КНСБ прогнозира инфлация до 20%, иска същия ръст на заплатите

Нужна била и актуализация на бюджета
96
КНСБ прогнозира инфлация до 20%, иска същия ръст на заплатите
Снимка: Dnes.bg, архив

"Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв., добре е да стане октомври", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.   

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

"Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.
"Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към "Газпром". Експертите обаче препоръчват да се върнем към "Газпром" докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива", добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината.

"Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват", каза Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Това, което искам да кажа, че лицето " Сергей Дмитриевич Станишев" не е роден в Украина , макар майката да е украинка , обаче лицето Дмитрий Станишев от НРБ "не я познава - интимно "
10
4
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Много е важно да се разбере едно родословие на лицето Сергей "Дмитриевич" Станишев... "Дмитри" "Станишев" ... Дали някое Сакскобурготско копилеее на Фердинант се е намъкнало между краката на майката на Сергей не е ясно или някой белогвардеец ... Но със сигурност в СССР няма личност казваща се Дмитрий Станишев. Виж има Дмитрий Харконен там в родословното дърво, ама няма как да е бил Фердинант. Може и да е бил...
9
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да намалят заплатите на държавните служители - администрация, полицаи, доктори, учители и да вдигнат минималната. Държавни служители хазна не пълнят, само вземат от там.
8
6
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Инфлацията е близо 40% - а не гони 20% ...
7
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От кого ги иска?Заплатите зависят от работодателите.Никой не може да им наложи колко да ви дават.Ако са доволни от вас,ще ви дават повече.А ако вие не сте доволни,отивате при друг.
6
7
 
7
 
! Отговори
Бляк Котарак преди 1 година
Нали започна поевтиняване навсякъде,какво увеличение на заплатите пак,няма чак такава инфлация в България
5
5
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ами вижте сега понеже на България и на българите нямаше кой да помогне 30 години трябваше да изравним нещата и на Хер Сакскобурготски да няма кой да му помогне.Нали знаеш Симо - ще жънеш каквото си посял. Алфред, Алфонс , Албърт - има ли значение... Мери е била за Алфонс, Фердинант е традиционалист и настоявал за Алфред, накрая сигурно постигнали компромис с Алберт!
4
4
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Нали се сещате, че и слънцето не мое огрее навсякъде, само наполовината ...Горното изречение е по-важно отколкото си мислите!
3
2
 
16
 
! Отговори
xph преди 1 година
Добре, минималната да скочи... А другите заплати? Как точно ще стане? Това увеличение ще повлияе и на цените на производителите, които така или иначе са повишили вече цените си заради скъпите ток, вода, газ, горива.... Как точно КНСБ го вижда? В КНСБ са се събрали една камара неадекватни анализатори, които само лаят, без грам умисъл или обоснование в изказванията си
2
4
 
2
 
! Отговори
Важно: преди 1 година
Изяснихме, че през 60-те и 70-те Франк Хърбърт с своя епичен епос Дюн изяснява много неща за династията Сакскобурготски , използвана за протип на династията Харконен. Но се изисква определено пояснение за имената Тула Харконен и Валя Харконен. - Поясненията Тула е Белгийско име - на майката на Маротин, Мородин Харконен. Валя е славянско, в конкретния случай руско име - Белогвардейци. Имайки предвид че Сакскобурготите и Романови са братовчеди, на кой мислите са помогнали Белогвардейците в Европа
1
4
 
28
 
! Отговори
123 преди 1 година
Кой частен сектор е увеличил заплатите??? Аз не познавам такъв!!!

Спонсорирани публикации