника до него изглежда като професор.
411
3
 
19
 
! Отговори
дс преди 2 години
Уплаши се. Когато вървеше рамо до рамо със знаменосеца на Лумпениадата го даваше много смел. Искаше арест за Гешев защото Гешев беше изпратил момчетата със черните ботушки да потропат пред вратата на Дондуков 2. Но осъзна как нещата могат да претърпят неочакван обрат и да се превърне в инмейт заедно с криещия се зад завесите.
410
3
 
40
 
! Отговори
Хората преди 2 години
и в България умират и то без военни действия, но никой не се е загрижил за тях...или идеята е да се разчистят българите и да се настанят други същности, послушни и изпълнителни...
409
4
 
31
 
! Отговори
бен джонсън преди 2 години
Изглежда много надъхан....научил си е репликите за филма, в който го вкарват други и в който ще играе ролята на послушко
408
2
 
39
 
! Отговори
ХАХА преди 2 години
Как ще спреш убийствата бе ахмак.САЩ се отказаха,сега се правиш на голям политик.По-добре си мълчи ,че ставаме за смях на Европа.
407
0
 
27
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
При тази индексация на бюджета мрз 710 бруто,при следващата под 800 бруто и тнт, готвят 2024 вкарване в еврозоната и тогава с пенсия от 200 евро ще си купувате хляб за 2 3 евро, гориво за автомобил сигурно ще е 10лв литър и ще я втасаме тогава със и без война на тая територия никой няма да е останал ще викаме колко са им големи заплатите в Сомалия абе гответе се да емиграте в Сомалия
406
2
 
23
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 2 години
Петков да каже нещо за плана на въззтановяване и за това,че 3 години 4 5 милиона българи не получиха поне по една депутатска заплата безвъмездни средства, безусловен базов доход,шкаф, тридневна или четиридневна работна седмица, швейцарска миниална пенсия, швейцарска минимална работна заплата и тнт, говори се за уж социален бюджет а е пълно с гладни мизерстващи пенсионери,млади милиони трайно безработни и клошари и емигранти, докато не остане нито един и не се създаде партията на безпартийните
405
4
 
43
 
! Отговори
КРБ преди 2 години
Абе Харвард, ако Русия ни спре газа - кво ще праим????? Германия бяга от санкции, тоя кривак - се хвърля на амбразурата за някой долар хонорар от Козяк.
404
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам на нашия премиерин да му сменим буквата 'е' с 'а' във фамилията. Много ще му ходи :)