Петков от Брюксел: Хората умират, не можем да стоим безучастно

Не очаквахме такава агресия, тя ще има цена, заяви премиерът
Обновена: 25 фев 2022 14:08 | 25 фев 2022 11:35, Веселина Йорданова
625
Петков от Брюксел: Хората умират, не можем да стоим безучастно
Снимка: БГНЕС

Хората умират, не можем да стоим безучастно, каза премиерът Кирил Петков, който участва в специалното заседание на Европейския съвет, посветено на военната агресия на Русия в Украйна.

Още по темата
Премиерът напомни пред журналисти, че има много българи в Украйна, а "млади хора - руснаци и украинци, умират заради грешните решения на Путин, който стои на дългата маса".

По отношение на санкциите той посочи - всяка такава агресия има цена.

"ЕС даде ясно да се каже, че ще говорим с един глас, независимо какви са различията в Общността, общите действия ще включват сериозни мерки. Продължават разговорите колко да са сериозни, но със сигурност ще засегнат големи сектори на руската икономика, ще засегнат пътуванията и активите на важни хора, които са взели решението за вчерашната агресия", посочи Петков.

Ние сме партньор на ЕС и НАТО и подкрепяме в един глас да говорим заедно, каза премиерът. По думите му никой не е очаквал толкова бърза масирана атака от страна на Русия с толкова много жертви. Една трета от украинската армия е вече унищожена, посочи той.

Петков коментира още, че част от руските военнослужещи не са знаели, че отиват на война, а мислели, че участват в учение.

Премиерът каза, че има разделяне на български и натовски войски, а всъщност България е част от НАТО. Алиансът няма да влиза в пряк военен конфликт, а срещу агресията на Русия ще бъдат наложени тежки икономически санкции, стана ясно от думите на Петков. "Но това, което е ясно, е, че няма да има военен конфликт НАТО-Русия. Другото, което е ясно, е, че сигурно имаме броени дни, докато видим, че Украйна е паднала, което е жалко", каза премиерът.

Той допълни обаче, че тези санкции няма как да дадат резултат веднага.

Това става конфликт, който ще продължи дълго време и трябва бързо да се ориентираме, толкова ме е яд, че е 11 г. тази гръцка връзка не беше направена, ако имахме газ от Азербайджан, съвсем по различен начин щяхме да гледаме на нещата, заяви министър-председателят и допълни, че строителството и сега е приоритет.

Невероятно е, че това се случва сега тук, в Европа, каза още той по повод на военния конфликт.

"Това, което явно се изрази вчера е, че единният глас със санкциите ще бъде факт, в смисъл ще има цена. Руската икономика и руските бизнеси, които ще бъдат засегнати, аз лично, ако съм руски бизнес в момента, не бих стоял безучастно да гледам някакъв човек, който го наричам мой лидер, да унищожава стойността на моята компания или да унищожава стойността на моите клиенти. Така че тук е въпрос и на руската държава, вътрешната ѝ имунна система до каква степен може да понесе болка", каза още Петков.

Премиерът разказа, че вчера на срещата на лидерите в Брюксел се е включил украинският президент Зеленски с думите "не знам дали ще ви видя отново". Наистина е стряскащо, че този човек, който моли за подкрепа, може би след 48 часа няма да е жив", коментира Петков.

Премиерът уточни, че министерствата участват за координиране на евакуация на българи от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


625
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
403
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоз кога ще спре да се дъни, като киpлив новобранец?
402
1
 
45
 
! Отговори
Не преди 2 години
Не стой Кире мятай пушката на рамо и не стой безучастно хвърляй се в боя.
401
5
 
1
 
! Отговори
зa скaтоликa преди 2 години
ЗЕЛЕНИЯТ НЕФТОХИМИК Бургaс игрaещ нa тaмошния стaдион Червено знaме плюс личния живков ЗЕЛЕН "Бaлкaн"Ботевгрaд по бaскетбол тa Вaлери Симеонов бългaрин.................МAВЗОЛЕЯ нa бългaринa Тaрaбaтa взривихa.................СъВЕТСКИТЕ ДВЕ ЦСКA ГОУЕМA Южнa хумористичнa тъмнокожa кенефгордост
400
1
 
20
 
! Отговори
Нема ядове преди 2 години
Линда да направи торта.
399
1
 
24
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Ние сме партньор на ЕСТози канадец е безкрайно неграмотен!!!! Ние не сме партньор на ЕС, сме част от ЕС. Този какво е учил, поне не ли е чел лозунги, за да научи нещо. Ако това е образование от ХарваД - моля забравете това учебно заведение - от там изблизат прости поллуиидиоти!
398
0
 
4
 
! Отговори
Не преди 2 години
***. написах . Ама и цензура :)
397
2
 
2
 
! Отговори
Не преди 2 години
Боко не е глупав, а ***. Глупав и хитър и са антоними.
396
2
 
29
 
! Отговори
Да преди 2 години
Глуповат изглеждаше, но вече е сигурно , че е ***. След Боко мислех, че по-глупав министър председател не може да има, но има. Боко бе глупав но хитър, Киро е само глупав.
395
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре спират руски програми по телевизиите , което с друго не се обяснява а с държавно решение . Това цензура и е или диктатура на Кировото министерство ?За балъци ли ни смятат или е някакво недоразумение ?Има си договори с които сме се задължили и сме платили за тази доставка .Ако е вярно това нещо защо доставчиците предупреждават от днес за утре ?
394
10
 
23
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Призовавам всички симпатизанти на Русия: Ако СКАТ ви е доставчик на телевизия и интернет, преминете към друг. Не ползвайте хотели и всичко останало от фирмите на Валери Симеонов. Да не даваме парите си на нацистките поддръжници! Освен русофобски изказвания и укронацистка пропаганда, той спря руските канали в кабеларката си още в първия ден на антинацистката операция в Украйна.
393
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора умираха при всеки един военен конфликт досега,като почти всичките бяха с участието на сащ,тогава защо не говореха срещу войната,и тази война е неспрсаведлива,както всяка друга,но само сега говорят срещу война
392
42
 
12
 
! Отговори
Nik преди 2 години
Петков е напълно прав ,жалко че има платени от Путин агенти у нас които веднага пишат гадости.Руските олигарси поставиха Путин и сега когато те обедняват и охолният им живот е застрашен ще търсят начин да го свалят жалко за Украинския и Руски народи един шизофреник ги разката,и НАТо не се намесва защото Този е заплашвал с атомна война ,Но трябваше да воуражи Украйна с модерни оръжия за да срази окупаторите Украинците имат морално остаряла самолети Миг 29, оръжие ,Радари Трябва им модерно.
391
6
 
31
 
! Отговори
ОК ВЕ преди 2 години
ОТИВАЙ НАПРАВО В БУНКЕРА НА БАНДЕР ЗЕЛЕНДРЪЖКИ! НЕ СА ДРЪЖ ЗА ПОЛАТА НА КАНАДКАТА! ТАМАН ЩЕ ОТЪРВЕШ БГ ОТ СЕБЕ СИ.
390
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха, този *** и тук умират хора ама вие си чешете ушите, и не ви пука колко умряха око здравната криза. А относно Украйна и Русия пропаганда от двете страни. Но ако сме чесни Украйнска държава не е имало никога само болни моцаци разделиха един народ на две държави. Защото на политиците така
389
4
 
34
 
! Отговори
УРАЛ преди 2 години
Клоунче идва новия ред. Ще те търсят по арктическите острови на канада, нема къде да се скриеш! Чуеш ли зализано професорче?
388
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Току-що предадоха по БНТ думи на премира ни. Иключително ми падна в очите. Каза, че Русия икономически била съвсем мъничка, била бзиностанция с оръжия.Кой бе, Киро, ги създава тези оръжия, тоият запад няма и една машина, която да може да се движи из Сибир и т.н....ти си явно с жълто около устата си още. Срамно е да е толкова *** , по-зле е от Борисов.
387
1
 
33
 
! Отговори
CNN преди 2 години
Къде беше ти последните 8 години?
386
4
 
23
 
! Отговори
България е в опаснос преди 2 години
Лумпениадата от 2019 г насам подета и ръкводена от Румен Радев беше подготовка за същата тази война. Петков беше част от този план. Другия предател е Бойкикев. Той заема проамериканска позиция с цел в решителния момент да се "огъне" за което ще бъде щедро възнаграден.
385
1
 
28
 
! Отговори
М да преди 2 години
Кире що си не погледнеш *** която сътвори ТОКА на фирмите кога ????
384
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През тези 8 години не умираха ли руснаци в ДНР и ЛНР?