27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки

Проучване на "Еврофонд": Средно за ЕС този процент е 15,6
16 ное 2022 09:14, Елка Василева
79
27% от българите се затрудняват да плащат битовите си сметки
Снимка: архив, БГНЕС

Общо 27 на сто от българите срещат затруднения при плащането на битовите сметки и имат просрочени такива, показва проучване на Еврофонд “Кризата с разходите за живот и енергийната бедност в ЕС”, съобщават от КНСБ на страницата на синдикалната организация.

Делът на анкетираните в ЕС, които съобщават, че са изостанали при плащането на сметките си за комунални услуги, варира от 7% в Дания и Швеция до 50 на сто в Гърция. Средно за ЕС този процент е 15,6. Тези хора са и най-силно изложени на риск от енергийна бедност.

Още по темата
Средно 28% от анкетираните в ЕС очакват да имат проблеми с плащането на битовите сметки през следващите три месеца, а 31% от домакинствата с автомобил прогнозират, че ще имат затруднения с плащането на разходите за поддръжката му.

От Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП) акцентират върху проучването на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Еврофонд) и заради тревожните резултати, свързани с отражението на кризата върху жените и обострянето на проблема с неравенството при заплащането.

Изследването показва, че жените са по-силно засегнати от повишаването на цените на електроенергията – 44% от самотните майки и 31 на сто от самотните жени очакват да изпитат затруднения при покриването на разходите за енергия през следващите три месеца. За сравнение такива трудности очакват 26% от самотните мъже и 30 на сто от двойките с деца. Ето защо равенството в заплащането с мъжете е необходимо повече от всякога, посочват от ЕКП.

Данните разкриват реалното отражение върху жените на неравенството в доходите. Средно за ЕС то е 13 на сто.  В същото време кризата с разходите за живот затруднява жените да избягат и от домашното насилие, тъй като са финансово обвързани и зависими от насилника-партньор и не могат да живеят само със своя доход, коментират от ЕКП.

Необходими са спешни мерки, посочват от ЕКП, и напомнят за плана от шест точки, който включва:

- Повишаване на заплатите, за да се отговори на нарастващите разходи за живот;
– Ограничаване на цените на енергията;
– Спешни плащания за тези, които изпитват най-големи затруднения да плащат сметките си;
– Забрана на прекъсването на доставките на енергия;
– Извънредни данъци върху свръхпечалбите на енергийните гиганти;

Българските синдикати също постоянно поставят темата за подкрепата на уязвимите хора.

КНСБ и КТ “Подкрепа” проведоха на 11 ноември национален протестен митинг и протестно автошествие в София с настояване за по-високи доходи, приемане на бюджет 2023, подкрепа на енергийно уязвимите потребители в навечерието на зимния сезон, защита на синдикалните и трудови права на работещите хора.

Исканията на синдикатите са за ръст на доходите до края на 2022 г., който да компенсира кумулативното нарастване на инфлацията. През септември 2022 г. спрямо септември 2021 г. тя достигна 18,7%. Те настояват Бюджет 2023 да бъде приет в най-кратки срокове, като той да бъде стабилна основа за ръст на доходите, съобразно предизвикателствата, породени от кризата, в която се намираме.  Според синдикатите Бюджет 2023 може да бъде внесен и от служебното правителство. Ръст на минималната работна заплата от 710 лв. на минимум 850 лв. от 1 януари 2023 г. е другото основно искане на  КНСБ и КТ "Подкрепа".

Двата синдиката настояват за приемане на дефиниция за енергийно уязвими потребители до края на 2022 г. и въвеждане в действие на механизъм за финансова подкрепа преди освобождаване на цените за домакинствата. Поради липсата на дефиниция за енергийна бедност в момента, те искат през тази зима да се увеличи поне два пъти броят на хората, получаващи пари за отопление, като минималният размер на помощта да бъде 1000 лв., припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
7
 
! Отговори
гласувайте за Боко преди 1 година
продължавайте да си гласувате за крадеца Боко и процента ще надхвърли 50.
31
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Нямате пари - ами намерете си работа. 27% ниско квалифицирани не можели да си платят сметките - ами да седнат и да се образоват малко." - Бях 8 години ветеринар, преди мутрите да разграбят земеделието. После работих като шофьор на ТИР 10 години. След това пробвахме, да си направим ферма с няколко приятели. Тръга добре, ама едни едри бизнесмени просот дойдоха, казаха че не може и това беше. Ни полиция, ни съд, ни никой ни помогна. Сеа на 63 години ли да записвам ново висше? КАЖИ, БЕ!!!
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Виктор А. - Ако нямаше протести през 90-те, щяха да останат другартие на власт и тая ИТ работа в България, щеше да я гледаш през крив макарон.
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 36 - Ахъ ... Извинявай, но повечето от нацията ни не може да се редуцира до "пияна леля от входа", колкото и да ви се иска.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите сме горди хора, дори ин а малкото което имаме. Нещо ми подсказва, че тази цифра реално е по-висока.
27
1
 
13
 
! Отговори
Кънчо преди 1 година
Лошо е че ние младите,които разчитат на пенсиите и ТЕЛКОВЕ на родотели,баби и дядовци няма какво да правим след като умрът,поколенията се сменят,а и децата ни са още малки да ни поемат,направо не ми се мисли
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи от сметките,зависи и от хората. Имаме една във входа, не си плаща водата, спират и тока за просрочие /не е голяма сума/. Пари за цигари и водка има. Миналата године си купи куче. Храни го с купена храна. Една кола остави счупена пред входа и си купи друга. Ай ся, тя енергийно бедна ли е ?
25
7
 
6
 
! Отговори
Виктор А. преди 1 година
Ако се образоват и започнат в IT сектора,няма да се оплакват,но е трябвало да се мисли с тази глава по-рано,а не да се ходи на протести и да се разчита на някой да ги оправя.
24
2
 
7
 
! Отговори
.... преди 1 година
Раздаване на пари трябва да има само за болните!!!! Всички останали имат или са имали шанс да спестяват пари.
23
5
 
8
 
! Отговори
До 32 преди 1 година
Абе ка-ПУ-т с тея африкански заплати как се плащат европейски сметки и европейски цени на всичко по магазините ? За кви квалификации дрънкаш . Стопихме сме на 4.8 млн българи. Ти знаеш ли въобще къде се намираш
22
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямате пари - ами намерете си работа. 27% ниско квалифицирани не можели да си платят сметките - ами да седнат и да се образоват малко. Има глад за кадри, стига си измисляхте извинения.
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе Бялата Златка как се прехранва? от къде намери пари да си плати тока!??. Цялото семейство от две,три години са без доходи!??
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе места по хотелите в цяла Бг няма свободни до 15.03......голяма беднотия, няма що...
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
така трябва само така ще оставят наркотиците всичко ШОФИРА НАДРУСАНО стига с тая евроатлантическа жендърска мода
18
7
 
13
 
! Отговори
mazen преди 1 година
ГЕРП победиха. Колко е бензина сега?
17
5
 
7
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 1 година
Хах 27% от българите гласуват за герб.. слочайнос? :D
16
5
 
12
 
! Отговори
Име преди 1 година
Щом кръчмите са пълни, щом в чалгаджийските участия е пълно с г***Здрусанти и кючекчии, значи няма бедност! Когато видя да фалират ресторант след ресторант, кръчма след кръчма, кафене след кафене и то за кратък период, тогава ми говорете за бедност. И да знаете, на българина и 10 хиляди лева минимална заплата да му дадеш - пак няма да му стигат.
15
1
 
8
 
! Отговори
х преди 1 година
затова Българите не ни пука ако ще да има ядрена война
14
22
 
9
 
! Отговори
!!! преди 1 година
Бих посъветвал тези 27% от Българите - да си потърсят по-добре платена работа. Ако се налага - да минат някакво обучение или преквалификация. В момента недостиг на работна ръка има навсякъде, само трябва човек да се поогледа малко
13
7
 
9
 
! Отговори
Дони преди 1 година
Щото на бyгаpaка приоритетите са му цигарките, пyкницата, кафенцето, магистралките, дaraка, бpaнтийката... После всичко останало... Ше им плащал сметките на тиЕ...