Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят

77% не купуват битови стоки, 73% - дрехи, а 56% пазаруват по-малко храни
12 окт 2022 15:21, Нели Христова
143
Масов страх заради цените, 78% се притесняват как ще се справят
Снимка: БГНЕС

78% от българското общество се страхува как ще се справи във финансово отношение през 2023 г. Това става ясно от данните на националното представително проучване относно икономическите нагласи сред пълнолетното население у нас, изготвено от социологическа агенция "Тренд". 

В изследването са участвали 1001 респонденти.

77% от хората ограничават покупките си на стоки за дома поради повишените цени, а 73% ограничават покупките си за дрехи, защото се притесняват за финансовото си положение. 56% от българското общество пазарува по-малко хранителни стоки, защото са много скъпи, 43% се страхуват, че могат да загубят работното си място.

76% от хората се притесняват за плащането на битовите си сметки през предстоящия зимен сезон, 17% нямат притеснения, а 7% не знаят/не могат да преценят.

55% от българите очакват икономическото положение в страната да се влоши, 29% очакват да няма промяна и едва 11% очакват то да се подобри. Като профилът на тези 11% е на предимно млади, високо образовани, с добра работа и доходи хора.

Според 40% от българското общество най-големият проблем в България са високите цени, инфлацията и ценовият шок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
4
 
! Отговори
Паламарските ибрици преди 1 година
Каквао са се стресирали толкова хората,нали ГЕРБ спечели!Всичко ще е цветя и рози!Ей го на и бензина стана 2 лева!Олиото 2,50.....!
61
3
 
15
 
! Отговори
хм преди 1 година
Истината за инфлацията в БГ е, че от година и половина, стадото няма чобанин. Няма го простия Бойко да тропне по масата и ония да пълнят гащите. Ама Бойко бил лош. Лош е, ама ей ви ги бизнесмените, много по-добри от него. Всички суровини (пшеница, петрол, царевица, памук, мед, соя, захар, стомана, газ) са надолу последните месеци, а у нас кожодерите продължават да вдигат цените. В САЩ вече обърнаха тренда. Инфлацията спада, а тук си помпим, дори при спадащи цени на суровините.
60
2
 
5
 
! Отговори
хм преди 1 година
До пича, дето споменава АЕЦа. То добре, че е АЕЦ-а. Имаш ли идея, че без него инфлацията у нас щеше да е поне 30%? Сега държавата дърпа печалбата от АЕЦа и я раздава на бизнеса. Цената за бизнеса има таван 250лв./мвч. Всичко над тази цена се поема от държавата. Отделно задържат и цената на гражданите. Има ли нормален човек, който да си вярва, че онова 3% с което вдигнаха цените на тока от 01.07.2022г. е реалното. Ако беше на пазарен принцип, поне 100% и само оттам инфлацията с 10% нагоре.
59
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-малко пари за силиконови цици, кокаин, хазарт и мерджани? Ужассс за средния потребител!
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Абе то и аз съм млад и образован и със сравнително добра работа, но не съм оптимист изобщо. Даже съм голям песимист, че ни очаква добро или подобрение." - Спокойно, подобрение няма да има кой знае какво, но ние ще минем между капките и няма да пострадаме така, както останалия свят. Обзалагам се! Коментарите са много кратки, за да се аргументирам подробно, но накратко - може да сме Бай ***, обаче сме и Хитър Петър, а и "Господ е българин"... :) ...
57
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нас сега ни трябва баце Боце! Да отиде да подари един *** на Путин и един армаган на Ердоган и евтините суровини, дрехи и храни са осигурени! Особено като се има предвид курса на лирата и рублата! Тиквун е играч, каквито не са Кики и Асан!
56
2
 
8
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Факт е, е ни чакат странни дни...
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе то и аз съм млад и образован и със сравнително добра работа, но не съм оптимист изобщо. Даже съм голям песимист, че ни очаква добро или подобрение. На фона на световните проблеми, ние си имаме наши допълнителни вътрешно-български проблеми, които още повече утежняват ситуацията.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЕЦ-а ни произвежда толкова ток, че ако имахме читави политици живот щяхме да си живеем! За съжаление 2/3 от енергията се продава! Иначе си купуваш една електричка за 20 бона, грееш се на ток, продават евтин ток на бизнеса и от там нещата се променят, НО държавата "трябва" да печели от ток, а ние да плащаме скъпа газ и нефт!
53
7
 
13
 
! Отговори
СТРАХ ОТ ГЛУПОСТТА.. преди 1 година
НА КИРО, АСЕН И ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА.....ИМА ЗАЩО...... ГЛУПОСТ + АРОГАНТНОСТ = ПП
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да го духат "бедните"?? Не се знае утре дали ти няма да станеш някой голтак. Мозъка и интелектта не може да ти го вземе никой. Така, че по-яваш
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"е е глуповат. глуповат си ти! Вадиш безумни доводи за да оправдаеш собственат си некадърност! Напълно в стила на простоттиите ти е! Оправяй се! Никой не ти е крив, че не ставаш за нищо!" - И отново толкова много интелект, мъдрост и велика мисъл само в няколко реда, че чак се засрамих хахахах ... :) ... Елементарен си, затова имаш толкова голямо самочувствие. Типично за хора като теб. Колкото по-глу_пав, толкова по-високо вдигната глава... :)
50
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"щом е намерил начин да ги открадне от теб=> ги заслужава." - И още нещо. Ако примерно те гръмна и не ме хванат, по твоята логика заслужавам да си живея свободно. Все пак съм намерил начин да се измъкна от закона т.е. съм си заслужил правото да не бъда наказван за убийството. Брей каква невероятна мисъл, какъв интелект. Чак ми се прииска да ти стисна ръката хахаха ... Някой друг няма ли да ме развесели с някоя подобна велика мъдрост? ... Между другото пази Боже от подобни индивиди.
49
10
 
7
 
! Отговори
бай онзи преди 1 година
да го духат бедните
48
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма "страхувам", промЕната дойде!
47
3
 
7
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
До Анонимен 51Кой, ти ли си големия разбирач ? Няма значение кво е шанс или къртовски труд... Идеята е че сме разединени и никой не влиза в обувките на другия. И напротив..ако е къртовски труд трябва да уважава по-бедните, защото е бил от тях, но е успял да се издигне, а ако е забравил откъде е тръгнал е поредното надуто парвеню еднодневка. Така че давай го по-смирено и не се напъвай колко си голям и колко пари имаш, щото винаги има някой който вади повече от тебе..
46
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55, не е глуповат. глуповат си ти! Вадиш безумни доводи за да оправдаеш собственат си некадърност! Напълно в стила на простоттиите ти е! Оправяй се! Никой не ти е крив, че не ставаш за нищо!
45
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
78% искаха "промяна" Е, на ви промяна, ама в цените :)
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"щом е намерил начин да ги открадне от теб=> ги заслужава." - хахаха Толкова глу_поват коментар скоро не бях чел. Първо аз лично не се оплаквам, защото имам добри приходи. Мислех си, че мога да ти обясня, защо не всеки заслужава това, което има, но с този си коментар ме убеждаваш, че няма смисъл. Викаш като те ограби някой на улицата си е заслужил ограбеното, защото е намерил начин да открадне от теб. хаха Силно се надявам хора като теб да са в панделата (ако има за какво) или далеч от бюджета.
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо се притеснявате Клаус Шваб си го каза навремето -Няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи. Това е девиза на новото време .