Моряците от кораба "Царевна" най-после се прибраха в България

Не е имало никаква комуникация с ДНР, увери Теодора Генчовска
Обновена: 18 апр 2022 14:00 | 18 апр 2022 14:00, Красимир Ангелов
312
Моряците от кораба "Царевна" най-после се прибраха в България
Снимка: БГНЕС

Моряците от кораба "Царевна" кацнаха на летището във Варна. Малко след 13:00 ч. те кацнаха с правителствения самолет и бяха посрещнати от министър-председателя Кирил Петков и министъра на външните работи Теодора Генчовска.

Роднини на моряците пък ги посрещнаха на пистата.

14 български граждани и един гражданин на Украйна, възпитаник на българското военноморско училище, бяха евакуирани от пристанището на Мариупол.

Петима моряци останаха на борда на кораба по собствено желание - трима български и двама украински граждани, включително капитанът на кораба.

"По никакъв начин не е имало комуникация с т.нар Донецка народна република. Няма как да е имало такава", заяви външният министър Теодора Генчовска, след като посрещна евакуираните моряци от кораба "Царевна".

Във Варна пристигна и премиерът Кирил Петков. Той съобщи, че институциите са били в непрекъснат ежедневен контакт с моряците по време на цялата операция по тяхното извеждане.

Петков не можа да даде подробна информация за евакуацията, защото представлява класифицирана информация.

"Искам да благодаря на всички, които участваха в координацията. Сега фокусът ни е върху следващия кораб, защото имаме още един кораб в Черноморск", заяви премиерът.

"Страшно беше, война е. Много страшно", това бяха първите думи на моряците. Те разказаха, че корабът е бил поразен от осколки. Имало и пробойни по корпуса.

Българите са били ескортирани от военни, които са се държали много добре с тях.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
48
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
я не ставайте смешни бе, руснаците ги били спасили, от кого? от самите тех ли? кой бомбардира града от 2 седмици, ами същите тия руснаци, аре малко по сериозно
225
54
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА Е: преди 2 години
.... ЧЕ руснаците избиха хиляди българи в Украйна, и ни върнаха само 10-човеека , слезли доброволно от кораба с бял флаг в ръцете!!!!
224
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 240 Виж как сам си постави диагноза
223
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те моряците и съпругите им си казаха нещата.
222
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оня с фронтовата линия, я кажи пич сега от къде са минали? От Донецк, до Ростов и от там до Сочи. А сега кажи как ще се мине от там и през тия 3 града ако си украински войник освободелител на българи? Колкото и да се правите на гламави, ясно е че руснаците са спасили нашите. Няма как украински войник да влезе в Донецк или в Сочи, няма как. От кумова срама поне замълчете.
221
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единия от моряците го каза точно и ясно, благодари на Русия. Вие си направете изводите. Друг моряк го каза по друг начин, че руските военни се държали много добре с тях докато ги превеждали от Донецк до Сочи. Но пък вие си вярвайте на Кировите плещеници, защото той Киро никога не лъже.
220
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
229 някой яко лъже. САЩ и разузнаването твърдят, че Мариупол до преди 2 дни е бил на Украйна, пристанището е било под флага на Азов. Как руснаците ще спрат да мине някой през напълно контролирано пристанище от Украйна? Как ще спрат да се изтеглят нашите през украинска земя, под контрола на украинци? Много ви се иска да изопачите фактите, но те са красноречиви. Ако Украйна искаше да освободи нашите, щеше да го направи. Факта е че бяха освободени в деня, когато Русия завзе пристанището!
219
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 230 от къде да се приберат бре, през фронтовата линия ли да минат?
218
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 228, откого да ги освободи бре? как украйна да ти осигури коридор като тя не контролира нито територията там, нито пристанището, как да стане, и това хубаво си го набиите в главите, войната я започна Русия, не друг а Русия, и тя окупира град и блокира пристанището, кое още не Ви е ясно?
217
12
 
1
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
.... И ОТ КОГО СА ГИ "ОСВОБОДИЛИ"РУСНАЦИТЕ, КАТО ОКОЛО КОРАБА НИ---1СА САМО РУСНАЦИ, И НАШИТЕМОРЯЦИ СА СЛЕЗЛИ ДОБРОВОЛНО???.. ОСВЕН ТОВА - - КОРАБА Е ПОД МАЛТИЙСКИ ФЛАГ!!!!!.... ДА НЕ СТЕ СЕ ОБЪРКАЛИ, НЕЩО.. ХАХАХААА....
216
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
226 е как руснаците са ги държали на кораба като Мариуполското пристанище беше под флага на Азов? В деня, когато Азов бяха изтласкани от пристанището, в същия ден нашите моряци напускат кораба безпрепятствено. Като са били такива радетели на приятелството с България азовците защо не позволиха нашите да се приберат през тия 30 дена? Изнудваха ли ни? Или не знаеха че кораба е наш? И как не са знаели, нали Кире каза на гурото им Зеленски?
215
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
222 скандала е, че помагаме на Украйна, пищим за тях, налагаме санкции на Русия в купом с ЕС, Кирчо си говори със Зеленски, партии искат да пускат същия Зеленски да говори пред парламента ни, а никой украинец не си мръдна пръста да освободи нашите момчета. Но пък ние си дадохме и дътата на украинките с 5 звездни хотели и 1200 лв за нищоправене. Ей това е скандалното. Лигавим се на Украйна, а Русия спасява нашите.
214
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ама как така сами си слезли от кораба и отишли до 1-то КПП, Копейкин нали каза че кораба е превзет от азовци и държали екипажа като заложници
213
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Руснаците са ги държали насила на кораба а нацистите и наши приятели от азов са се опитвали да ги освободят под огъня на путин, но неуспешно и тогава е дошъл десанта пратен от Киро и ги е освободил в престрелка с руснаците нашите са унищожили 10 танка и 1 сомалет и са измъкнали нашите маряци. слава хероям
212
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той един от моряците си го каза в прав текст човека, че от негово име благодари от душа на руснаците. От изказването освен че става ясно кой е освободил руснаците разбираме и че им е наредено да се правят че не знаят кои военни са ги освободили. Но като видите маршрута Донецк - Ростов и после Сочи е от ясно по -ясно. Благодарим на Русия и на донецките военни. Спасибо!
211
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 220 "били осигурили коридор за евакуация, ми то това е тяхно задлжение по Женевската конвеция" Ти *** ли си или да ? Задължението по Женевската конвенция само за Русия ли важи ве, Uй сплескан. Що се правите на луди.
210
2
 
1
 
! Отговори
Оня преди 2 години
Тия моряци що разпространяват лъжи. Те са мръсни червени комунисти шофьори на самолет, зелени чорапи дългите ръце на Путин слуги на Нинова фигуранти ниедни шпиони на мАсква
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Велина Милчева, нормално е в такива случай военните да са от тези които контролират територията, в случая руски военни, и това е тяхно задължение и честно казано невиждам никакъв скандал тука
208
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руские, защо не бягате тук? Искаме да ви поканим в къщите си и да ви гледаме като почетни гости. Имах една наемателка рускиня-на 1-во число даваше наема неизбежно. Нито веднъж не ме изврътка. За жалост почина от рак. А от тия укри ще видите наем или друга сметка на кукуво лято.
207
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 218, ей *** таалуп къде да ги пуснат, то никой не ги държал насила на кораба, ама те да не са самоубици че да тръгнат да пресичат фронтовата линия, може ли да сте толкова зле в руското посольство, откъде Ви намират такива неанндерталци