България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство

Демографската криза е в основата на ширещия се у нас песимизъм
14 юни 2022 12:31, Анисия Иванова
515
България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство
Снимка: БГНЕС

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“, каза социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той пред БНР.

Според Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или „тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, каза Ганев.

И добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук. Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина” – заключи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
420
0
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Според мен никой да не се вайка.Народа тихомълком е наказал бизнеса...
419
2
 
24
 
! Отговори
паралелепипед преди 1 година
До Анонимен 468 --- В София трябва да търсиш с микроскоп майки с бебета. Застаряваща нация, видимо затъпяваща от недостиг на пари, което води до озлобяване и изпускане парата през свирката, мания за все нови и нови избори и т.н. Тарикатите отдавна се усетиха и изчезнаха от България, направиха семейства в чужбина, децата им се родиха в чужбина и така до края на .... България. Без пари, няма семейства, няма деца, няма бъдеще. Останалото е марксистко-ленинска идеология.
418
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живота не е само да живееш с висок стандарт в скъпа къща и да караш скъпа кола. Да, това е голямо постижение, но живота е повече от това. За един високо интелигентен човек е важно и общото състояние на държавата, престижа на държавата, културата на хората, бъдещето. Да, има хора с висок стандарт в България, но те живеят в култура, много различна от западната култура. Заобикалящата ви култура ще бъде различна от западната култура.
417
3
 
19
 
! Отговори
До програмиста преди 1 година
Имаш грънци, не деца. Четири деца имал и им плащал издръжка. Това в някакъв филм ли го гледа?Най-вероятно още си девствен.Колкото програмисти познавам все са *** с жените.
416
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България дори да си с огромен доход това няма как да компенсира факта, че почти всичко, което те заобикаля е 2 качество, сравнено със запада и копие на западния свят. Ти ще живееш в копието, а не в оригинала. Колкото и да се изолираш в своя свят накрая проблемите на държавата ще ти навредят и на теб.
415
4
 
9
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Смърт за СДС-Чумата!Анатема на Драгалевския Ай дук,на Коня,на Преродената Пастирка , на Ал Фашагата,на Безродника Сулю Паситто,на Асфалт паша,на Цвъки Молитвата,на Кире Сросс. Чията ньедна!
414
1
 
18
 
! Отговори
Доктор Задгробников преди 1 година
След още 10 години населението на територията Буллггарристан ще намалее с още 1-2 милиона, най-малко!
413
1
 
36
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Навремето бившият ми шеф казваше:-Само да си вдигна ръка 50 души ще дойдат за работа,но аз все наблюдавам с течение на времето 50 души,млади служители не видях,освен работещи пенсионери.Втория вариант според мен е да изкарат починалите от гробищата,тогава ще имаме предостатъчно население...
412
5
 
3
 
! Отговори
АСАН преди 1 година
Баце пургармис. кажи им на тиъ дека ниъ сме могху учени и зимаме гулеми паре! И тизе куту и язе имаме паре да си поръчваме секви певачки! И да едеме и да пиаме колку си сакаме! Тиа ништу не разбирвът! И не моат дъ буравът сас перпинателни таковъ къту менье и тебе!
411
8
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Населението няма да се увеличи без да се интегрират хора от трети страни.Раждаемост според мен няма да има,фактите го доказват,понеже ние вече сме възрастни.Няма за кога.Това е свършен факт!!!
410
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие само двамца ли сте или си един с раздвоено съзнание? Мъка, Боже... Пий си лекарствата баце!
409
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм видял на някого да му се работи, да може нещо и да има ниски доходи.
408
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Андрешковци не осъзнават че парите не правят щастие просперитет може да има само в добре осигурено цивилизовано общество без много бедни" - Точно обратното е, приятел! Виж Китай - милиард бедни, бачаккащи до умиране машинки и стотина милиона, дето са МНОГО ДОБРЕ. В САЩ е същото. Средният американец е обеднял 3-4 пъти з апсоледните 60 години, а те си стигнаха топа преди 30. Сега имат зор със социалистическата зараза ... ама може и да я разчистят.
407
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До програмист - Кажи им баткаааа!
406
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В нормалните държави, беарчите на ягоди, чистачите и складажийчетата са си пак бедни. Работата е, че другите не са така бедни.
405
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ехооо! Беднячовци, смотанячовци! 8к бонус миналия месец. Не е много. Третия ми най-нисък за годината ;) ХЕХЕЕХЕ ХЕХ ХЕАХАХХХ хААААААААА ХАААААА ХАААА ХАААА ХААА! Батката до 3 години ще е пенсия на 29, ЕЙЙЙЙ!
404
0
 
4
 
! Отговори
Рьз 448 преди 1 година
Кво хейтна пак? Бил си ти в чужбина, ама трънки! В БГ нема повече от 30 000 айтата, въпреки че ги водят поне 120к+ ... И аман с тоя хейт. Не моя вината, че средната заплата е 1500 лева, разбираш ли? Бъди поне малко човек, и спри да си изливаш ядовете по форумите. А и ела, ако искаш, в някоя инвестиционна банка, да видиш кои са на етажа по големите мениджъри - Математици, аналитици и информатици, дето в БГ щяха да ги лебълнат като IT.
403
8
 
1
 
! Отговори
Финанста преди 1 година
До До програмиста - Имам поне 4, но защото сме в България, дължа едни керливи 2000 лева на година, ако не искам нищо общо с детето. Аз не, че не искам, просот майките не ми харесват и ги шитвам бързе-бързе. Като отидат при адвокат им висва човкат, като научат, че "семейното жилище" е свръщност собстеност на фирма, създадена преди брака, а през последните 4 години, заплати не съм получавал и всичко е "фирмени разходи" ХИИИХИИ! Поне още 5-6 дечица ще натръшакм така. Важно е, да се множа!
402
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кво сеги?
401
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гошо - Не точно. Откъде фейтът за ИТ? Защото в БГ ИТ се води секретакра, някой дето вкарва данни в екселска таблица, дето разнася мониторите из офисите и сменя клавиатурите, специалистите по сигурност, сис. админа, програмист, дейта саънс инженер, софутерн инженер и прочие и прочие.