Мерките: 0% ДДС за хляба, скок на пенсиите, 25 ст. на литър гориво...

Вижте антикризисния пакет на управляващата коалиция
Обновена: 18 май 2022 11:07 | 18 май 2022 09:57, Александър Попов
412

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

0% ДДС  за хляба, осъвременяване на пенсиите  с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Те целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от  отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко кога ще се върне, да оправи държавата?! Моята майка е на 88 г., ама казва - върнете си Боеко, само той ще ни спаси!
29
3
 
10
 
! Отговори
Kuncho преди 1 година
Голяма глупост е вдигането на минималната пенсия!Майка ми която е била учителка цял живот и се е пенсионирала 2002 година взима пенсия близка до минималната вече при условие, че е работила цял живот като учител.Правилно ли е това да взема пенсия колкото един човек работил на черно 20-30 госини?!По този начин се стимулира работата без осигуровки и допълнително подкопава бюджета на НОИ. Ясно е че кумунистическото мислене не подхожда на едно модерно управление, като прозира вредата на БСП.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На бананите ДДС-то няма ли да падне? Че едно време заради тях, таковаха ... на държавата...?
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро заличителя заличава държавата
26
0
 
12
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Единственото, което ме тревожи е кой ще плати сметката накрая. Неминуемо ще докарат нещата до вдигане на данъци... Тия милиарди трябва да се вземат отнякъде.
25
3
 
19
 
! Отговори
незабавна оставка преди 1 година
първо :тия 60лв.(50)почна да ги дава Борисов,второ:не посмяхте да ги спрете и сега си ги приписвате като ваша заслуга,трето:сега ги слагате към пенсиите и го обявявате като увеличение,четвърто:реалната стойност на тези 20% ше е около 20лв.- Калфин ви го казва в прав текст . та не разбрах , за кво увеличение на пенсиите говорите бе , вие дето не се борехте за постове ?
24
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам изброените мерки изобщо няма да, спрат цените и инфлацията
23
3
 
31
 
! Отговори
sostin преди 1 година
Кирчооо, аз съм работещ човек плащащ по една камара данъци и то високи на тая държава , от скапаните ви мерки мен ме засягат само едни 12 лева. Свещи да си купиш с тях Кирчо. За една година заплатата ми все едно е намаляла с минимун 35-40 процента ти ми приказваш за некви 12 лева. Пенсиите та пенсиите. Кирчооо у Харвард не са ли ви учили че не пенсионерите генерират БВП бе Кирчо , а работещите хора. да ви се изакам и на мерките и на главите ви прости Кирсооо.
22
2
 
31
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
Не може да се говори само за пенсионерите.Омръзна ми. За младите трябва да се говори,как да се създават условия,та техните заплати да растът.Минималната се вдигала,ами останалите?Какви са тези базплатни ДГ,ясли и т.н.Няма нищо безплатно.Взимат от едни дават на други.Това не е справедливо.Бачкаш,получаваш добри пари и си плащаш за услугата.На всички се дава.Вдига се минималната пенсия(няма ден работен) и тя става толкова,колкото на този с 40 г. труд.Ние сме най-несправедливата д-ва.
21
5
 
21
 
! Отговори
profetey преди 1 година
И накрая всички ще плащаме за тези мерки. Според мен не е правилно правителството да раздава пари, а трябва да приеме мерки за добра бизнес среда, без изкуствено да влияе на пазара. Отделно намаляване на ДДС-то и акциза на каквото и да е значи по-малко финанси в бюджета и утре пак ще трябва да се тегли заем, защото няма достатъчно пари. Пълни некадърници. Аз съм за нови избори да се види тогава колко хора ще подкрепят текущото управление.
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой век тия мерки, аз зареждам 150 лв за резервоар, а преди 110. Нещастници
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са лъжи и нека обясни Просто Киро инфлацията с колко ще се увеличи? С това няма да решат инфлацията и кризите, а ще ги увеличат и задълбочат. ОСТАВКА некадърници съсипахте България, стопихте спестяванията и доходите на хората.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30нито един от двамата, аз лично Ники Василев
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАТО НЯМА ПАРИ, ЩЕ ГИ ПЕЧАТАМЕ
16
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво получавахте от герп-дпс се бе тролетарят? Получаваха само фирмите на наще хора, вие пак гледахте отстрани с празни джобчета, бедняци. Ще се радвате на 12 лв, щото акъл за повече нямате.
15
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
демек че борите инфлацията с увеличение на публичните разходи:))) какво сте учили в Харвард бе мушмороци, като изсипахте 4 млрд. в компенсации за цената на тока, какво постигнахте ? едно нищо, а можеше тия пари да ги насочите в изграждането на нови мощности. С компенсации, субсидии и увеличение на раходите не се бори инфлацията, така само я подхранвате, НЕКАДЪРНИЦИ!
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осигурителния праг е вдигнат от 3000лв./на3500лв. Тези пари свързани с мерките,да не падат от небето?
13
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ни е честито, фалираха държавата
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя луди. я не може ли да, разбере не да вдига заплати и пенсий трябва да спре растежа на цените да ги задържи дори да ги намали покачването на заплати и пенсий само вдига инфлацията ще почнат да печатат банкноти с много нули
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
за мене само 12 лв на месец за бензин.на 200лв е нищо.децата ми са над 18г.разбрахме 2 тарифи за ток и вода ще има.няма да се къпя всеки ден.отпускате и свободен тока за битовите абонати.казах ви 6 лв.вода 1000лв битов ток. та моята заплата е 980лв бруто.какво ще ям.