Когато МВР не отговаря: Директор на училище попитал чатбот какво да прави след сигнал за бомба

Асен Александров бил отчаян, че никой не му казва какво да прави
Обновена: 28 мар 2023 12:04 | 28 мар 2023 11:33, Нели Христова
134
Когато МВР не отговаря: Директор на училище попитал чатбот какво да прави след сигнал за бомба
Снимка: БГНЕС

Директорът на 51-о училище в столицата Асен Александров се е допитал до чатбот с изкуствен интелект как да реагира при сигнал за бомба. Направил го отчаян, че никой не му казва как да реагира.

51-о училище "Елисавета Багряна" бе едно от атакуваните със сигнал за бомба по имейла в понеделник.

"Когато получих имейла се обадих на 112, те казаха да се обадим на полицията и се завъртя един кръг с препращания на кого да се обадим. Ние питаме властите какво да правим, защото нямаме инструкция. И не получаваме отговор", разказа пред NOVA Александров, който преди години бе и зам.-министър на образованието.

"Попитах изкуствения интелект какво се прави при сигнал за бомба и той каза 2-3 неща. Първото бе останете спокойни и второто бе да питаме и чакваме детайлни инструкции от полицията и местните власти", разказа още Александров.

Вместо да ни дадат инструкции, полицията дойде и ние дадохме показания какво сме направили, добави училищният директор.

Дори проверката на училището за съмнителни пакети, в които евентуално би могло да има бомба, била направена от учителите, а не от полицията, разказа още Александров. След проверката той решил да възобнови учебния процес за следобедната смяна.

Няма правила  и за евакуацията на децата, разясни училищният директор. Няма и инструкция къде да бъдат скрити учениците.

Над 30 училища в София, Бургас и Варна бяха заплашени с бомби в понеделник. Това е станало през имейл. “Здравейте, ние сме организация Fmull Free Misanthropic Unаbombers Legion. Всички човешки същества са гадни същества и копелета, които трябва да бъдат изтребени. Човешката раса трябва да бъде унищожена. Във всички училища са поставени тротилови заряди", пише в съобщението със заплахата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бота нищо не е отговорил смесил две фрази с най голяма популярност и изплюл. Задклавиатурното устройство обаче го сметнало за гениално и извикало медиите да отразят сензационният отговор. След това един двама умнокрасиви инфуенсъри се надпреварват в коментари да изтъкват геройската постъпка и гениалността на папагалстването.
42
1
 
0
 
! Отговори
АЗЛК преди 1 година
До До Анонимен 44 - Не съм сигурен, че разбарм, какво искаш да кажеш с това? Че GPT-3 и GPT-4, не могат да заблудят повечето от хроата, че са софутер ли е мерилототи за това, че не са "нищ ново"? Никой не ти говори за AGI тук. И какво "аман"? Аман от какво? Кое те жегна?
41
1
 
2
 
! Отговори
Решение на проблема преди 1 година
Децата и без това се самообучават по интернета. Да им преподават уроците по интернета и няма да има риск !
40
1
 
5
 
! Отговори
да преди 1 година
краят на краят свършва
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чатбота отговорил, но накрая добавил: "Ако сте в България, тогава всичко изброено се отменя и важи единственото правило - Всеки сам си преценЯ."
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има си други алгоритми за това. Даже капча решават. Ти почна с това да съм си поговорел с бота. Е виждаш ли докъде се докара?
37
1
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 1 година
Абе, 38, великият ти елементарен алгоритъм мина ли теста на Тюринг като си толкова "як програматор" бе? Аман от псевдоразбирачи дето са най-добрите, всичко знаят и всичко могат, а като ги хванеш да свършат нещо и оцапват гащите.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 - Слушах доста за самият модел. Засега зорът е, да му се слагат подходящи филтри. Не искат да дават критично важни съвети или да поставят медицински диагнози, защото дори и да идва с голям знак "Аз съм езиов модел, не ми вярвайте за всичко!", пак ще ги съдят. Предполагам, че този и пдобни върпоси, ще дават едотипни отговори, като ще ти казват "свържи се с меснтите власти".
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 - Алгоритъмът ти може ли, да смята диференциални уравнения, като му ги подам като текс? Или да генерира избражения? Или да генерира програмен код? Ако го попитам за подробен анализ на френската революция, какво точно ще ми напише? Есе от 3000 думи, което, ако учител по история го оцени, ще му пише между 5 и 6 или просот ще ме препрати към Wikipedia? И ако си го напирал това, как не си станал милиардерче?
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
37 надявай се. Софийските смешници сякаш не знаят какво е прокси
33
1
 
1
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
Психопрофил: напушен ученик, разочарован в любовта. От Бургас.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яко, значи ChatGPT го е посъветвал както и 112 да се обади в полицията....
31
1
 
1
 
! Отговори
АЗЛК преди 1 година
До До Анонимен 38 - Не знаех, че някой е писал LLM-и и е обучавал модела със семици, ползвайки ток за няклко милиона долара, нито, че е вързал плъгини за картини, математика, програмиране и какво ли още не, но щом казваш ... ВЕРВАМ ТИ! Я дай някой "алгоритъм" от 2005-а да си сваля, дето прави тея неща с подобен успех.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
42 мога да ти го дам ама не искам. Лигавета като теб ги ползват такива неща за какво ли не. Алгоритъма е на Чомски, лингвист.
29
0
 
1
 
! Отговори
О хо хо преди 1 година
ВЕЧЕ казаха специалисти, че заплахата идва от ученик, който живее на територията на БУРГАС. ЩЕ ГО ХВАНАТ!!!!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45 - Първо - това е не е подходящ тон, за каквто и да е дискусия. Второ - искам да видя, какво точно си написал, при положение, че си го писал сам. Трето - идеята на системата не е, да си говори с други "ботове", а да дава информация на хора.
27
1
 
2
 
! Отговори
Я преди 1 година
па тоя! Полицай го питай колко увеличение на заплатата иска. И колко пари за дрехи. И колко заплати при пенсиониране да вземе.За друго не го питай!
26
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
38 аз съм писал подобен бот ве креттен. Нищо друго не е освен база даннни и алгоритъм. Като пуснеш два да си говорят сами почват да забиват над точки и тирета и да ги повтарят все едно си мислят собствен език,който не разбираш. Е да ама не. Това са ти зададени стойности и нищо освен типичното средноаритметично от базата няма да получиш.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бам-бам !
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 38 Това си е елементарен алгоритъм, има го отдавна :) Вкарали са некакви данни в програмата и сегашните пубери си мислят, че са открили топлата вода :))