КНСБ прогнозира инфлация до 20%, иска същия ръст на заплатите

Нужна била и актуализация на бюджета
96
КНСБ прогнозира инфлация до 20%, иска същия ръст на заплатите
Снимка: Dnes.bg, архив

"Смятаме, че инфлацията ще стигне 20%. Минималната заплата трябва да е 800 лв., добре е да стане октомври", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Той обясни, че без актуализация на бюджета няма как да се справим.

"Това правителство трябва да подготви Бюджет 2023. Частният сектор увеличи заплатите с 12% вече. До края на годината трябва да се достигне до 20-процентово увеличение на заплатите и в частния, и в държавния сектор, за да може да се догони инфлацията", уточни Димитров.   

По думите му дървата са скочили със 70% за година.

"Очевидно е, че проблемът с доставките на газ е централен към момента и това е едно от ключовите приоритети на служебния кабинет. Вече някои предприятия започват да спират заради природния газ", каза Димитров.

Според него увеличението, което „Булгаргаз“ предлага от 60%  за август вероятно ще се утвърди от КЕВР.

Той подчерта, че ще трябва да се използва по-малко газ с 15%, нещо което иска и Европейският съюз.
"Аз не мога да кажа дали можем да се върнем към "Газпром". Експертите обаче препоръчват да се върнем към "Газпром" докато не се изпълни договора си. Трябва да се намери алтернатива", добави Димитров.

По думите му компенсаторните механизми трябва да се разгледат до края на годината.

"Системата за енергийните помощи не е гарантирана до края на годината. Държавните дружества при тези цени на енергията генерират печалби около 450 млн. лева на месец. Плащанията към небитовите потребители е към 650 млн. лева, имаме около 250 млн. лева, които липсват", каза Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
3
 
! Отговори
До 44 от 42 преди 1 година
Ти определено си олииигофреен! Аз ти обяснявам, че направих от 1 двустаен 2, което е станало с ремонти, препродажби и т.н., ама тъБото си тъБо! Може би ти сучеш от оя на баща ти, за това си кух и завистлив!
30
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз давам 3 апартамента под наем в широк център на София, купени без кредити и 2300 са ми вързани, вие се оправяйте! Като родителите са ми софиянци с 86 г. труд са успели да купят хората! Даже баща ми ходи да работи в Раша 1.5 година за единият двустаен! После го превъртях 3 пъти за 10 г. и от 1 двустаен направих два, ама си се иска акъл да имаш
29
4
 
5
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Ми ходи и ти на държавна хранилка, ама явно си нека-дърник и дори там не можеш да отидеш! Иначе "печените" хора се оправят и в частния бизнес и на държавна хранилка!!! Аз работя и на двете и не се оплаквам. На държавна хранилка денем за 2 бона и в строителството вечер още 2-3 бона и тетака, ама си иска бач
28
5
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Много ще се натоварят българските работодатели. Горките! Дори да се вдигне те ще намерят начин да си избият парите. Тази минимална заплата за какви часове е? Нормално би трябвало да е за 40 часа на седмица,обаче масово я дават за 6 дена работни 2 почивни 8 часа бонус си вземат. И това в най-добрия случай. Може и 60 часа някой закъсал да работи за тези пари.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инфлация 20% със сигурност има, увеличение на заплати с 20 % кОрец
26
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 32 - това една структура на държавна хранилка която мрънка за заплатите на други хора на държавна хранилко ,без никога нищо да се споменава за оптимизация ,ефективност и ефикасност на услуги или производство. Защото всички знаем че за един работещ на държавна работа още поне 5 човека взимат заплата за нещото което този работник е свършил.
25
3
 
3
 
! Отговори
ЕДИН ВЪПРОС преди 1 година
Искам да задам САМО 1 ВЪПРОС ?ВДИГАМЕ ЗАПЛАТИТЕ СЪС 20%.Тези неграмотници от КНСБ могат лида кажат след това увеличение КАКВО СЛЕДВА С ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКО ?ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ -Следва ВЕРИЖНО увеличение на всички цени ,храни,стоки,услуги и получавате ПАК ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ПОСКЪПВАНЕ Инфлация се бори не с увеличение на заплати в с ограничение на разходите защото когато рсещу вашите пари няма достатъчно стоки ,производство,инфлацията НЕ СПИРА !
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българ е кон с капаци който не вижда по-далеч от носа си
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека не дигат цените и тока. Тока за какво го дигат а изнасяме по-евтин за Македония и Гърция. Работни места с високи места съшо няма., Някакви западни фирми само и трябва да чакаш по 20 г. за работно място.
22
8
 
3
 
! Отговори
програмист преди 1 година
Разбира се, говоря ви за годишна заплата. Взимам 7000 чисто на година.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Виденов инфлацията започна също така пистепенно и накрая беше 1 500%. И той като Киро казваше, че няма апокалипсис.
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Нямаше такива неща по бойково време.." Как да е нямало програмисти по бойково време? Те точно тогава започнаха да се роят. Преди си стояха кротко и си програмираха нещо за душата, а сега навсякъде са напълзяли и дават акъл.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Профсъюзи вече няма. Никъде вече няма профсъюзи - и в САЩ и ЕС. Това което има е бапълно импотентно, нищо не зависи от тях. Напълно излишни.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Токът за бизнеса поскъпва. И още ще поскъпва, в цяла западна Европа. Разходите за производство растат драстично. Работодателите са принудени да освобождават стоката наета от пазара на труда и да търсят варианти за наемане на по-евтина стока.
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от тези програмисти. Поне да имаше полза някаква, а то едно хубаво време не могат да програмират. Или студ по никое време се получава, или суша. И зимата не е зима вече, откакто започнаха да програмират.
16
4
 
1
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Между другото Гърни Халик каза да пратя сърдечни поздрави - не каза на кой! Обаче и друго каза - болен човек първо търси начин да оздравее и чак после да върши работа!
15
14
 
4
 
! Отговори
програмист преди 1 година
взимам 7хил чисто. Ако до края на годината не ми вдигнат заплатата на 8 ще си намеря нова работа - позиции за програмисти бол
14
6
 
12
 
! Отговори
КНСБ са изроди преди 1 година
В частният сектор вдигат заплатите. Ако някой не е доволен от заплатата си търси друга работа - недостигът на работна ръка е факт. Тия от КНСБ обаче бранят некадърните лелки от администрацията които и без това нищо не вършат.
13
4
 
0
 
! Отговори
Vol'Jin преди 1 година
Ми той "Сергей Дмитриевич Станишев" се е метнал на майка си по генетика, както и Ташшшак Цеков!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Щерю, твоята лична може и толкова да е :) Официално е по-ниска.

Спонсорирани публикации