Търговци несъгласни с министъра: Не веригите вдигат цените

Печалбата ни е едва 2%, посочи Вигинтас Шапокас
270

"Цените в България са се увеличили съществено през миналата година и продължаваме да ги увеличаваме. България използва валута, която е свързана с еврото. Има много причини за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също така имаме силно нарастване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите трябва да покриват доста по-високи разходи", заяви изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че миналата година в неговата верига магазини са имали съществено увеличение на определени стоки като сладоледа и добави, че можем да очакваме завишаване на цените на перилните препарати.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", посочи Шапокас пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му потреблението се увеличава, а през изминалата година неговата хранителна верига е успяла да продаде по-големи обеми въпреки завишението на цените, което според него подсказва, че икономиката ни е в добро здраве. Той добави, че заплатите също се увеличават.

"Преди няколко години правителството се обърна към търговските вериги с молба да подпомогнат местните производители. Ние закупихме специално оборудване, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме продукти от местни производители - например млечни продукти. Дори и да има такива местни продукти, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс", обясни Шапокас.

Той каза, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

За таван на цените той също е много скептичен, а таванът на надценките според него води до допълнителен бюрократичен товар. "Основният модел за развитие на икономиката е пазарна икономика. Ако продаваме повече, печелим повече, икономиката се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и така се развива криза", заключи Шапокас.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
10
 
! Отговори
нерегистриран преди 1 година
Да, тоя от Билла може и да цитира собствените си занижени финансови резултати и чудо, оказва се както той твърди. Всеки може да провери в търговския регистър и да види, че Билла България работи на нисък марж (след като са покрили, каквото са могли). Ама я погледнете Кауфланд, след всичко, което са могли да покрият, пак са показали, че за 2021 са печелили по над 10 ст. на всяко левче, което са получили. За 2022, обазалагам се, ще е още повече. Ама все пак не е луд този, който *** баницата ;)
223
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Верно ли требе да пишем името на бат Бойко на билетината и ще дават по 50лв на калпак?!?!
222
5
 
1
 
! Отговори
До бак Тошо преди 1 година
Мда остави ни фалирала държава , а твоите съпартиици като Жан В. я фалираха още веднъж .
221
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички на царевицата и в строителството. Ще си строим *** и ще си ядем мамалигата. Ще се мажeм с *** и ще се смеен един на друг
220
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са на Герб обръчите от фирми и на ДПС. Те вдигат цената на тока, зърното, олиото и горивата.
219
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигайте още цените да им таковаме мaмaта на тез ИТ. И на тях да им стане скъпо и гадно. Ще ми парадират с айфончетата, а аз ще се излагам с някакви евтини самсуняци
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве на *** народ му трябват прости управници и здрава мафия, да ги краде, тъпче и лъже. Важно е далаверката да върви, да има авантичка 20лв. на месец. Да мрънка и да се жалва като ***. Онлайн да е дървен филосов, а на живо страхлива шушумига
217
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина е евтин, завистлив и злобен човечец, на който все някой друг му е виновен. За него важното е другите да са по зле от него. Той няма да се потруди и да направи нещо за бъдещето да децата си и държавата. Да не вземе да се прекара нещо. Това му е в комплексираната душичка вечер, да не се е набутал случайно. Жалък и егоистичен *** е българина. *** имат повече достойнство от вас мушмороци
216
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аве ИТ специалистите са виновни, дай да изгоним Кампютърните компании и да ги оставим без прехрана та всички да сме прости и бедни. Левски, Ботев, кап. Петко и другите сигурно се обръщат в гроба за какви *** са си дали живота. Прости сте и децата ви са прости. Ръгайте ефтината ракийка и соевите кебапчете и само се оплаквайте как по бай тошово и борисове време е било по добре. И си затъвайте дружно в калта и обвинявайте другите за нещастието си
215
3
 
15
 
! Отговори
До 226 преди 1 година
Е как да ти даде пример? В момента кило кашкавал Витоша в складовете на едро е 18 лева, а в Лидъл и Кауфланд същият вместо 18.50 се продава по 37 лева!? И тия 2% някакси стават 104%?
214
3
 
6
 
! Отговори
Бат Сали преди 1 година
Свиквайте неможе само ИТ специалисти някои трябва да работи на село и да произвежда селскостопанска продукция, докато говорите за хората от село с пренебрежение и презрение,тези хора ще напуснат тоя сектор и ще има Африкански глад,а който му се вижда скъпо да пробва той сам да си го произведе и после да говори за скъпо
213
6
 
3
 
! Отговори
бак Тошо преди 1 година
Задравейте другари кака е демокрацията ,бубите почнахтели ги вече ,айде със здраве да не забравайте ,че ме гобребаха с *** нагоре да знаете какво да целувате ,честито !Такава държава ви оставих на кво я превърнахте *** !
212
3
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Нямаше да е лошо г-н Шапокас да даде кокретни примери.Получаваме кашкавал на тази цена и го продаваме на тази.Процентите и стотинките може да си ги сметнем сами.Или не го прави,защото ще видим,че печалбата е доста над 2%.
211
2
 
10
 
! Отговори
Смешници преди 1 година
То и Лукойл не декларира печалба цяло десетилетие, но още работи, нали? Това че декларирате мизерна печалба не значи че няма такава- попитайте акционерите си дали са недоволни от изплатените дивиденти. Не ни правете на ***- не декларирате печалбата си умишлено, ***! Защо не си продавате *** в родните страни и там да играете тези игри? Защото няма кой да ви го позволи, нали?
210
2
 
9
 
! Отговори
6Всички са невинни и преди 1 година
Всички са невинни жертви ,горките!Де гиди,дърво дряново!
209
3
 
3
 
! Отговори
Чисто и просто преди 1 година
съботираха еврото! Лесно не се узаконяват левовете в дюшеците!
208
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Задава се бунт!
207
2
 
14
 
! Отговори
Бербок преди 1 година
Ха производителите казват, че са търговските вериги, а търговските вериги казват че са производителите , и всички тъпчят върху така наречената война.Не войната, а неадекватната политика на европейския съюз доведе до повишаване на цените.Ако си европейски гражданин и искаш да помагаш на украйна,поради някаква причина , не реви заради празната ти кошничка, а ако не искаш като мен примерно"боли ме сайдера за украйна" то тогава обвинявай европейския съюз. Путин и Байдън не вдигат цените на сиренето
206
2
 
17
 
! Отговори
Борисчо преди 1 година
Ох да ви ожали човек, само 2% печалба... да направим по една дарителска сметка за вас
205
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Британия започват бунтове срещу пазарната икономика и свободните цени, без регулациите на ЕС. Всеки европеец трябва да разбере, че го хранят чрез субсидии и помощи и при храните няма пазарна икономика. При храните има или африкански глад, или социализъм. И спекулантите от Запад, които са дошли тук да ни грабят, както и нашите родни бизнесандрешковци, трябва да се ограничават чрез държавата от алчността си. Затова са измислени данъците и регламентите.