Сериозен ръст на цените на имотите, стават недостъпни за средния българин

Ръст на търсенето на жилища с 20% след началото на войната
220

С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас след началото на войната в Украйна, съобщават управители на агенции за недвижими имоти.
Още по темата

"Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

По думите му това бързо покачване на цените на имотите не прави добра услуга нито на икономиката ни, нито на общество, нито на бизнеса.

Шопов изтъкна, че имотите поскъпват заради покачването с много на себестойността. Преди войната в Украйна себестойността е била 27%, а в момента гони 40%.

"Тези 13% са спекулативни. Няма обективна причина войната да повиши себестойността, но така функционира глобалната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от огромната парична маса, която се напечата в САЩ и Европа за преодоляване стреса от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я управляват. Трябваше да се каже кой ще ги плати тези напечатани пари", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента имаме неуправляема инфлация, която се съпровожда от спекула.

"Много колеги, а и собственици, не предлагат апартамент на пазара, защото знаят, че цената много се качи. Това още повече намалява предлагането, търсенето е константа и цените се качват. Кой печели от този хаос в икономиката? Тарикати и спекуланти. Губят гражданите и производителите. Големият проблем за обществото са обществените поръчки, а те са стопирани в момента. Никой не подписва нови договори", каза още Шопов.

И подчерта, че гуверньорите на националните банки и финансовите министри трябва да вземат единно решение как да се функционира в този случай. В момента целия негатив трябва да поеме гражданинът.

Шопов акцентира, че в момента няма дефицит на строителни материали, а проблемът е в себестойността. Засега няма и фалити на фирми.

"За добро или за лошо, от 30 г. в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в голям град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното убежище за финансите е жилището", подчерта председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

Шопов добави, че 7% от БВП идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и семейството си от строителство. До момента няма освободени работници в строителните компании.

"София е най-неуплътненият град в света. Има изключително много терени, но няма обществена воля да се прави инфраструктура, така че стоката да се изравни с търсенето. 30 г. търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика", заключи гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да ги проверят тия изкупените имоти дали не са фиктивно купени!
125
2
 
34
 
! Отговори
az преди 2 години
Когато цените им растат безумно, а жилищата се купуват като топъл хляб е най-опасно. Означава, че инвеститорите си мислят, че ще вземат пари от тях и се опитват да купуват докато не са станали още по-скъпи, за да изкарат после печалба. Това води до експоненциално нарастване на цените, което после се пука.
124
3
 
17
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Купил с цел инвестиция 10 апартамента .Но такава демографска криза и нисък стандарт че останалите работещи не могат да си позволят квартира смвтки и храна....Скъпа стомана!?!ам ако купиш имот строен преди 10г?!?
123
14
 
24
 
! Отговори
пацо преди 2 години
Всичко е наред. Работата е следната и ако някои се надява на друго то нищо не му е ясно. Големите играчи надуват пазара, много народ с пари изкупуват цели сгради. От там средния човек неможе да си позволи жилище, а ако вдигнат и лихвите съвсем забравете. Да де ама къде ще живее? Цяла българия се стича в София Пловдив и Варна и ще продължава. Ами под наем, както е в чужбина. Големи играчи държат имотите и контролират цени и наеми. Та кои купил купил, ще става все по тегаво. Чстито на рентиерите
122
5
 
23
 
! Отговори
Хърсев преди 2 години
Скоро ще има...бомбаж...дано сте ме разбрали...
121
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строи се постоянно, умираща нация, празни апартаменти, ама цените нагоре??
120
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами спекулантите да си ги продават скъпите жилища, ако има на кого...
119
3
 
24
 
! Отговори
Гошо от Кюстендил преди 2 години
Ние сме сал на 100 км от Софето,пуснал съм за продажба апартаменче от 60 квадрата в центрума на Кюстендиля за 200 000 евра,а ако го продам ще си купя 100 кв тухла в Лозенец,СФ- до японския хотел. Но нещо не ми върви алъш-вериша,вече 3 г.се опитвам,но не става:)) Но аз съм упорит като катър..
118
0
 
22
 
! Отговори
Мхмм... преди 2 години
Е как да са достъпни... В града в който живея, една двустайна панелка върви 70-80к. Естествено е за пълен ремонт. Значи поне 15-20к. най-малко да си го направиш годно за живеене. И не говоря за лукс. Значи грубо 100к да си имаш собствена панелка.
117
18
 
7
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 2 години
ВЪН СЕЛЯ-НДУРИТЕ ОТ ГРАДОВЕТЕ!
116
3
 
7
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Не вярвам. РазбЕрачите казваха, че цените ще се сринат. Невъзможно е форумните разбЕрачи да бъркат. Оправете си статията.
115
0
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 2 години
Е калко да са недостъпни?! Че те ако са Непродаваеми - от какво ще печелят строителтите фирми?! Няма да спре бизнеса, я! Просто ще си намалят малко печалбата, която е доста доста добра!!! Пазарът регулира всичко!!!
114
1
 
25
 
! Отговори
Ангел преди 2 години
Значи е дошло времето да се продава.
113
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук са нахвърляни някакви цифри, които явно нямат никаква връзка с действителността. В началото се пише, че търсенето се увеличило с 20%, по-надолу - "намалява предлагането, а търсенето е константа".... Ето откъде иде некаква разлика. Защо вменяват, че има увеличено търсене? Такова няма! Също и в Сф..... Просто предлагането спадна! Айде наричайте нещата с истинските им имена. Ще е по-полезно
112
0
 
8
 
! Отговори
TАВАН НА преди 2 години
ЦЕНИТЕ И ТВА Е
111
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги съм го казвал и пак ще го кажа- имам няколко имота в София и 2 къщи в Симеоново и до града. Някои наследствени, някои купени от мен и жена ми. Имотът за нас не е инвестиция. Не ги продаваме, защото имаме сантименти и ни носят пасивен доход. Но по-сериозен пасивен доход носят друг вид инвестиции. А при днешните цени да очакваш адекватна възвръщаемост- не. Ако вземем предвид, че наемите са високи и ипотеката е с под 2% лихва, има някакъв смисъл, но не особен.
110
2
 
12
 
! Отговори
Alex преди 2 години
Къде гараж струва 100 бона, бе калинко? Я си пий аНфетите и у лево.Питам се поръчките за коментиране в писмен вид ли ги получавате?Къде да се кандидатирам за платен коментатор?
109
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Купуваите това което ви трябва бе българи не купуваите неща които не са ви необходими,на човек му трябва една стая ако има семество две три макс не ви трябват по 10 имота,не сте материалисти да плащате данъци и да ви обират,които може да си позволи разбира се.
108
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както каза другарката нинова, спекула няма! Тя и тури ножа!
107
1
 
1
 
! Отговори
бай Стамат преди 2 години
щом има ръст на цената значи са достъпни за доста ора. бигери бом бигери.