Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората

В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара
4 мар 2023 10:49, Елка Василева
116
Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората
Снимка: архив, БГНЕС

В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората. Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов - бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

Още по темата
“Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени, е по-скоро прах в очите на хората”, категоричен беше той.

По думите му се наблюдава тревожно явление според числата, които изнася КЗП.

“В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което е прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
7
 
! Отговори
Край преди 1 година
А що бе. Винаги е интересно да слушаш как министри се оплакват по телевизора от високите цени на кашкавала.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами тия като са експерти, да предложат какво да се направи, иначе е само празни приказки!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като е скъпо не трябва да се купува за да не се хранят спекулантите.
16
2
 
8
 
! Отговори
ЩЕ СЕ НАУЧИМ ! преди 1 година
Цените се вдигат и когато имате ниска покупателна способност и когато имате висока покупателна способност . Икономисти финансисти и държавници знаят това и в зависимост от моментната изгода и ситуация твърдят и за двете че е така . Те винаги са прави заради висшето си образование !
15
2
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
"Прах в очите"??? Че аз и сега гледам цените и пазарувам само когато цената е в рамките на одобрен от мен диапазон. Когато ми дават прясно мляко за 4лв, а го купуват за 1 няма как да си купя колкото и да ми пили жената. Единен портал с цени по мгазини било "прах в очите"....ГЛУ-ПО-СТИ!!! Ще си гледам и ще ходя в правилния магазин. Ако всички, които квичите тук го гледате няма да има спекула и мляко по 4 лв! Ето ви полусъвършен пазар. Путин и Борисов са виновни с война и Ковид мерки, но и хората!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер! ЛАси е невинен всичко е точно
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идва глад.
12
9
 
15
 
! Отговори
в Русия преди 1 година
В Русия супермаркетите са пълни с качествена храна и няма промлеми с цените, също и с цените на отоплението.
11
1
 
9
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Това също имам предвид като казвам оправете си държавата.
10
1
 
9
 
! Отговори
До 7 преди 1 година
Това правило важи, ако има голямо производство и голямо платежоспособно потребление на стоката, за която искаш да прилагаш Закона за търсенето и предлагането. В БЪлгария имаме ниско потребление, което неминуемо води до по-високи цени, които да компенсират намаления оборот и това е което виждаме сега.
9
1
 
13
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 1 година
Все едно че ми охарактеризирахте правосъдието правораздаването и правоохраната ! Когато държавата съществува чрез монопола си за какво наблюдение става въпрос ? Наблюдава си . . . Ето ви я търговията и със стоки и с право ! На чудесно ниво са .
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Осрала фон *** Нали? Това е целта на цялата глобална афера с храните, но много хора си мислят, че и това ще мине. Ще, ама не! Първо ни подпукаха с измисления вирус, сега всячески подклаждат руския конфликт, гледат да ни морят по всички линии. Да вземем да си отглеждаме зеленчуци в междублоковите пространства, както правят в Лисабон - аз друг изход не виждам...
7
1
 
14
 
! Отговори
??? преди 1 година
Кое е вярното? Написаното в новината: "държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки" или реалното: "държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те НЕ са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки"....
6
2
 
16
 
! Отговори
Калкулатор Първи преди 1 година
Има едно правило, има реална пазарна икономика, има конкуренция, има потребление, съответно има ниски цени. Едно от тези неща да няма и цените хвръкват в небесата. Така че оправете си държавата!
5
1
 
11
 
! Отговори
та така преди 1 година
това експертно изказване също е прах в очите ни , думи , думи ,,,,, действия никакви .
4
2
 
23
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Ама някой да не би да е очаквал да е нещо повече??? Естествено че е прах в очите. Ще качват някакви таблици в интернет и ще чакат търговците да се стреснат че да намалят цените...
3
2
 
25
 
! Отговори
То е ясно! преди 1 година
МаFFията си има държава...
2
1
 
36
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
3 лв за кг лук на глави за готвене и това в земеделска българия позор
1
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честита промяна