Търговци несъгласни с министъра: Не веригите вдигат цените

Печалбата ни е едва 2%, посочи Вигинтас Шапокас
270

"Цените в България са се увеличили съществено през миналата година и продължаваме да ги увеличаваме. България използва валута, която е свързана с еврото. Има много причини за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също така имаме силно нарастване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите трябва да покриват доста по-високи разходи", заяви изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че миналата година в неговата верига магазини са имали съществено увеличение на определени стоки като сладоледа и добави, че можем да очакваме завишаване на цените на перилните препарати.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", посочи Шапокас пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му потреблението се увеличава, а през изминалата година неговата хранителна верига е успяла да продаде по-големи обеми въпреки завишението на цените, което според него подсказва, че икономиката ни е в добро здраве. Той добави, че заплатите също се увеличават.

"Преди няколко години правителството се обърна към търговските вериги с молба да подпомогнат местните производители. Ние закупихме специално оборудване, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме продукти от местни производители - например млечни продукти. Дори и да има такива местни продукти, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс", обясни Шапокас.

Той каза, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

За таван на цените той също е много скептичен, а таванът на надценките според него води до допълнителен бюрократичен товар. "Основният модел за развитие на икономиката е пазарна икономика. Ако продаваме повече, печелим повече, икономиката се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и така се развива криза", заключи Шапокас.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
4
 
! Отговори
естествено преди 1 година
че не веригите вдигат цените. Управителите им го правят. А у нас управителите на тез вериги са наши хора, алчни българчета -тарикати. За тва в една и съща верига у нас и другаде из европа, наще са най-скъпи Така управителите тук, получават и най-големи бонуси
243
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам саламето да стане 2.60 че да мое си купа да го ръбам сладко-сладко, как си беше при Тато едно време, *** чорбаджията-изедник не дава паре...иска да му работим те така, за нищо!
242
0
 
5
 
! Отговори
ля ля преди 1 година
нагли и алчни!!
241
1
 
8
 
! Отговори
Hfyfhfhcj преди 1 година
Ако искаме да се докажем като гражданско общество, трябва да бойкотираме големите вериги! Да видим без клиенти същото ли ще говорят!
240
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Щях да повярвам, ако не говореше за "малка печалба" и "2% печалба"
239
0
 
9
 
! Отговори
Моля, я пак преди 1 година
А кой ги вдига, ние да не сме ***. От проверката какво излезе, че до 100% печалба. Това какво е?
238
3
 
4
 
! Отговори
До255 преди 1 година
Не държавата ги отпусна милиардите а ушатият индивид Радев и неговите лакеи в лицето на Кире *** и служебните кабинетчета!
237
2
 
7
 
! Отговори
999 преди 1 година
ЗАПАДНИТЕ ВЕРИГИ ЗАДЪЛЖАВАТ БГ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ДА НЕ ПРОДАВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ СТОКИ В СОБСТВЕНИТЕ СИ МАГАЗИНИ НА ЗНАЧИМО ПО- НИСКА ЦЕНА. ТОВА Е НАКАЗУЕМО. И КЗК, КАКТО И ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА СЕ САМОСЕЗИРАТ. ЗАТОВА НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ ЗАПАДНИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ!!! МИСЛЕТЕ!
236
2
 
9
 
! Отговори
Jojo преди 1 година
Държавата отпусна помощи за бизнеса в размер на 10 милярда лева само за миналата година и виждате сега алчните търговци и работодатели какво правят.А едни 150 милиона за компенсиране цената на горивата не намериха за да продължат мярката насочена към всички граждани и за тази година .Та така - 150 милиона за гражданите и 10 милярда за една шепа "бизнесмени".
235
1
 
5
 
! Отговори
Ами преди 1 година
Съберете се, седнете на масата - управляващи, производители, прекупвачи, търговци и представители на потребителите, обсъдете го заедно тоя проблем, и го решете, защото така просто НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА !
234
1
 
18
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Щом производители и търговци се оплакват , ние от низините какво да кажем ?Целта е богатите да вземат парите на бедните и успяват.
233
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите, само 2% печалба... 'Що изобщо се занимават с търговия, да купуват ДЦК, повече ще спечелят...
232
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигни го, чаламе
231
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дОКОГА ЗАПАДЪТ ЩЕ БОГАТЕЕ ЗА СМЕТКА НА НАШЕТО РАЗОРЯВАНЕ И ПОСТАВЯНЕ В НЕРАВНОПРАВНИ ИКОНОМИЧЕСКИ УСЛОВИЯ?!?! ДОКОГА ЩЕ СЕ РЪСЯТ ВСЯКАКВИ БОЛЕСТИ ПО ДОМАШНИТЕ ЖИВОТНИ ОТКАКТО ВЛЯЗОХМЕ В ЕВРОСЪЮЗА, ТОВА СЛУЧАЙНОСТ ЛИ Е ИЛИ ТЪРГОВСКИ ВОЙНА ВОДЯТ ХИЛЯДОЛЕТНИ КОМПАНИИ С ХИЛЯДОЛЕТНИ СХЕМИ НА ИКОНОМИЧЕСКО НЕРАВНОПРАВИЕ?!?!
230
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До О хо хоНе разбирате ли, че ТУК цените на едни и същи стоки в едни и същи вериги, са ПОЧТИ ДНОЙНО ПО- ВИСОКИ ОТ СЪЩИТЕ НА ЗАПАД!!! Тоест ТУК се увеличават цените, за да НЕ се вдигат на запад. Че ТАМ ДА НЯМА ПРОТЕСТИ ! ЗАЩОТО ТАМ ХОРАТА СЕ ВДИГАТ МНОГО И ЗАЕДНО. НЕ КАТО ТУК!
229
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евросубсидиите дискриминират българския производител, икономика и народ... В ХОЛАНДИЯ КОПРИВА НЯМА НИКЪДЕ, ЗАЩОТО КОПРИВА РАСТЕ НА БОГАТА ХРАНИТЕЛНА ПОЧВА, В ХОЛАНДИЯ ЦЯЛАТА ПРОДУКЦИЯ Е НЕКОНКУРЕНТНА И НЕ СТРУВА С БЪЛГАРСКАТА НО Е СВРЪХСУБСИДИРАНА.. ПИСНА НИ ОТ ДИСКРИМИНИРАНЕТО НА ИЗТОЧНА ЕВРОПА
228
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АМИ ОКОВИТЕ ПРОДАВАТ БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ С ОГРОМНА ТЪРГОВСКА НАДЦЕНКА, ЗА ДА СЕ ПРОБУТВА ЗАПАДНОЕВРЕПЕЙСКИЯТ *** И НАРОДА ДА ЯДЕ *** А БЪЛГАРСКИТЕ СТОКИ ДА ОТИВАТ НА ЗАПАД И ЗАПАДНЯЦИТЕ ДА ГИ ПАПКАТ И ДА ЖИВЕЯТ КАЧЕСТВЕНО. ТОВА Е ЕВРОАРАБСКО-АТЛАНТИКО-ПЕРСИЙСКОЗАЛИВНОТО ПАРТНЬОРСТВО -ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. СЪБУДЕТЕ СЕ ОТ СЪНЯ, В КОЙТО НИ ТИКАТ С НОВИНИТЕ - ДЕСЕТ МИНУТИ ЗА ПЪТНОТО ДВИЖЕНИЕ ДВАЙСЕ СЕКУНДИ ЗА ДИКТАТОРСКАТА ИЗКУСТВЕНА ИНФЛАЦИЯ ОТ КОЛОНИАЛИСТИТЕ.
227
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашкавал от производител 16 лева от окови - 32...
226
4
 
7
 
! Отговори
321 преди 1 година
Ми не ходете в лошите големи вериги. Влезте в кварталния магазин без ПОС терминал и ми кажете дали е по-евтино.
225
1
 
1
 
! Отговори
Да бе преди 1 година
До анонимен ***---Ама наистина си ***.Поне веднъж бъди сериозен