Моряците от кораба "Царевна" най-после се прибраха в България

Не е имало никаква комуникация с ДНР, увери Теодора Генчовска
Обновена: 18 апр 2022 14:00 | 18 апр 2022 14:00, Красимир Ангелов
312
Моряците от кораба "Царевна" най-после се прибраха в България
Снимка: БГНЕС

Моряците от кораба "Царевна" кацнаха на летището във Варна. Малко след 13:00 ч. те кацнаха с правителствения самолет и бяха посрещнати от министър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Роднини на моряците пък ги посрещнаха на пистата.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.

Петима моряци останаха на борда на кораба по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

"По никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република. Няма как да е имало такава", заяви външният министър Теодора Генчовска, след като посрещна евакуираните моряци от кораба "Царевна".

Във Варна пристигна и премиерът Кирил Петков. Той съобщи, че институциите са били в непрекъснат ежедневен контакт с моряците по време на цялата операция по тяхното извеждане.

Петков не можа да даде подробна информация за евакуацията, защото представлява класифицирана информация.

"Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията. Сега фокусът ни е върху следващия кораб, защото имаме още един кораб в Черноморск", заяви премиерът.

"Страшно беше, война е. Много страшно", това бяха първите думи на моряците. Те разказаха, че корабът е бил поразен от осколки. Имало и пробойни по корпуса.

Българите са били ескортирани от военни, които са се държали много добре с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1/Кога ще има РЕФЕРЕНДУМ за ЕС и НАТО-то ?2/ Кога ще теглим заеми пак за НАТО , бежанците , другите бежанци , ромите , и НАЙ-ВЕЧЕ за повишаването на заплатите на депутатите , с още 700 лева ,... за народа ПАК НЕ ОСТАВАТ .Е , КАК ДА ВЯРВАМ ЧЕ вЕС и НАТО е много , много ''добре , вече 32г., само ядове и УНИЖЕНИЯ ...ЖЕСТОКО , МЕРСИ !
185
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Открихме топлата ВОда пак !
184
2
 
33
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
разбира се, че моряците са евакуирани поради доброто намерение на руснаците. нема как от ДНР да бъдат евакуирани от украинците;))) С една дума, "българското правителство" нема как да признае очевидният факт, че ДНР е помогнала,з ащото това означава да се легитимира ДНР като самостоятелна държава, а не като част от Украйна. Тва е нарушение на секви евроатлантически директиви и затва ша слушате само глупости от устите на ПП и компания, а и на останалите. Ще се изкарат герои;)))
183
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт!''кОЙ ще ни защити , пак дядо Иван !Интересно , как управници и политици ни баламосват , колко било ''добре'' и мноО хубаво , в ЕС и НАТО , е да ама за кои е добре ,...КАК ЖИВЕЕ НАРОДА В Бг СЕГА ....
182
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече съм сигурна, че извънземни са се намесили. Няма как, никой от земните не е бил, значи са онези......?????
181
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***'син Петков, или симпли Киро, не подценявайте българската нация! С изключение на платените, всички си даваме сметка кой спаси нашите момчета, дължим и отдаваме благодарност за жеста на Русия!
180
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 2 седмици , ако не и преди месец , от ДНР искали връзка с външното ни МВнР , да питат , КАК ЩЕ БЪДАТ ПРЕВОЗЕНИ МОРЯЦИТЕ НИ , но никой не отговарял ,... А СЕГА НА ГОТОВО ,---ОЛЕ !
179
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжете, мажете арестувайте наред само и само да не се разбира, че руснаци са спасителите.
178
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо да затвори устите на моряците и съпругите им не трябва да се раазбира, че са спасение от руснаците, ако трябва ще изопачим истината в името на вроатлантическата дружба.
177
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази лъже като Фатме от Столипиново.
176
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До факт!Как ''кой'' , Зеленски !
175
0
 
39
 
! Отговори
недостойно ест! преди 2 години
Кирето се е завтекъл във Варна, за да "класифицира" интервютата с моряците, но лееко е закъснял - съпругите им вече казаха, че са спасени от ДНР.
174
0
 
19
 
! Отговори
факт! преди 2 години
Англия и сащ се гаврят с ЕС и по-малките държави , както си искат !НА ПРАКТИКА ТОВА СЕ ВИЖДА , И АНГЛИЯ И САЩ , ИЗЛЯЗОХА ОТ ВСИЧКИ ОБВЪРЗАНОСТИ , ЗА ДА НЕ ИМ СЕ ТЪРСИ ОТГОВОРНОСТ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯТ СЪД !Разпадът на ЕС вече е факт , и икономически , и военно , никакъв авторитет в света , докараха я до там , държавите от ЕС да се спасяват ПОЕДИНИЧНО ...България на КОЙ и за КАКВО може да разчита , например ако Ердоган се настани ПОСТОЯННО в Бг , а столицата стане Анкара , КОЙ ЩЕ НИ ЗАЩИТИ !!?
173
7
 
3
 
! Отговори
Копипействащ преди 2 години
До индивида, който си мисли че като ми копира Ника и е много оригинален - Ти че си ид и от и н, това е несъмнено, но по-трагичното е че си антибългарски прокремлински празно гл аве ц!
172
1
 
5
 
! Отговори
До 176 преди 2 години
Успокой топката. Или ти се дават показания в полицията. Осъзнаваш ли какво си написъл.
171
1
 
23
 
! Отговори
имаме преди 2 години
прекрасна новина-хората се прибраха при семействата си.Да се порадваме с тях.Имаме и лоша новина-пак не ни казват истината,но рано или късно ще я научим.Още една добра новина-всеки,който се информира сам и разсъждава ,ще достигнедо правилните изводи,ако това е важно за него.
170
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като руснаците ги изведоха от зоната на бойните действия и ги спасиха, за нашите герои от правителството остана само да ги вземат със самолета и да се наредят всички на летището в делегация по посрещането, за да попаднат в кадрите, свързани с увенчаването с успех на великата българска акция по нищоправене за спасяване на моряците.
169
0
 
43
 
! Отговори
Хайде преди 2 години
Пишете новините такива, каквито са и не се страхувайте. Пом. капитана беше ясен. Войници от ДНР са ги евакуирали. Държали са се много добре с тях. Прехвърли ли са ги към Ростов и Сочи. Нашето правителство продължава да лъже. Срам. Моряците благодариха на руските военни.
168
30
 
2
 
! Отговори
Dinosaurus преди 2 години
Чудя се ин диотин ли съм или да! Май съм да. Прокремлински оратори, хайде малко се поуспокойте, или ревете за копейки на митрофанчето?!?!! Определено се определих като ин диотин.
167
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой плати масрафа по евакуацията и престоя в хотела ......ДНР... не АЗОВ Не Украйна не България