Търговци несъгласни с министъра: Не веригите вдигат цените

Печалбата ни е едва 2%, посочи Вигинтас Шапокас
270

"Цените в България са се увеличили съществено през миналата година и продължаваме да ги увеличаваме. България използва валута, която е свързана с еврото. Има много причини за високите цени. Една от тях е войната в Украйна. Също така имаме силно нарастване на цените на енергийните носители, на други материали, производителите трябва да покриват доста по-високи разходи", заяви изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас в студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че миналата година в неговата верига магазини са имали съществено увеличение на определени стоки като сладоледа и добави, че можем да очакваме завишаване на цените на перилните препарати.

"Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба", посочи Шапокас пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
По думите му потреблението се увеличава, а през изминалата година неговата хранителна верига е успяла да продаде по-големи обеми въпреки завишението на цените, което според него подсказва, че икономиката ни е в добро здраве. Той добави, че заплатите също се увеличават.

"Преди няколко години правителството се обърна към търговските вериги с молба да подпомогнат местните производители. Ние закупихме специално оборудване, което инсталирахме в магазините си, където предлагаме продукти от местни производители - например млечни продукти. Дори и да има такива местни продукти, от които да не печелим добре, ние ги държим в своя микс", обясни Шапокас.

Той каза, че противодействат на скока на цените, като договарят цената с производителите и добави, че 4 продукта от 10 се продават на промоция.

За таван на цените той също е много скептичен, а таванът на надценките според него води до допълнителен бюрократичен товар. "Основният модел за развитие на икономиката е пазарна икономика. Ако продаваме повече, печелим повече, икономиката се движи напред. Когато продаваме по-малко, цените ще паднат, маржовете обаче ще паднат и така се развива криза", заключи Шапокас.

Гледайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
3
 
19
 
! Отговори
Бойкот мамицата ви преди 1 година
Търсенето определя предлагането. Спрете да купувате от големите вериги и ще свалят цените. Това е елементарен пазарен принцип. Оставете ги да им изгният стоките и ще се научат как да печелят устойчиво, това в момента е дива спекула.
183
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aaaKaufland дори го взимат на по-ниска доставна цена спрямо по-малката верига така че печалбата им е още по-голяма.Лъжат само, никой не им вярва вече...
182
2
 
14
 
! Отговори
ХАХАХХАХАХАХ преди 1 година
100% и нагоре брутен марж . Накрая отчитат пред НАП 2% печалба . Ако в моята малка фирма можеше да се случва това и аз щях да съм едър търговец !
181
2
 
18
 
! Отговори
aaa преди 1 година
Стига глупости бе баце. Кашкавал Елена 25лв в Кауфланд. Същият кашкавал в друг магазин, който даже не е голяма търговска верига - 21лв. 20% разлика, как става?
180
4
 
4
 
! Отговори
до 183 преди 1 година
Нали знаеш че Посланника после ще привика държавата и ще и дърпа ушите !
179
3
 
10
 
! Отговори
до 185 преди 1 година
До Анонимен,не ги жали толкова,те тези 3000 че и повече ги вземат на ден при това без да са стъпила на работа,щото чичо ги е назначил някъде на щат,а те даже и идея си нямат,но тлъстата заплата върви,освен това нямат никакви разходи,ток,вода отопление-всичко е безплатно,данъци не са чували какво е,да не говорим,че не си знаят имотите и нито наем,нито ипотека знаят,така,че не ги мисли ти богоизбраните българи,много са си добре те
178
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гърция въведе кошница от 31 категории стоки всяка с по един продукт на който веригите не трябва да слагат надценка,ако не бъде спазено това следват солени глоби и публично огласяване на веригата която не спазва приетата мярка,толкова ли е трудно това да се въведе и у нас?
177
4
 
17
 
! Отговори
депутатски брачед преди 1 година
Държавата мълчи защото депутати, политици, държавни чиновници, шушумигите от БНБ ......са оплетени с назначения, бордове, рушвети ......със същите тия вериги, банки,.....
176
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При 3000 евро заплата купувам сирене и кашкавал на 12 еврйо килограм. Яйца по 20 цента. Като чета цените при вас с тия заплати от по 400 и 700 евро направо ми става жал.
175
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Горките, без пари работят направо.
174
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАП ВЕДНАГА ДА СЕ СЕЗИРА!! САМО 2% ПЕЧЛБА??? НЯМА НАЧИН ДА НЯМА ДВОЙНО СЧЕТОВОДСТВО!!! ДА ГЛОБЯВАТ И ЗАТВАРЯТ!
173
5
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 1 година
Ами цяла година тези журналисти само за това говорят - с колко се вдига това ,с колко се вдига онова ! От сутрин да вечер само за цени говорят и естествено многото долни работодатели решиха, че ще вдигат цените независимо дали и с колко точно им е поскъпнала продукцията! Трябва всяка печалба над 1 милион ,да се облага допълнително с 20 % - 30 % данък отгоре! Тук данъци не се плащат - ДДС се връща на филмите, данък печалба е 15% - 20% макс! Да печелят милиони ,а не милиарди на наш гръб!!!!
172
4
 
9
 
! Отговори
До Разсмвният капуут преди 1 година
Какъв е проблема държавата да определи базова кошница и да задължи веригите да отразяват цените на доставка и цените на продажба да речем на пет вида хляб,пет вида сирене и кашкавал,пет вида мляко,пет вида малотрайни и трайни колбаси и още няколко вида стоки от първа необходимост?
171
4
 
12
 
! Отговори
до 178 преди 1 година
Не плащат никакъв данък тия, ползват вратички и не плащат нищо
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТРЯБВА ДАНЪК СВРЪХПЕЧАЛБА, КАКТО ЗА ЛУКОЙЛ! ИЛИ ТЕ СА ПРИЯТЕЛИ? КОЛКОТО РУЗНАЦИТЕ СА НИ БРАТУШКИ, ТОЛКОВА И ТИЯ СА НИ ПАРТНЬОРИ!
169
3
 
18
 
! Отговори
голямото източване преди 1 година
Банките са чужди, търговските вериги са чужди, ЕРП са чужди, мобилните оператори са чужди... -всичко това източва милиарди от най-бедната стрна в Европа, плащат мизерни 10 процента данък/ 50-60 процента в родните им страни/....Докога ще се търпи това?? Орбан сложи 50 процента данък на чуждите банки и....нищо.
168
7
 
17
 
! Отговори
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ преди 1 година
НАИСТИНА СА КОЛОНИЗАТОРИ! КОПЕЙКИН Е ПРАВ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
167
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
фтмашак инфлация! При виденов $ беше 3 000 лв, при рузкия фтмак кило сирене е 30 лв! Рузка Аналогия!
166
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 170 преди 1 година
Твоето сирене от 15 не го купува веригата, а някой посредник дето после го дава на друг посредник и накрая отива у веригата за 30 лева, те го продават за 35 и правилно казват че нямат голяма печалба. Само посредниците са си техни фирми пак. Просто няма държава тук да ги подпука
165
1
 
7
 
! Отговори
До разсмя ме преди 1 година
Ами тогава ще ни дерат като за последно и ще си прехвърлят топката кой прибира парсата,производителя,посредника или търговеца!Няма никакъв проблем държавата да определи някаква базова кошница от хранителни стоки за които търговците и веригите да отчитат цените на своите продукти!