Природозащитник: Опасните кучета у нас се продават за 150-200 лева

Животни се развъждат и продават безконтролно
20 апр 2023 12:27, Стела Стоянова
29
Природозащитник: Опасните кучета у нас се продават за 150-200 лева
Снимка БГНЕС

"Куче от породата питбул у нас може да бъде закупено за скандално ниска цена от 150 - 200 лв. В България животните се развъждат абсолютно безконтролно и се продават безконтролно". Това заяви природозащитникът Явор Гечев пред Нова телевизия, след като преди дни куче нападна и уби стопанина си в София.

Случаят е от квартал „Христо Ботев”. Трагедията се разигра в сряда в следобедните часове. Жертвата е мъж на 48 години. Негови близки са открили тялото и извикали спешните медици.

Съседите на загиналия мъж обясниха, че кучето е живеело свободно в двора на къщата му, но не е излизало навън. „Почти никога не ме е лаело или нещо подобно”, обясни съсед.

Според Гечев причините за подобен инцидент могат да бъдат най-различни. Основната е начинът, по който животното е отглеждано и дали целенасочено не е култивирано у него агресивно поведение. „Липсата на култура на отглеждането на животните у нас е причината за подобни инциденти”, обясни той

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Батинка преди 1 година
Каквото повикало такова пристигнало!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
... преди 1 година
До Наглостами звъннете, какво само заплашвате? аз като кажа че ще звънна значи ще звънна, не само в Бургас и в София ами където и да е по света. Някой си мислят че майтап си правя ама като ми звъннат и ми се извиняват и не само държавни институции а и частни фирми, даже ми дават и някакви бонуси ако ги ползвам пак, включително и прилично голяма българска частна фирам. Не мога да гледам как служители скатават или други нарушават правилата
19
1
 
4
 
! Отговори
Дам преди 1 година
Развъждането на кучета трябва да се урегулира от държавата и това да могат да го правят само лицензирани развъдници с доказан произход на кучетата и със съответния сертификат от Федерасията на съответната порода
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На отбивката за Костинброд има глутница от 8 огромни кучета ,поне от 5 месеца са там - всички ги виждат и Никой Нищо ! Такава глутница изяжда човек за 5 мин.
17
3
 
8
 
! Отговори
куче преди 1 година
Кои са опасните кучета? Че то всяко куче може да е опасно, ако не се възпита правилно и навреме.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Често ходя до вилата и доскоро обикаляха глутници кучета, които лаеха и се спускаха по хората във вилната зона. От случая с жената, която я уби глутница в Д. О. нито ги чувам, нито ги виждам вече и ми е по-спокойно. Кой и как реши проблема не знам, но всички сме доволни.
15
2
 
10
 
! Отговори
contractor преди 1 година
само комплексари си купуват такива пумяри
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опасни са и ония бездомните пумияри, които нападат прегладнели на глутници и природозащитницте ги развъждат.
13
0
 
9
 
! Отговори
кучкар преди 1 година
Драги ми, кучетата не се продават, а се правят зверове след като са възпитавани и дресирани като такива. Много други породи освен питбул могат да се купят и на по-висока цена, да се вземат и безплатно и да се направят такива. Много безстопанствени кучета също СА такива. Тях ли защитават природозащитниците ? - Да вземат тях да приютят и да отглеждат, за да не се разхождат по улиците и нападат когото им щукне.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е територията на бездомните кучета, тука псетата могат да си вилнеят на воля, защото на други места са затворени в приюти, където им е мястото.
11
2
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 1 година
Аз на снимката не виждам опасни кучета, а напратив виждам смешни и готини животинчета, направо смешковци
10
3
 
11
 
! Отговори
Някой преди 1 година
До ...... ***. Пише се намордник И дали ще е с намордник решава стопанина а не акалии като теб. А на повод трябва да е всяко куче. Но умните депутати промениха закона и до 5 кг може да не е на повод. Случвало е се пинчер да се спусне на моето което е 35 кг. Какво се прави. Ако го оставя с пинчера е свършено. А как да го пазя.
9
13
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 година
И кои са опасните породи умник. Покажи закона или наредбата. Чул недочул и плещи глупости. Опасно може да е всяко куче независимо от породата. Естествено е да са по опасни по големите кучета 40-50 кг. Клавиатурна мишка.
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Наглост............ами ти пък го снимай като ти е толкоз акъла
7
2
 
18
 
! Отговори
Наглост преди 1 година
Преди седмица един *** беше пуснал две кучета в Морската градина в Бургас да бягат и лаят по хората в парка без нашийник и като му направих забележка да си върже кучетата, той ми заяви най-нагло, че не било задължително. Аз му казах, че ще се обадя да го санкционират, а той ми отговори "ами обади се". Казах му, че ще го снимам с кучетата, а той ми вика "ами ето на снимай ме".
6
0
 
15
 
! Отговори
...... преди 1 година
И като се подаде сигнал, че в парка "Възраждане" и по улиците се рахождат такива кучета без никакви предпазни мерки, никой от службата не си помръдва ***. При все, че самата служба кантората и е б близките блокове. Но това безхаберие е за всичко ставащо е общината, нищо че кметицата се брой за една от "най-готините" ... Гола вода и кал по гърба. Зоната е в окаяно състояние.
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Черен дроб напоен с антифриз е спасението.За България страна без закони
4
2
 
16
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В Западните държави отглеждането на опасни породи кучета е строго регламентирано с Обучение, Изпит, Разрешително и скъпа Застраховка при инцидент!!! Някои застрахователни компании дори отказват да застраховат опасни породи кучета от инцидент, за това като ухапят някого да се плаща застраховката за съответното лечение на ухапания човек, защото риска да се случи е по-висок! Загова и все по-малко хора на Запад отглеждат опасни породи кучета, защото искат да си спестят неприятности.
3
1
 
12
 
! Отговори
...... преди 1 година
Ако всеки ден се правят проверки из парковете и градинките колко йучета от бойните видове се разхождат без кайшка и наморни и ако се приложат законите за глоба със суми от по 1000 - 5000 лв Ще намалеят драстично желаещите да са собственици на тези породи. И конкретно мога да кажа че до 30 СОУ всекиден покрай децата до оградата един човек си разхожда напълно безконтролно питбула.
2
5
 
3
 
! Отговори
2 преди 1 година
Ако се продават за 20 000 много по-малко хора ще се сдобиват с тях. Кое те затруднява във факта, че колкото по-евтино и лесно достъпно е нещо, толкова повече хора ще го имат?