81% от българите се гордеят с историята си, 6% се срамуват от произхода си

28% считат, че е важно България да приеме еврото
203
81% от българите се гордеят с историята си, 6% се срамуват от произхода си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите намират много основания за гордост, но повечето от тях са по-скоро в историята ни, отколкото в настоящето. Според всеки втори от анкетираните владеенето и ползването на езика ни, българското самосъзнание и познаването на историята и националните ни герои, ни определят като българи. 81% са заявили, че се гордеят с произхода си и като основни стимули са посочили славната ни история, богатите ни традиции и обичаи и прекрасната природа.

Това показва изследване на агенцията за пазарни проучвания JTN.

Малък дял от респондентите (6%) се срамуват, че са българи, за което ги мотивира усещането за корупция, дребнавостта и чувството за изоставане в развитието на страната ни. Останалите 13% посочват, че не свързват по никакъв начин самооценката си с националната си принадлежност.

Ако трябва да подредят по важност поводите за гордост, почти всички анкетирани посочват националните ни герои, борили се за Освобождението и Съединението.

Наравно с тези по-скоро исторически мотиви са Златните момичета на художествената ни гимнастика и българските постижения в компютърните технологии. Като най-голям повод за срам почти 90% от анкетираните посочват т.нар. Възродителен процес и насилствените смяна на имената и изселване на българските турци в края на 80-те години.

Запитани как България може да стане по-добра на водещо място анкетираните посочват  спазване на законите (71%), въздържание от насилие (50%), плащане на данъци (47%). Любопитно е, че активности, които директно допринасят за по-добър стандарт, но изискват повече лично въвличане като участие в благотворителност, пазаруване в малки местни магазини и посещение на български театър, кино или концерти, събират подкрепа от под 15% от анкетираните.

Цели 85% да посочват, че е партиотично да се опазва българската природа, но въпреки това, само 27% намират за важно да се опазват природните ресурси, 18% отчитат важността на изхвърлянето на отпадъци на отредените за това места, а 15% са склонни да участват в инициативи за почистване, рециклиране или залесяване.

Има видими парадокси и във възприятията ни относно традиционно споменавани качества на българина като толерантността. 66% подкрепят тезата „България е за българите“, но почти същият процент запитани (61%) посочват, че българинът е толерантен към другите народности. Изглежда, че имаме толерантност спрямо различни народности и раси, но само, ако не са на наша територия. По отношение различната полова ориентация няма противоречиви данни – 49% считат, че руши устоите на обществото и само 19% са съгласни, че българите я приемат. Няма разногласие обаче, когато става въпрос за отношението на държавата към младите и най-възрастните - цели 85% считат, че то е лошо.

Интересни са и възприятията на запитаните по икономически и политически теми. 64% от анкетираните посочват, че България може да се развива успешно със собствени ресурси, но 1/3 от същите респонденти настояват, че държавата ни трябва да си избере страна – Запада или Русия. Почти половината анкетирани считат, че  трябва да сме в добри отношения с Русия без значение от политиката й. 26% подкрепят българската помощ за Украйна в последната година. 28% считат, че е важно България да приеме еврото.

В заключение, доминиращата гордост с българската идентичност, огромното значение на българската история и силната връзка с родния ни език и традиции гарантират, че имаме ясна представа кои сме и откъде идваме. В същото време отчитаме трезво какво ни пречи да се развиваме успешно, но някак извън спазването на закони и плащането на данъци, не намираме за важно да участваме лично в странични инициативи за това развитие. Вярваме в толерантността си, но по-скоро като декларация, отколкото като да я доказваме на практика в отношение към различните по националност, раса или полова ориентация.

***

Проучването е проведено сред 2015 българи, мъже и жени на възраст 16-75 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място. Теренната работа е била 10-27 февруари, с онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: българипроучване3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата ни история е пълна мизерия, междуособици, разединение, вътрешни борби ,братоубийства., азиатщина....Изостанал народ, а какво ще съчинят историците ни е вярно колкото в Дискавъри, но ония поне пишат че са научнопопулярен канал и никой не е длъжен да го гледа!
83
0
 
2
 
! Отговори
яаожгт преди 1 година
Е,те затова им наливат пари да се срамуват,и без това са комплексирани от собственото си нищожество.Папагалският рефрен,що не сме си били давали робството поде и магърдич халтурян и той за някой лев.Какво лошо имало в отричането на турската власт и колко сме се бил гордеели,че сме или роби.Е,що не го каже това на евреите-единствените страдалци на таз Земя,тях като са ги третирали като ***,защо си държат на това,на паметниците,на избиването им,на концлагерите и т.н.
82
1
 
4
 
! Отговори
георги преди 1 година
От анкетата 6% гласоподаватели на Предаѝ България
81
0
 
2
 
! Отговори
Народностните преди 1 година
Садомазохисти в коментарите и не само са прави за едно нещо - никаде по света няма и не е имало толкова перверзна, психарска, абсурдна, безумна и кретенска Еничарска самоомраза - в това число и в Германия след Втората Световна и Русия между 1991 - ва и 2014 - та!
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудната история, вечно поробен народ. Ето и сега счупихте паметника на освободителите, а празнувате, че са ви освободили. Вие сте си виновни, сами си създавате условия за робство и унищожавате Свободата си. Погледнете се, вие сте единствената европейска държава под военнаФатмашка диктатура. В Европа няма никъде подобна държава без демократично избрано правителство и парламент и с военен феодален диктатор начело. Даже Путин и Ердоган представляват цивилна власт, а не военна феодална власт
79
1
 
0
 
! Отговори
Гръцкото преди 1 година
До Айде бре!Въстание пък до 1826 - та беше пред разгром, като някои градове и острови се държаха единствено заради над 15 - те хиляди чужди доброволци - предимно Българи, съставлявали близо една пета от въстанниците, като смъртта на Лорд Байрон води до решителна чужда интервенция! А Влашко и Молдова са Фанариотски княжества! А България беше в хинтерланда на Османската столица без свой елит - за разлика от сърби, научили се да воюват на Хабсбургската военна граница , гърци и власи! *** такъв!
78
2
 
4
 
! Отговори
яаож преди 1 година
Видни депутати на ДБ с това с изкарват хляба, с плюене по всичко българско,даже Емил Джасим им беше в първите листи,но след някакъв скандал с побоища или нещо подобно гоотстраниха.да припомним,че това е възможно най-наглият нпо-***, дори го назначиха за учител по история и той нарече Васил Левски ...........има достатъчно видеа и инфо и за него и за козата, тя поне е по- завоалирана, а "бунтарят" Хазарта и той запя в техен унисон.
77
4
 
3
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Като не виждат никакво бъдеще, поне с историята са казали, че се гордеят хората. И наистина назад във времето сме имали много славни моменти. Дори преди 1989-та бяхме лидер в областта в редица области и се гордеехме, че сме Българи. Сега мечтата на младите е да се махнат...
76
1
 
1
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
Прадядо ти ако преди 105 години е бил поне 20 годишен, ти сега си вече пенсионер! С кого ще се биеш, със здравната ни система ли?
75
1
 
0
 
! Отговори
Левски преди 1 година
До Айде бре! Е бил заловен заради допуснати от него грешки, Ботев беше застрелян от турски стрелец, а сърбия, гърция и Влашко и Молдова бяха на периферията на Османската империя. Първото сръбско въстание избухна против кърджалиите и едва след няколко месеца стана Народоосвободително и бушуваше дълго заради Руско - Турска война и руска материална и военна помощ и след края им приключва, а при второто руския натиск отказва турците от настъпление. Гръцкото до 1826 - та е почти потушено, като има
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще проумеете,че западняците са пълен Б о К л уК
73
1
 
4
 
! Отговори
До 87 преди 1 година
Нещо не се ли увлече във фантазиите?
72
4
 
5
 
! Отговори
яаожгт преди 1 година
Е,тези 6 % процента точно с този срам си изкарват прехраната като нпо-деятели като плюят по всичко българско- традиции, история,национални герои, било селяндурщина и патреотарство, който си почитал националните герои бил русофил,путинофил и прочие тъпотии.И в парламента дори влязоха- козата Белобрадова например пак е в листите на ДБ,след като пребиха момчето в Северна Македония,тя се изцепи от парламента,че сам си го бил изпросил с омразна реч...Айде тичайте пак да гласувате за нея
71
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да гордея се с моя прадядо заклал със сабята си при Дойран 7 ингилизина за което има 7 сребърни кръста за храброст и ни един нее посмял да стреля забележете кръвта ме зове да повторя подвига му
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историческата ни заслуга е БЪЛГАРСКАТА , а не ,,славянска" писменост, която ползват други! Военно политически успехи имаме малко, не сме военна ,нито икономическа сила! Ние не сме били голям народ и около нас винаги са били империи които са еспанзионистични , кой се представя за освободител, кой за поробител, кой запросветител....друга тема!
69
4
 
3
 
! Отговори
Ние преди 1 година
До Анонимен Търпяхме тежки загуби в резултат на 5 - те века Турско робство, кланетата, свързани с него и потушаването на различните Бунтове и въстания и повишената смъртност вследствие на Забавянето на Подобряването на Жизнените условия в сравнение с Християнска Свободна Европа, но оцеляхме! А Тракийската империя на Александър бързо рухна, Римската беше най - уредената държава в тогавашния свят, а Варварите предимно са нападали гръко-римските градове, а селяните са трябвали за прехрана!
68
2
 
1
 
! Отговори
Имах предвид преди 1 година
До В нашата съвременна Вместо "Родоотстъпници" другите Врагове на България и Българщината!?
67
1
 
2
 
! Отговори
В нашата съвременна преди 1 година
До Анонимен История има следния порочен кръг - народностен садомазохизъм - поражение - още мазохизъм, по - тежки поражения и така нататък! Как искаме и как е справедливо да свърши това, Българи и Българки - със самоосъзнаване и спасяване на Родината или със стъпкването на Майка България под Волските копита на Противонарода и другите Родоотстъпници!?
66
3
 
4
 
! Отговори
Вече преди 1 година
До Анонимен Еничарите от Противонарода заличавате и Крум, Омуртаг, Тервел, Пресиан и други наши известни Велики Владетели! А и по - периферни са печелели Военни победи като Теодор Светослав, Ивайло, Иван Александър и други! Да не забравяме и трагичния цар Самуил! А ние сме създали и Писменост, използвана от Половин Европа! Още малко и дори тях ще заличите! Вие няма да мирясате, докато не направите и последния Българин нашенски англоезичен - а защо не и ц...гано, турко или "македоно"езичен ***
65
0
 
0
 
! Отговори
Не само преди 1 година
До Анонимен И Комунистите, Депесарите и шепата Омовци!