Сериозен ръст на цените на имотите, стават недостъпни за средния българин

Ръст на търсенето на жилища с 20% след началото на войната
220

С 20% се е увеличило търсенето на имоти у нас след началото на войната в Украйна, съобщават управители на агенции за недвижими имоти.
Още по темата

"Цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа", заяви председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов в "България сутрин".

По думите му това бързо покачване на цените на имотите не прави добра услуга нито на икономиката ни, нито на общество, нито на бизнеса.

Шопов изтъкна, че имотите поскъпват заради покачването с много на себестойността. Преди войната в Украйна себестойността е била 27%, а в момента гони 40%.

"Тези 13% са спекулативни. Няма обективна причина войната да повиши себестойността, но така функционира глобалната търговия. Това бързо ще бъде преодоляно, проблем са тези 27% - обективната инфлация. Дойде от огромната парична маса, която се напечата в САЩ и Европа за преодоляване стреса от Ковид. Не предвидиха тази инфлация и не я управляват. Трябваше да се каже кой ще ги плати тези напечатани пари", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента имаме неуправляема инфлация, която се съпровожда от спекула.

"Много колеги, а и собственици, не предлагат апартамент на пазара, защото знаят, че цената много се качи. Това още повече намалява предлагането, търсенето е константа и цените се качват. Кой печели от този хаос в икономиката? Тарикати и спекуланти. Губят гражданите и производителите. Големият проблем за обществото са обществените поръчки, а те са стопирани в момента. Никой не подписва нови договори", каза още Шопов.

И подчерта, че гуверньорите на националните банки и финансовите министри трябва да вземат единно решение как да се функционира в този случай. В момента целия негатив трябва да поеме гражданинът.

Шопов акцентира, че в момента няма дефицит на строителни материали, а проблемът е в себестойността. Засега няма и фалити на фирми.

"За добро или за лошо, от 30 г. в света и в Европа няма по-добра инвестиция от тази в жилище в голям град. Жилището носи стойност, за разлика от биткойна и други имагинерни неща. Най-сигурното убежище за финансите е жилището", подчерта председателят на Асоциацията на строителните предприемачи.

Шопов добави, че 7% от БВП идва от строителството, а всеки 14-и човек изхранва себе си и семейството си от строителство. До момента няма освободени работници в строителните компании.

"София е най-неуплътненият град в света. Има изключително много терени, но няма обществена воля да се прави инфраструктура, така че стоката да се изравни с търсенето. 30 г. търсенето е по-голямо от предлагането. Нямаме жилищна политика", заключи гостът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: жилищацениимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
13
 
! Отговори
До 161 преди 2 години
Панелка може да издържи и 100 години ,ако е построена качествено и няма фуги при заварките. А в тези строени през 60те и 70те вече над 50 годишни хората си живеят./Примерно във кв Гоце Делчевбивш Е.Марков/,роднини се нанесоха през 1969та и сега си живеят най спокойно и удобно.При земетресението през 1977 само им се нагънаха тапетите по ъглите!?!!! ..А и качеството на новото строителство в много случаи ,крие изненади и то ,недобри !Отделно обеми и височина са малко ,,посмачкани "!
145
0
 
6
 
! Отговори
До 161 алекс преди 2 години
То и гаранциите на всичко, което купуваш са много по-кратки от времето, през което ги ползваш. Например заавтомобил е обикновено 5 години, а го ползваш 30 години.
144
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е това среден българин? Имаме 10% богати мафиоти и 90% бедни бачкатори. Къде го този среден българин?
143
11
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Да си купиш панел не е много разумно.Гаранционният срок на панелните блокове е 50 год.Повечето панелни блокове са 40+.
142
7
 
11
 
! Отговори
До 157 преди 2 години
Един тристаен в Лондон е 1 200 000 паунда. Само за инфо
141
2
 
16
 
! Отговори
До 157 преди 2 години
То па щото на Запад цъфнали и вързали. Там е добре сама на екскурзия с 2000 еврака в жоба
140
0
 
31
 
! Отговори
СХфкв преди 2 години
С тези качващи се цени на всичко ставаме като африканска държава, скъпо и МИЗЕРИЯ - мизерна инфрастуктура, още по-мизерна държавна администрация със служители лелки по 600лв, мизерни държавни болници с лекари на преклонна възраст.Ако цените се доближат до европейско ниво - защо да седя тук, а не да емигрирам ако покупателната ми възможност е еднаква?? БЪЛГАРИЯ НЕ ТРЯБВА ДА СТАВА СКЪПА ДЪРЖАВА, В МОМЕНТА В КОЙТО СТАНЕ ЩЕ ИМА ЯКА ЕМИГРАЦИЯ НА МЛАДИ ХОРА.
139
1
 
39
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Непосилните цени на жилищата са още една основна причина младите хора и семейства да напускат България.
138
8
 
8
 
! Отговори
До Клошар преди 2 години
Ти сериозно ли си вярваш, че Путин ще пуска кинжали? Отивай на психиатър
137
9
 
3
 
! Отговори
До 152 преди 2 години
Щото аз държа няколко7тотин празни,да ти е гадно. Ти си дръж парите за олио и краставици
136
3
 
18
 
! Отговори
Безпартиен преди 2 години
Това забелязвам в Пловдив, Хората масово търсят старо строителство, ПАНЕЛ, Тухла , дори ЕПК на 19-и етеж . Старите апартаменти обрулиха цените. Няма толкова построени апартаменти нови също, колкото има търсене, а старото е реална квадратура, не със стените и общите части. Голяма работа, че Панела бил 30+ години. Санировка и добива вид целия блок. Строени са до инфраструктура и междублоковото пространство слава богу стои. 2 Стаен Панел на 30 години 65 000Е за ремонт среден и б...аси купиха го...
135
1
 
44
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Какъв среден българин?!?! 90% бедни и 10% много богати! Къде е средата????
134
6
 
21
 
! Отговори
Клошар преди 2 години
Имашли кешовица купуваш,,,Немашли чакаш путина да пуска кинжалите и квадрата става 200 евро топ център...сега е ИЗГОДНО да се купува в мариопул,донбас, херсон,луганска, 300 еро вземаш цял етаж ......инвестирай разумно народе
133
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам таван на цените от 3000 евро. Имам 500 м2 в Сф, 3 000 000 лв ме устройва. Продавам и заминавам на Хаваи
132
2
 
23
 
! Отговори
@@@ преди 2 години
Не купувайте , цената е спекулативна, в БГ имаме апартаменти за 4-5 години в наличност....:)
131
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София за жалост не е европейска столица.Среден град в европа е по добре от софия.София е същата мизерия каквато е в прованса.Мръсотия,дупки,сгради все едно е война,не възпитани хора, махвърляни блонове без визия?, комунистическите строежи са по добри от свгашните
130
11
 
16
 
! Отговори
не ревете преди 2 години
сами си ги избрахте.
129
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как е сега, добро ли е управлението на Промяната?
128
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз разбирам, че според средностатистическия коментираш цената на 1 3стаен апартамент в София трябва да бъде 150 000 лева. Обаче!!!! Обаче зададохте ли си въпроса колко хора биха купили тогава? Всеки човек ще купи! Ако вноската му за 30 години е по 500 лева на месец!
127
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По добре 200к евро в чужбина за имот с цел инвестиция. Винаги ще има гладен емигрант да ти дава наем