България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство

Демографската криза е в основата на ширещия се у нас песимизъм
14 юни 2022 12:31, Анисия Иванова
515
България се топи заради ниски доходи и лошо законодателство
Снимка: БГНЕС

България е намаляла с около милион и половина души през последните десет години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) от последното преброяване на населението у нас в края на 2021 г. Ако тенденциите за смъртност, раждаемост и емиграция се запазят, то очакванията са през 2030 година, населението ни да е малко над 6 и половина милиона души, алармират експерти.

“България се топи“, каза социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“. Проведено наскоро социологическо изследване на агенцията сочи, че за близо 91% от българите ниските доходи са изключително сериозен проблем. “Това вероятно е и сред основните причини за емиграцията и изтичането на мозъци от България“, твърди Ганев. 

"Традиционно във всички проучвания назад в годините винаги проблем номер едно в страната са били доходите. На второ място се подрежда здравеопазването, но на 3-то, 4-то и 5-то са теми, свързани под някаква форма с демографската криза – нивото на раждаемост, емиграция и пр. И това, което ми направи впечатление е, че голяма част от анкетираните българи подкрепят евентуални мерки, свързани с данъчното облекчение на младите хора, а специално за детските надбавки подкрепата е над 80%.“, обясни той пред БНР.

Според Ганев приоритет на всяко едно българско правителство са гласоподавателите или „тези, които са родени, които живеят тук и са достатъчно голяма социална група, която да ги подкрепи на едни следващи избори“. За жалост държавните политики, насочени конкретно в помощ на семействата с деца, остават на заден план. “Защото неродените деца нямат право на глас“, каза Ганев.

И добави, че част от мерките за борба с демографската криза не непременно са свързани с отделяне на средства от бюджета, а по-скоро с промяна на законодателството.

“Една от ключовите инициативи е привличането на хора от чужбина или на т.нар. българска диаспора не само от Западна Европа, но и от Северна Македония, Молдова, Украйна т.е. там, където има етнически българи. И не става дума само за пари, а за компетентна държавна политика, която да прокара законови промени, които да улеснят тези българи, а и чужденците, да работят в страната ни. Но разочароващото в случая е, че не виждам нещо да се прави в тази насока. Знаете ли колко е тежка процедурата за един бесарабски българин, например от Молдова или Украйна, да дойде да работи тук. Той трябва да премине през една административна одисея. Кому е нужна ? Междувременно България и българският бизнес страдат от хроничен недостиг на работна ръка! И тук не става дума че тези хора ще дойдат и ще вземат работните ни места, защото просто няма хора за тези места“, казва Димитър Ганев.

В България битува дълбок песимизъм за бъдещето на страната и немалка част от аргументите се свързват именно с демографската криза, смята той. Социологът изтъква, че участниците в допитванията на агенцията му, често заявяват че “България умира“, „България няма да я бъде“:

“В този смисъл смятам, че демографската криза е част от причините за този дълбоко вкоренен песимизъм в страната. Защото, знаете ли, ако виждате все повече млади хора, които се раждат, които навлизат на пазара на труда и че се създават нови и нови неща, тогава вероятно този песимизъм нямаше да е толкова силен. От своя страна песимизмът също влияе на демографските процеси у нас. Това означава, че сме в спирала, което със сигурност не е добра новина” – заключи Димитър Ганев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


515
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
400
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Па вие не разбрахте ли, че изчезватте бре. Епа гоуема работа, никой не е вечен.
399
4
 
29
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
В нормалните държави IT ги намат за нищо. Работя в сферата на финансите в Канада. ИТ са мърлячи завряни в дъното на офисите. Тука всяка професия е ценена. И тоя дето копае на улицата прави подобни пари. България няма раждаемост защото няма сигурност за нищо. София е една клоака от прах и мръсен въздух ппимесен с ганчовска простотия.
398
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмиста явно е ножжкаджия среднощен. :))))))
397
0
 
9
 
! Отговори
До програмиста преди 1 година
И колко деца имаш?Щото темата е за демографската ситуация,не колко заплата получаваш.
396
1
 
1
 
! Отговори
Ясно е едно преди 1 година
Едно е ясно! всичките им мерки комунистите се готвят да ги плащат продуктивните бизнеси ,тоест IT . По високи данъци и голямата тежест на Антикризисните им мерки. Просто е като фасул просто вече няма от кой друг да вземат.
395
15
 
2
 
! Отговори
програмист преди 1 година
аз съм си добре. Заплатата ми 7хил чисто , добре си живея в БГ-то.
394
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами гласоподаватели евтини брато. Сега с машините и лев няма да им дават. С флашки по-лесно се печелят избори.
393
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се затрива, много калпав народ ...
392
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България се топи заради това, че едни продажни политици ни принуждават да отглеждаме меркантили и чаааааааветата им! Та не ни остава нищо да отглеждаме нашите деца! Защо да храним хора, които ни крадат, не внасят лев данъци а имат само права и никакви задължения? Секат горите, убиват възрастни хора, освинват всеки район, където се натрапят и не ги изгонят овреме... ЗАЩО!? И КОЙ НИ ГО НАТРАПВА!!!???
391
4
 
4
 
! Отговори
до 436 преди 1 година
Ами не бъде беден бе, просперирай. Ако искаш ще ти подаря една клавиатура за 12лв. А като започнете да се колите с тарамбуките по улицата, аз ще съм на няколко хилдяи километра, ще пия бира, ще кодя и ще ти се подигравам колко си захлюпен.
390
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
българките са станали к*рви на комунисти... за какви българи говорите?? Продължавате да ги избирате, а те продължават да ви съсипват. После капитализма това-онова.. Плевенското *** защо го защитавате??
389
8
 
10
 
! Отговори
Гражданска война преди 1 година
IT тръгнало да обяснява смешнaта си заплатa винтроверта мебела вкъщи и кво яло Тъжна картина е българия кочиняяяк IT моля излез на улицата че съвсем скоро ще те облее суровата реалност до 10г като в Израел кафеви субекти ще почнат масово да колят по улиците ше се търкалят отрязани кухи IT зелки унугундурия умира Андрешковци не осъзнават че парите не правят щастие просперитет може да има само в добре осигурено цивилизовано общество без много бедни и гетовизация инак присъдата на всички вкл.смешното IT е подписана смъртна.Това дори не включва геополитика.Отказ от НАТО и блатото е месомелачка.
388
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък щото е много хубаво да има много хора. То и сега не можем да се разминем от автомобили какво остава ако населението се увеличава.
387
5
 
2
 
! Отговори
Олл ин преди 1 година
това е супер, скоро всички ще са в София;)
386
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 429, не вярвай :) не ми пука. Аз го видях с очите си :) И да ти кажа, докато живях в чужбина никак не се сещах за тази клоака тук :) но в момента ми е по-евтинко тук :) само ако може деббиллиитее да се разкарат и ще е рай!
385
11
 
7
 
! Отговори
Георг преди 1 година
Ако искате да ви покажа как с клавиатура за 12лв мога да правя 8 бона на месец. Деца не ми трябват, че много реват.
384
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
на приятел мои внуците не говорят бг срам ги говорят италянски за последно бяха преди 10 г. сега са 21г не искат бг и тук има море нищо българско не ги интересува бг правителство това не ги интересува че бг остава безлюдно
383
6
 
2
 
! Отговори
бай Даньо преди 1 година
Глупостта на българина е причината. Никъде по света не лягат да умират така лесно каквито и причини да имат а на тоя свят има държави в еко катастрофи, войни , спин епидемии , 10 пъти по бедни от България с престъпност стотици пъти по лоша .... Ако изобщо някой може да измисли рационална причина да не иска деца сам на себе си го прави и не трябва да му се помага ...
382
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 428 емигрант:не ти вярвам, лъжеш! Не може да е вярно. И аз съм емигрант. Никой емигрант не би си позволил да оскверни националния флаг - няма значение колко си пиян или ядосан. За емигранта България е свято място.
381
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг са останали не повече четри милиона до петмилиона а и плювате на россию че са напуснали россия някоии си 14 хил.мозиците напуснаха бг останаха градливите и куклите политици да стискат последният сок от българина кирил петков е първият лъжец на черното казва бяло