Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората

В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара
4 мар 2023 10:49, Елка Василева
116
Експерти за цените на храните: Тиражираните мерки са прах в очите на хората
Снимка: архив, БГНЕС

В момента държавата не може да проведе каквито и да било мерки срещу високите цени, защото те са нарушение, за да бъде санкционирано от държавата и да има реални мерки. Това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората. Това заяви пред БНТ Димитър Маргаритов - бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

Още по темата
“Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени, е по-скоро прах в очите на хората”, категоричен беше той.

По думите му се наблюдава тревожно явление според числата, които изнася КЗП.

“В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения, което е прецедент”, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова “всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство”.

“Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране”, обясни Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата ако иска може да ги смаже точно за 1 седмица. Проблемът е, че не иска. Чичко Орбан в Унгария веригите ги започна с 5% данък оборот само за тях, като взеха да *** им каза - "като не ви харесва изчезвайте от тука", заради такива неща от еврогей съюза много не го обичат. Естествено наште плазмодии никога няма да си помислят да засегнат свещената крава, вчера оня слуга гълъба беше жалка картинка, завалийката на Шипка се мъчеше всячески да не спомене руснаците, вселената ни освободила
38
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде се дяна Софийският вмирисан"Умнокрасавитет"защо го няма по улиците и площадите да блеее???
37
1
 
12
 
! Отговори
До 40 преди 1 година
От простата истина, че хора които с години са учели нещо не могат да живеят без хората, които вече са работели през това време. Ти ако си изучавал икономика примерно и след това работиш на бюро цял живот ще има ли къде да живееш и работиш ако ги няма необразованите строители, които са хванали инструмент в ръцете от 17 годишни поради една или друга причина? Хората искат да имат достатъчно за приличен живот. Не много. Не повече от теб. ДОСТАТЪЧНО!
36
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Та какви викате са мерките на Лицемерният фелдфебел?Аз се сещам само за едни МИЛИАРДИ наляти в джобчетата на неговите господари-червените бичмета!
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ушатиий"променяме" ли се?По скоро се променят банковите сметки на твоите ментори и благодетели който те намърдаха във власта-червената олигархия?
34
15
 
6
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Не знам откъде идва схващането, че хора без образование и квалификация трябва да имат същите придобивки като високообразованите хора, които са дали много години от живота си да изучат нещо. Странни мечти имате.
33
2
 
10
 
! Отговори
един от вас до14 преди 1 година
Не , не идва глад.Той от много време е тук.Не разбирам българската психика - мълчание , примирение и сведени глави на мах.Ние не живеем , ние вегетираме.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка незабавно на Ушатия зелен чорап и ЗКПЧето гугутката само лъжат народа .А пак ме блокирай БОЛШЕВИК
31
3
 
4
 
! Отговори
ZZZZZ преди 1 година
До Таня----Egati lijata,to v holandia ne e tolkova skip kaskavala kvi sa tia izmislotini.
30
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Ох, кога ще ни дойде един добър материално богат живот да живеем и ние добре и животът ни да минава леко и приятно да си изпълняваме желанията и да си купуваме нови метериални придобивки и да пътиваме по света на романтични екскурзии в 5* хотели на ексзотични острови и курорти. Защото ние го заслужаваме, но несправедливо ни лишават от всичко това защото светът е устроен неправилно.
29
3
 
6
 
! Отговори
до Таня преди 1 година
Споменът ви е мътен и " кървав".Напрегнете сивите клетки и си припомнете недалечното минало.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да успокоя някои, че кило домати в Ню Йорк са около 12 лв, верно и че заплатите са по-високи, но ако си под наем минимума за да оцеляваш (в апартамент с една спалня) е към 6000$.
27
10
 
3
 
! Отговори
Павел преди 1 година
Вечеря за двама в приличен ресторант в момента ни струва около 220-250лв. Няма как да не вечеряме, така че това са между 6600лв и 7750лв месечно за вечеря само. Т.е. само храната на двучленно, нормално семейство без деца стъпва на около 10 000лв месечно. Това значи, че почти цялата ми заплата отива за храна и сметки и живеем с тази на жена ми. Преди години това ми струваше по-малко от 30% от възнаграждението ми.
26
3
 
0
 
! Отговори
Българин от народа преди 1 година
Ние българите сме много добър народ, но все некой ни краде, и ние страдаме невинни.
25
3
 
1
 
! Отговори
хайде хайде преди 1 година
Хайде хайде синовете и дъщерите, хайде да умирате! На умрелите за какво им е храна! Хайде хайде! США должны будут отправить своих сыновей и дочерей точно так же, как мы отправляем своих сыновей и дочерей на войну. И им придется воевать, потому что речь идет о НАТО, и они будут умирать. t . me/Fosfor_95/6317
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е хубаво когато само кралите от народа депесари и герберасти могат да си позволят добър живот, но за това ще плащат с лихвите, всички свързани с този български геноцид. Трябва да върнем смъртното наказание за да видим обесени български " политик" и български "прокурор",който си е пълнил гушата и къщата за тъща с потта на народа
23
18
 
2
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Преди 5-6 години купувахме кашкавала по около 35-36лв за килограм и сега пак си е толкова. Не знам каква е тази истерия.
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми има ли нещо, което да не е на другарете? Преватизираха държавата, чуждите уж вериги са тяхни, тържищата, борсите, селскостопанските предприятия тяхни....... Е като ви държи картел, а вие сте роби, вервайте си, за неква си държава дето пак е тяхна.
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви експерти днес бг?Страна във война с 100 станции зад гърба е с 1.20 лева 10 яйца хляб 0.96 лева кашкавал 1 кг не 400 грама 7.60 лева .За какви експерти говорите моля за какви цени ?
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е ушатото същество да си понесе отговорността за безвластието и хаоса до който докара България а оттам и небивалата спекула която се вихри!