КНСБ прогнозира инфлация до 20%, иска същия ръст на заплатите

Нужна била и актуализация на бюджета
96
КНСБ прогнозира инфлация до 20%, иска същия ръст на заплатите
Снимка: Dnes.bg, архив

"Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв., добре е да стане октомври", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.   

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

"Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.
"Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към "Газпром". Експертите обаче препоръчват да се върнем към "Газпром" докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива", добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината.

"Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват", каза Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Нарекъл съм бил американците и англичаните мръсни комунисти! И всички ми се смеят , но ако обичате да се защитя : Уважаеми дами и господа не съм виждал по-мръсни законодателно партизански атаки както тук! Биете и най-върлите комунистически партизански техники познати в историята. И не излизайте с теорията некомпетентни законодатели, а по-скоро да си говорим за умишлена некомпетентност на законодателя продиктувана и буквално и преносно от чужди и външни колониални и финансови интереси.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви 20% бе...само газта за последните 2 месеца (при положение, че КЕВР приеме последното предложение за поскъпване) ни е бръкнало в джоба с над 80%!!!!!
49
3
 
4
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Факт. В Божурище синът ми работи в склад за 3800. Дори не е началник. Работи нощна смяна и докарва отгоре. С жена ми сме пилот и стюардеса- пенсионери от години. Детето е студент на 21, иска да припечели и то нещо да не ни товари.
48
6
 
7
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
Че аз отдавна съм извън София. На 40км в едно селце съм. Зарязах всичко в града, дори къщата в Симеоново. Под наем и айде на село. В този ред на мисли и аз работя от село за около 25 минимални месечно. Интересувам се и от заплатите наоколо де- магазинерката взима 1200, директорката на ДГ- над 2000. Минимални заплати няма. Има разни работници с багери- докарват си хората в строителния сезон по 10000, помагайки със задачки тук-там. Работа има, начин- има. Ама за функционално неграмотни- сложно.
47
4
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Аз ли? Шпионин? Get real! Аз съм в частта истината ще убие тези, които ви държат в затвора. That part maeth-aemaeth is the part where I'm in! I have no political alleagence nor do I wish one. I'm an information provider!
46
3
 
5
 
! Отговори
до 50 преди 1 година
Ти няма как да познаваш квалифицирани хора. Бягай там по склададжии, тройкаджии от ТУ и УНСС и се залъгвай. На всеки нормален човек с развиваща се кариера доходът се покачва ПОНЕ с 12% годишно.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 52, за теб няма никакво значение. и без това ще го караш на трици. Има хора които знаят и могат и получават достойно заплащане. Стан ясно, че не си от тях :) *** пийни една бира, че следобяд няма да можеш да лееш бетона :)
44
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига с тая минимална, на която НИКОЙ реално не работи, а само по документи. Е, има някой и друг хигиенист на минимална из провинцията, но това са единици хора. Вече по документи 20-30% са уж на минимална, ама дефакто на ръка се взимат по 5 минимални. Същото и в София- 2300лв. средна заплата. Извинявайте, ама кой, освен държавни служители без капка акъл, работи за толкова в София?! Склададжия из големите вериги дори взима повече. Изключваме горките лекари, те са единственото изключение.
43
4
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Цялата истина ли? Не я знам! Знам само около 25% от това дето е станало тук (важните неща) и защо сме в това положение, останалите 75% са в други хора , но с едно изречение някой държави не могат да поддържат високия си жизнен стандарт ако не мачкат и не крадат от други бедни държави. Също така интересен телефонен разговор се проведе в Бъкингам. Вдига се телефона и се чува едно изречение:Youuuu bitchhhhh!Телефона се затваря. Грифин Харконен. Неясно мъж или жена. Може да е кралица!
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бизнесът от години иска необлагаем минимум за всички наети, а после да се облага само разликата. В момента на 1000лв. РЗ държавата прибира 413.40 общо от работника и работодателя. Това са 41% данъци. Ако се въведе необлагаем минимум от 500лв. веднага ще останат по около 112лв. във всеки човек и по 95лв. за човек в работодателя. Това ще покрие инфлацията на най-нуждаещите се, на малкия бизнес и самонаетите. Увеличението на минималната, ще източи още от парите им и ще ги вкара в администрацията.
41
3
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Аз им казвам на някой хора, че не знаят да четат.Do you believe the western sun is falling down on everyone.https://youtu.be/bzVjZu4fl4oИли накратко за кого грее западното слънце и репликата и да ни осъдите няма откъде и как да ви ги върнем и да си платим за щетите дето сме нанасяли!
40
6
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Да дам пример за това как слънцето огрява само половината. Нали знаеш банкнотата от един долар. На нея има един надпис : In god we trust. Има и друго написано: The truth will set you (us) free.. Сега тъмната половина дето слънцето не я огрява: Бог е оръжието с което работим. Истината ще убие тези, които ви държат в затвор. Нали реално погледнато то е полуистини това дето са написали.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51И като се събуди беше ли ти свършила смяната в мандрата или имаше още 5-6 часа да избуташ?
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 50, аз вдигнах заплатите на хората си с 15%. Преди около месец. Сега компанията добава още 3%. Но не е работа за всеки. Иска се образование, опит и доста умения
37
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде в частния сектор са ги вдигнали с 12%? Един познат нямам да са му вдигнали заплатата. И като вдигнат минималната какво? Орязват ти от други неща заплатата и вземаш същите пари. Пълни глупости.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48, глупости! Или не, ако си бачкатор :) Изивнявай, не ви познаваме маниерите! В много компаниии и сфери се цени опита, знанията и уменията. Нискоквалифицирания бачкаторски труд е друга бира!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 Това е до към 30 г. и след това часните не те искат защото работата е тежка повече от 16 часа и само си губиш времето.
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 - Човека пита какво е КНСБ и му отговорих .Вече ако тр да си ги мерим аз правя повече от 9 до 18 и държавна работа не ми трябва, нито интересува .Ако не ме устройват парите си бия камшика към друга фирма ,ако ме считат за ефективен работник , ще ми дадат достатъчно за да ме задържат - така работи пазара . Но виж да речем полицията с тази разкриваемост да иска увеличение - с това не съм съгласен
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То средно в ЕС инфлацията ще е към 20%. Голям успех ще е за България като най-бедната държава в ЕС, да има само 20% инфлация. Знае се, че в богатите държави инфлацията е по-ниска, а в бедните държави инфлацията е по-висока.
32
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 6 месеца Петков напълно съсипа България!