България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство

Демографската криза е в основата на ширещия се у нас песимизъм
14 юни 2022 12:31, Анисия Иванова
515
България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство
Снимка: БГНЕС

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“, каза социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той пред БНР.

Според Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или „тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, каза Ганев.

И добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук. Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина” – заключи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
380
13
 
5
 
! Отговори
емигрант преди 1 година
На последната сбирка в Чикаго поне шестима препикаха в/у Флага за да покажат колко им дреме за вашта кочинкаBG управлявана от чуфутИКомпания
379
3
 
10
 
! Отговори
svetlina преди 1 година
Лоши доходи - лошо хранене ето ти болести и висока смъртност, лошо здравеопазване- и... българите загиват с лекарска помощ. Въобще планът "Ран - Ът" действа с пълна сила.
378
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички прошшляци и безработни се събраха в темата да обясняват как взимали по 15 000 лв за 1 час работа. Жалка 0мотана смм.ет от малоумнонеграмотни уну гундури.
377
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 424, глупости! Виждал ли си какво се случва по българските събирания в чужбина? Да ти кажа, пускат химна и никой не си прави труда да стане! Живей в тоя свят на умилени.... той съществува само в главатата ти!
376
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 420: Независимо че са в чужбина ги броим българи, защото са българи, т.е. защото сърцата им са български. Няма емигрант, на когото да не му се насълзят очите от време на време, щом някой аромат някъде му напомни за някоя българска билка. Но за децата им и особено за внуците им си прав - техните сърца вече не са български. Те са израснали с ароматите на тамошните билки, не са нашите...
375
2
 
0
 
! Отговори
до 418 преди 1 година
Грешна ти е статистиката. Прави разлика между доход и заплата.
374
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 418, не. За мен лично дори за основни нужди не стигат. Аз лично харча между 100 и 500 лв на месец за книги и обучения. Само за мен. Детето и то към 200-300. От там храна за трима едно 1000 лв. Пътувания и забавления над 1000 лв. Комунални услуги към 300 лв. Лизинг на едната кола 1000 лв. Като се замисля... изумява ме факта, че има хора, които твърдят, че работят за МРЗ.
373
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние вече сме 3,5 милиона останалите в България. Тези малко над 3 милиона български граждани в чужбина защо ги броим? Повечето вече не знаят и български.
372
2
 
26
 
! Отговори
х-нонимен преди 1 година
Никой няма да дойде да работи тука ако ще и от Уганда да е. С тия управници, с тия политики, с това затъпяващо децата образование и медицина на ниво 20-ти век България наистина няма да я бъде. Така че който може да се спасява. Границите са отворени.
371
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около 200000 са хората с доход над 2100 лева. Та да попитам 2100 лева много ли е?
370
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ПРОСТО ЗАКОНОМЕРЕН РЕЗУЛТАТ ОТ ПЛЕЯДАТА ПРОДАЖНИ ПОЛИТИЦИ УПРАВЛЯВАЛИ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ!!!ДО 2050 ГОДИНА НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ ПАДНЕ ДО 3,5 МИЛИОНА. ДА СА ЩАСТЛИВИ ВНУЦИТЕ ИМ!!!...
369
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 413 - това си го вярваш само ти. Че с лимитиран таван на осигуровките и мижав данък от 10% плащаш пенсиите на 2 млн. пенсионери, плащаш заплати на стотици хиляди държавни служители и т.н. Ако имаш време и ти се занимава - има я информацията откъде идват парите за пенсиите, колко са и т.н. Но ако питаш мен - така си по-добре. Вярваш, че си МНОГО голяма работа, ЕЛИТ демек, и ако не си ти , на Майка България са й преброени дните.
368
3
 
11
 
! Отговори
Това е добре преди 1 година
Тоя народ е калпав.
367
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой нормален човек му дреме за тази измислена псевдо-държава с отминала слава.
366
3
 
5
 
! Отговори
до 411 преди 1 година
Защото родителите ти взимат пенсии, благодарение на тези хора. Мерси.
365
14
 
6
 
! Отговори
до 408 преди 1 година
Защо? Аз избягах от София, кореняк софиянец съм, роден на Попа (имам сума имоти там) и отидох на село на 30км от града. Частна градина на 10мин с колата, има и държавна прекрасна- само на виладжии ИТ-та дечицата учат там. Болница на 10мин с кола. Летят куриери всеки ден. 4.5g интернет, скоро ще е и 5g. Кеф. Много ясно, че стоя тука на чист въздух и спокойствие. 95% от квалифицирания труд се работи дистанционно и в офис никой не ходи от години.
364
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Та, радвайте се, че има едни 200000++ души..." - радвай се ти, ние защо да се радваме?
363
7
 
10
 
! Отговори
За какво ми е? преди 1 година
За какво ми е да имам деца, като мога просто да си живея живота? Кеф ти Слънчев бряг, кеф ти Банско. Разведени майки колкото искаш. Като ми писне, ще си взема някоя силна, самостоятелна жена, която се грижи сама за детето си. В противен случай само тежест на врата ми и.
362
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук е рай за квалифицираните и образованите в някои сектори. С жена ми отдавна сме презадоволени- нови автомобили, луксозен дом, луксозна вила, 2 инвестиционни имота, инвестиции къде ли не. Пречи ни хорската простотия. Около себе си не допускаме подобни индивиди, но са доста (99% неквалифицирани хора). Няма и къде да ги срещнем в нашите среди де. Та, радвайте се, че има едни 200000++ души с нормални доходи, които честно и почтено плащат всяка стотинка данък и удръжка.
361
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Доста често се чуват призови към хората да се върнат на село или да имат деца и тн, а на въпросът "защо?" се отговаря, "защото няма хора"! Крайно време е да се разбере, че нещата не работят така.