Търговци несъгласни с министъра: Не веригите вдигат цените

Печалбата ни е едва 2%, посочи Вигинтас Шапокас
270

"Цените в България са се увеличили съществено през миналата година и продължаваме да ги увеличаваме. България използва валута, която е свързана с еврото. Има много причини за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също така имаме силно нарастване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите трябва да покриват доста по-високи разходи", заяви изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че миналата година в неговата верига магазини са имали съществено увеличение на определени стоки като сладоледа и добави, че можем да очакваме завишаване на цените на перилните препарати.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", посочи Шапокас пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му потреблението се увеличава, а през изминалата година неговата хранителна верига е успяла да продаде по-големи обеми въпреки завишението на цените, което според него подсказва, че икономиката ни е в добро здраве. Той добави, че заплатите също се увеличават.

"Преди няколко години правителството се обърна към търговските вериги с молба да подпомогнат местните производители. Ние закупихме специално оборудване, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме продукти от местни производители - например млечни продукти. Дори и да има такива местни продукти, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс", обясни Шапокас.

Той каза, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

За таван на цените той също е много скептичен, а таванът на надценките според него води до допълнителен бюрократичен товар. "Основният модел за развитие на икономиката е пазарна икономика. Ако продаваме повече, печелим повече, икономиката се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и така се развива криза", заключи Шапокас.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямат печалба защото се снабдяват през 3-4 посредника, свързани с тях, тоест освен, че съдират кожите на потребителите не плащат и 10% данък печалба. Чичко Орбан тия в Унгария ги оправи много лесно - сложи данък оборот само за големи търговци и за телекоми, без да засяга местните магазини. Ония квичаха, квичаха, съдиха го и в ЕС, съдът каза, че може да ги облагат и сега си кротуват там, че иначе данъкът може още да се вдигне :)
163
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как може едни и същи стоки които купуват българи и турци ,пристигащи най-вече от изток да са 2 до 3 пъти по-евтини в Одрин например отколкото в България кой лъже по веригата не знам казвам факти един и същ *** там например е 50 ст. тук 1.50.Ама как да му се обясни на простия народ сега за Великден *** ще си купи краставици за 8-10 лева и ще се тупа в гърдите пред приятелите как е ял краставици. те така ще станат и 15 лева
162
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купуват от производителя сирене на 15 лв а го продават на 35 лева. Поне моето сирене което им продавам така го надуват колко процента печалба е това???
161
2
 
6
 
! Отговори
Споко, преди 1 година
От ЕС и САЩ няма да допуснат да гладуваме !!!! Скоро ще станем Виена на балканите, а защо не и Германия.....
160
3
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Само УРСУЛА мое ни спаси !!!!! хахахахаххахахах
159
1
 
21
 
! Отговори
1212 преди 1 година
Работя в склад на едро за опаковани стоки. Всяка седмица шефа идва и сменя цените с 5 - 10 % според зависи как е спал, гледайки тавана. Не го интересува ще продавали или не. Всичко се вдигало обеснява той. Викам му вдигни ми заплатата тогава, а той се хили - нямало пари.
158
3
 
7
 
! Отговори
разсмя ме преди 1 година
До Анонимен 164 .... а може би и разбивка на разходите на търговеца? Ти на коя планета живееш, бе? :)
157
2
 
10
 
! Отговори
Един с една преди 1 година
Най ме кефи си купя нещо, на което пше ''препоръчителна цена -пример 1лв'' На касата ми земат 1.50 :)
156
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова ли е трудно на касовите бонове да има две цени,тая на доставка и тая за крайният клиент?
155
8
 
6
 
! Отговори
Винету преди 1 година
До Помнете И като спре да купува, какво? Ще ходи да пазарува от кварталното магазинче, където цените са поне с 20% отгоре на тези във веригите? Мислете бе хора! обикновено Маржа на веригите е от 2 до 20%, като има стоки, които наистина се продават без надценка, с оглед различни промоции. Не е проблема във веригите, те винаги са удобната "дъвка" на управляващите. Проблемът е в тарикатите от сорта на Зоров и ко, които винаги реват до бога, когато малко започне да им спада печалбата.
154
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търговците ли са по-важни да забогатеят или народа ще мизерства.
153
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 157 Не е Виденов видновен а самата ви пазарна иконоика след 1989 г. е скопна и ограбва народа. Също и на тебе.
152
7
 
3
 
! Отговори
Вие гласувахте за преди 1 година
Радев и Кирил Петков, и Слави Трифонов и Христо Иванов ... сега и аз страдам с вас! Само от инат човек може да отрече, че по времето на Герб беше по - добре!
151
7
 
5
 
! Отговори
До 138 преди 1 година
И Възраждане като дойде ще ни управлява като Кирчо и Кокорчо, защо се заблуждаваш?! Копейкин си хал хабер няма! Това го видяхме, да ни управляват лаици и да се учат на наш гръб! Е, оправиха ни с тези цени!
150
2
 
7
 
! Отговори
до 157 преди 1 година
Трябвало е бащаа ти да си направи вазектомия-това е трябвало !
149
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Национализация трябва и смяна на лева. Еврото и $ трябва да се забрани обмена защото се внася хиперинфлация като печатата.
148
2
 
16
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 1 година
Вигинтас Шапокас е някакъв шеф в Била и приказва някакви басни. Според моите наблюдения призовото място по поскъпване се държи от Фантастико, но Била и останалите им дишат във врата и печелят страшно много. Добра идея е държавата да не си дава 3 до 6 месеца, а да предприеме РАДИКАЛНИ ДЕЙСТВИЯ СЕГА против картелите, против спекулата и нелоялните им практики. Утопия е да се мисли, че след това видите ли цените ще намалеят, това няма да стане. Въпросът е цените да се успокоят и да спрат да растат!
147
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЕВРОПЕЕЦоня ден ядах шкембе за 9 и 50 в София
146
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
***, ще ни уморят от глад, за пустите печалби, а правителството на президента само наблюдава цените! Сутринта видях, в Кауфланд кашкавал под 25 лева няма, в кварталния магазин кашкавал Кортен е 19 лева за килограм! Не купувайте млечни продукти от веригите! Нека им се размиришат!
145
4
 
3
 
! Отговори
до ЕВРОПЕЕЦ преди 1 година
Чуди се, чуди се... След обед ще се чудиш как да си купиш вечеря, вместо да свършиш за 5лв. работа. Продължавай да се чудиш в работно време.