81% от българите се гордеят с историята си, 6% се срамуват от произхода си

28% считат, че е важно България да приеме еврото
203
81% от българите се гордеят с историята си, 6% се срамуват от произхода си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите намират много основания за гордост, но повечето от тях са по-скоро в историята ни, отколкото в настоящето. Според всеки втори от анкетираните владеенето и ползването на езика ни, българското самосъзнание и познаването на историята и националните ни герои, ни определят като българи. 81% са заявили, че се гордеят с произхода си и като основни стимули са посочили славната ни история, богатите ни традиции и обичаи и прекрасната природа.

Това показва изследване на агенцията за пазарни проучвания JTN.

Малък дял от респондентите (6%) се срамуват, че са българи, за което ги мотивира усещането за корупция, дребнавостта и чувството за изоставане в развитието на страната ни. Останалите 13% посочват, че не свързват по никакъв начин самооценката си с националната си принадлежност.

Ако трябва да подредят по важност поводите за гордост, почти всички анкетирани посочват националните ни герои, борили се за Освобождението и Съединението.

Наравно с тези по-скоро исторически мотиви са Златните момичета на художествената ни гимнастика и българските постижения в компютърните технологии. Като най-голям повод за срам почти 90% от анкетираните посочват т.нар. Възродителен процес и насилствените смяна на имената и изселване на българските турци в края на 80-те години.

Запитани как България може да стане по-добра на водещо място анкетираните посочват  спазване на законите (71%), въздържание от насилие (50%), плащане на данъци (47%). Любопитно е, че активности, които директно допринасят за по-добър стандарт, но изискват повече лично въвличане като участие в благотворителност, пазаруване в малки местни магазини и посещение на български театър, кино или концерти, събират подкрепа от под 15% от анкетираните.

Цели 85% да посочват, че е партиотично да се опазва българската природа, но въпреки това, само 27% намират за важно да се опазват природните ресурси, 18% отчитат важността на изхвърлянето на отпадъци на отредените за това места, а 15% са склонни да участват в инициативи за почистване, рециклиране или залесяване.

Има видими парадокси и във възприятията ни относно традиционно споменавани качества на българина като толерантността. 66% подкрепят тезата „България е за българите“, но почти същият процент запитани (61%) посочват, че българинът е толерантен към другите народности. Изглежда, че имаме толерантност спрямо различни народности и раси, но само, ако не са на наша територия. По отношение различната полова ориентация няма противоречиви данни – 49% считат, че руши устоите на обществото и само 19% са съгласни, че българите я приемат. Няма разногласие обаче, когато става въпрос за отношението на държавата към младите и най-възрастните - цели 85% считат, че то е лошо.

Интересни са и възприятията на запитаните по икономически и политически теми. 64% от анкетираните посочват, че България може да се развива успешно със собствени ресурси, но 1/3 от същите респонденти настояват, че държавата ни трябва да си избере страна – Запада или Русия. Почти половината анкетирани считат, че  трябва да сме в добри отношения с Русия без значение от политиката й. 26% подкрепят българската помощ за Украйна в последната година. 28% считат, че е важно България да приеме еврото.

В заключение, доминиращата гордост с българската идентичност, огромното значение на българската история и силната връзка с родния ни език и традиции гарантират, че имаме ясна представа кои сме и откъде идваме. В същото време отчитаме трезво какво ни пречи да се развиваме успешно, но някак извън спазването на закони и плащането на данъци, не намираме за важно да участваме лично в странични инициативи за това развитие. Вярваме в толерантността си, но по-скоро като декларация, отколкото като да я доказваме на практика в отношение към различните по националност, раса или полова ориентация.

***

Проучването е проведено сред 2015 българи, мъже и жени на възраст 16-75 години, балансирани, спрямо национална представителна извадка по пол, възраст, местожителство и размер на населеното място. Теренната работа е била 10-27 февруари, с онлайн потребителски панел JTN Panel, по методологията CAWI (Computer Assisted Web Interviewing). Всички набрани данни са верифицираци с технологично-аналитичния метод Field Detective, собствена разработка на JTN и водеща система в сферата на CAWI проучванията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още по темата: българипроучване3 март
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
2
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 1 година
вие спадате към този 6 процентен Кириак Стефчов контингент на мазни предатели и ***.
103
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Преди "А Радев е единствения голям политик," Само "голям политик" като Радев може да каже "Крим е руски, какъв да е" когато Крим е превзет от фашистки режим. Също толкова голям колкото ментора си в Кремъл.
102
1
 
4
 
! Отговори
до 119 преди 1 година
вие,*** нпо-растки не спадате къв това "ни",нито към историята ни, нито към обичаите,нито към народа НИ,нито към нацията и РОДИНАТА-идва от род,роднини,родословие,корени.Не се пънете излишно като не принаддлежите към това "ни", което всички напреднали нации и държави си имат и не го отричат. Не се пънете,че се размириса достатъчно,не оцветявайте в код кафяво,
101
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гордея се че сме били ,,турски роби " и ни е ,,осрободила" Русия, щото ние нищо не можем!
100
0
 
0
 
! Отговори
Списък 2 преди 1 година
До Сюлейман паша Кресненско - Разложкото, Въстанието на Шишмановци, Въстанията на Богомилите през 1413 - та, Въстанието в Прилепско през 1564 - та, Бунтът на поп Мартин в Русенско през 1637 - ***, Мариното въстание в Търново през 1700 - ***, Българското участие в гръцката завера през 1821 - ва, Знеполското въстание през 1830 - та, Берковското въстание през 1835 - та, Върбановското въстание през 1837 - ***, Пиротското - през 38 - ***, Трънското - през 77 - ***, а през 1453 - та Радич освободи София
99
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гордеем се с история, половината измислена и преувеличена, традиции и обичаи повечето езически и селски и прекракрастата ни природа, все едно само тук, а целия свят няма природа , а пустиня! Единственото което ни е останало са семейните и приятелски връзки, нищо друго не ни свързва!
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия 6% са тука ,плачат , пишат и избиват комплекси!
97
1
 
2
 
! Отговори
Ти си избрал преди 1 година
До Сюлейман паша За псевдоним името на палача на Стара Загора - в Арменски сайт ще допуснат ли коментатор с псевдонима Талаат, в гръцки - Ататюрк, в украински - Сталин и Гиркин, в сръбски - Анте Павелич, в Израелски - Айхман и други!? А тукашните еничари допускат турските гаври!
96
1
 
3
 
! Отговори
Списък 1 преди 1 година
До Сюлейман паша Двете Търновски, Чипровското, Карпошовото, На Константин и Фружин, Войнушкия Панагюрски бунт, Въстанието в Северозападна България, Двата Бунта в Силистренско и Русенско, Вълненията Белослатинско, Добруджа, Варненско, Централния Балкан, Видинско, Неготинско, Зайчарско, Нишко, противоеничарския бунт в Негуш, Димитракиевата и Хаджисотиревата буни, Старозагорското, Русенското, Шуменското, Априлското, Новоселското, Пиянечко - Разловското, Трънското, Илинденското, Кресненско - Разлож
95
0
 
3
 
! Отговори
Че то преди 1 година
Най голямото постижение в историята ни ще бъде ако НС успее да избере редовно правителство! За 14 века история!
94
5
 
2
 
! Отговори
До 112 преди 1 година
Ама Великобритания ние от Задунайския *** ходим гъстарбайтери, за да се гордеем с произхода и големите си постижения на нация, предимно на хартия.
93
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БГ-тата са азиатски народ . Произход , генетика , манталитет - всичко е от централна Азия. Не виждам повод за гордост .
92
0
 
0
 
! Отговори
до 109 преди 1 година
Айде това го кажете на великобританското кралско семейство например и останалите такива.Успех!
91
1
 
5
 
! Отговори
А победи преди 1 година
До Анонимен Нямаме ли!? И как сме побеждавали и всъщност - оцелявали, ако само сме се избивали!? Азиатщината не я донесохме ние, а я получихме насила от турците - това е все едно да обвиняваш изнасилена жена, че била к...рва!? Това твоето е чист Родоотстъпнически Бандитизъм!? И защо пропускаш Доброто, а измисляш, насаждаш и/или раздуваш Злото!? Защо ни хулите в Собствения ни Дом!? Каква е тази Религиозна Народностна Самоомраза!?
90
0
 
1
 
! Отговори
ето преди 1 година
ето го Кириак Стефчов в ожесточен вариант, емил джасим напълзя
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гордостта е един от греховете божии, той е признак на чувство за лична малоценност, най вече когато сам се гордееш със себе си. Срама е лично, а не национално чувство.А който няма настояще се гордее с миналото.
88
2
 
0
 
! Отговори
Преди преди 1 година
До Анонимен Тиквисов през 1997 - 2009 - та имаше демократично избрани правителства, управляващи точно по определения си мандат, но "европейска" Германия създаде партията на Тиквисов и я качи на власт, въпреки че знаеше, че е необразована мутра! А Радев е единствения голям политик, който се държи като държавник и единствения президент след Жельо Желев, имащ отличителен образ сред всички Българи - поддръжници и противници! Докато Тиквисов си призна, че е ***!
87
3
 
4
 
! Отговори
до анонимен 103 преди 1 година
Е,то щото братоубийства и междуособици имало само в историята на България.Глупости,четете ли какво пишете.Такива братоубийства има в любимите ви краски семейства има,особено английските и италианските династии,диктатури,военни режими в Испания и масово избиване. ...и т.н. Гордея се с българските владетели от Първо и Второ българско царство,с нацоналните ни герои,с героите от войните след Освобождението,с талантите,със способността на народа да оцелява,въпреки всичко и пак да е добър и солидарен
86
1
 
2
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Завърших история и поред знам английски и френски крале! Най трудно беше да се запомни от ВМРО кой кого е убил, *** то Яне Сандански,Коста Паница, Борис Сарафов, Иван Гарванов, Тодор Александров,Ванче Михайлов, Александър Протогеров...и още стотина...Ужас!
85
3
 
3
 
! Отговори
Червената преди 1 година
До Анонимен Армия от нищо не ни е Освободила - освен от Вардарска Македония, Западните Покрайнини, Беломорието, народностното ни достойнство, суверенитет, Българщината, Вяра в Бог, Семейни ценности, Развита Култура, отговорност, обществено единство, осведоменост, академични дискусии, Международен авторитет и просперитет! Нито един червеноармеец не е паднал в бой тук, а в Полша и Прибалтика държавата събаря паметниците, въпреки че са загинали стотици хиляди и полудели и осакатени десетки хиляди!