Търговци несъгласни с министъра: Не веригите вдигат цените

Печалбата ни е едва 2%, посочи Вигинтас Шапокас
270

"Цените в България са се увеличили съществено през миналата година и продължаваме да ги увеличаваме. България използва валута, която е свързана с еврото. Има много причини за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също така имаме силно нарастване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите трябва да покриват доста по-високи разходи", заяви изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че миналата година в неговата верига магазини са имали съществено увеличение на определени стоки като сладоледа и добави, че можем да очакваме завишаване на цените на перилните препарати.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", посочи Шапокас пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му потреблението се увеличава, а през изминалата година неговата хранителна верига е успяла да продаде по-големи обеми въпреки завишението на цените, което според него подсказва, че икономиката ни е в добро здраве. Той добави, че заплатите също се увеличават.

"Преди няколко години правителството се обърна към търговските вериги с молба да подпомогнат местните производители. Ние закупихме специално оборудване, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме продукти от местни производители - например млечни продукти. Дори и да има такива местни продукти, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс", обясни Шапокас.

Той каза, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

За таван на цените той също е много скептичен, а таванът на надценките според него води до допълнителен бюрократичен товар. "Основният модел за развитие на икономиката е пазарна икономика. Ако продаваме повече, печелим повече, икономиката се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и така се развива криза", заключи Шапокас.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е една от малкото страни в ЕС на която енергетиката над 70% е държавна собственост и държавата пребира и преразпределя огромните печалби към бизнеса във вид на субсидии,България е една от двете страни в ЕС която има дерогация да преработва и продава евтин руски петрол,България е страната с най ниските разходи за труд в ЕС,България е е една от страните в ЕС с най нисък корпоративен данък!Пита се,защо по дяволите имаме такава инфлация и цените на храните са едни от най високите в ЕС?
203
2
 
12
 
! Отговори
gogo преди 1 година
До Анонименкашкавал на Маджаров в Кауфл. е 50 лева кг.
202
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 1 година
Този лъже повече и от ромите! Какви 2% то всеки хранителен магазин има 5% фира - това са неща които буквално се хвърлят. Печалбата им е твърдо от 50 до 100%. Това е.100% надценка производителя не може да си позволи а той има най голямото морално право.Трябва просто да бойкотираме големите вериги и това е.
201
2
 
13
 
! Отговори
Магазинер преди 1 година
Ай млъкнете вече де , изчакайте да вдигна и третия етаж , и да изплатя двете коли и ще оправя цените
200
2
 
0
 
! Отговори
666 преди 1 година
?????????????????
199
2
 
23
 
! Отговори
До205 преди 1 година
Смешноо си бе човече малко,какви руски статии,какви тролферми,какви почерци те гонят бре непрокопсаник?Вземаш един каталог на голяма верига която придава тук и в Европа и виждаш разликите в цените,след като го видиш се пита в задачата,къде отиват огромните печалби при производителя който е завишил неимоверно своите цени,или при търговеца който е сложил огромна надценка!
198
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ееее,те тия търговци били направо за оплакване,горките с 2% надценка ,чак да ги съжалиш и как ще обясни такава разлика в цените у нас и на запад на един и същ продукт,щото ние плащаме по-скъпо за да име е на тях по-евтино,това е истината стига сте ни правили на глупави.
197
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така и никой не обясни защо цените на храните продължават да се увеличават, при положение че горивата и газта поевтиняха чувствително в сравнение с лятото на 2022г.??? Тогава търговците се оправдаваха че те били причината, сега каква е причината???
196
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин - Може пък, за разлика от всички други търговци по света - нашите да дават 20% за транспорт, заплата и други, към 78% за благотворителност и да са честни като казват, че им остават само 2% печалба само
195
15
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 197 преди 1 година
Колко струва, аре кажи да те видим?! Всяка втора статия е за цени и не знам си какво, същата истерия като с 5Джи, антиковидари, русофили, върли гербаджии и т.н. Новите опорки на руските тролферми излязоха и днес.ру радостно, без да може да сдържи дъха си, пляка ли пляка глупави статии една след друга. Почерка е един и същ, но скоро ви закриваме, да си знаете. И ще го има в досиетата, който е припечелвал с платени коментари и фейсбук постове ще си стои безработен. Казвам ви да не се сърдите.
194
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, да! Баба ми вдига цените! От 1 лв изкупна цена, примерно - става 2 лв на лавиците на магазина! Кой я е вдигнал - вече ви написах
193
2
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Значи производителя продава стоката си на 10 лева, а в магазина е 20 лева. Къде отиват останалите 10 лева? Заплати за хората в магазина? Транспортни разходи? Тези неща да са 20% от цената. Толкова ли е трудно да се мине по цялата верига.
192
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещо ви се губи от сметката,ушатото нищожеество не е курдисано на власт от своите ментори,червената олигархия която картелира България да контролира и притиска производители и търговци,то е сложено за да властва хаоса и същите да могат да правят пачки безконтролно и безнаказано!
191
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Готов разсад домати е около 6 стотинки .Знаете цената на домата
190
3
 
13
 
! Отговори
Покърт преди 1 година
Алчният Ганнньо и неговите безкрайни схеми. Тука на тая територия ако няма драконовски регулатори, няма как да стане. За съжаление регулаторите ни са окипрени от до с кадри на ГЕРБ и ДПС като свински черва увити на всевъзможни позиции от председателите/зам. председателите до чистачките. Това е публична информация, вижте сами. Покърт история.
189
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Печалбата им се трансферира в Западна Европа за пенсии и бюджета на държавата-майка на веригите търговци. Те се грижат за майка си. Ние сме тяхното място за печалба и грабеж. Всеки прави така - граби от чуждите и дава на майка си и децата си. Веригите от търговци са като хиените - крадат като разбойници и хранят майчински малките хиенчета. Те са добри майки и бащи.
188
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кашкавала излиза от фабриката на цена между 9 -10 лева , знаете колко струва в магазина .
187
1
 
6
 
! Отговори
На такива хора дето преди 1 година
произвеждат, дай им работа, те са разсъдителни, постоянни и великодушни Помъчете се да разберете, колко е щастлив човека, който произвежда и дава блага, когато прави другите щастливи, за да се нахранят с неговия труд, а и печалбата да не забравяме...)
186
3
 
11
 
! Отговори
За България преди 1 година
Колко милиарда са им раздадени от нашите пари на тези картеладжий ? Много е важно да се направят съдебните реформи по- скоро ,че да почнат да влизат в затвора разни високопоставени личности - само това може да даде надежда за промяна наистина. Затвор за всички крали, картелствали и оставили на самотек хората и държавата ни!
185
1
 
14
 
! Отговори
До ааа преди 1 година
И същият кашкавал Елена във фирменият им магазин в градчето Елена 20 лева?А кажи как става тая работа?