Политически страсти до червено: Гешев ли уби опита за кабинет на ГЕРБ?

Проф. Мария Пиргова и Юлий Павлов пред Bulgaria ON AIR
16 май 2023 10:51, Анисия Иванова
127

Политическите страсти се нажежиха до червено, след като главният прокурор отказа да подаде оставка и хвърли редици обвинения към политиците. От БСП директно отрязаха преговорите с ГЕРБ-СДС.

"Шансовете за редовно правителство с първия мандат се изчерпаха. Под влияние на изявлението на главния прокурор, БСП реши да не влиза в такава бъркотия. Не бяха решили, щяха да преговарят по-дълго, но след тази атака срещу Борисов, това правителство с министър-председател Мария Габриел няма шанс", коментира политологът проф. Мария Пиргова в студиото на "България сутрин".

Очакванията ѝ са третият мандат да бъде връчен на ДПС и с него да се състави правителство.

"Те са партията, която може да са направи експертно правителство за 3 месеца, за да се гласува бюджетът. В тази патова ситуация това е катастрофата, която ни грози - да няма бюджет. Вероятно е да се стигне до правителство на пожар с мандат на ДПС. Те са опитните политици, които могат да сглобят нещо. Предполагам ще са готови със състав, работят от много време, за да бъдат фактор и да участват в правителство", допълни проф. Пиргова.

Социологът Юлий Павлов изрази мнение, че правителство е възможно по-скоро с втория мандат - на ПП-ДБ.

Още по темата

"С първия мандат правителство това няма да стане, не вярвам и че Борисов е искал да стане с подкрепата на БСП, остава отворен шансът за втория мандат. Първата и втората политически сили почти нямат различия в своите политически програми, необходимо беше време да се вземе завоя, друго смислено правителство няма. Единствено персоналните проблеми остават. Кирил Петков започна да го схваща", коментира социологът.

Пред Bulgaria ON AIR Павлов подчерта, че моментната ситуация още повече показва необходимостта от редовно правителство.

"Още от миналото лято социолозите предупреждаваме, че изборите няма да решат проблема. Народът в близките 5-10 и повече години няма шанс да даде властта еднолично на някоя партия. Това трябва да стигне до дебелите глави на политиците. Няма да имаме ситуация една партия да получи поне 100 депутата, това трябва да го проумеят", призова Павлов.

Политологът проф. Пиргова очаква след катарзиса в прокуратурата да има промени в следващи избори, които се задават.

"Няма да бъдат същите резултатите. Виждаме как къщата на ГЕРБ започва да се чупи, от прокуратурата започна - прокурори застанаха един срещу друг. Започва разцепление, ще разберем много неща, за които сме предполагали. Този катарзис, който настъпи в главния прокурор, ще настъпи и в други представители на съдебната система, в държавната администрация, в структурите, които ГЕРБ построи", предположи проф. Пиргова.

Юлий Павлов не вижда катарзис в Гешев, а по-скоро опит за спасяване.

"Той е притиснат в ъгъла, вижда своето отстраняване на хоризонта и се опитва да се защити. Разединението показва, че съдебната реформа излиза на преден план, за първи път от доста време имаме консенсус от ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС", допълни Павлов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
украински ***** (цензура), не ми кради никнейма, и не се прави на много "як" след този скандал, никой не е забравил твоята "гавра" с Анджелина Джоли, ти се подиграваш на неукраинските жени, аз няма да си взема украинка за жена сега и I don't want neither ukrainian gay?boyfr (ще повърна)
49
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
54 ХА, ПП,ДБ самите, са достатъчно гнила ябълка.
48
3
 
3
 
! Отговори
? преди 1 година
Аз не искам да ме убеждават, че украинките са много яки, заедно със Сатанишев, понеже явно не успя да направи изцяло България на (цензура) as he attempted, и почти успя да предизвика война между бг и Чехия, но все па не успя в това, сега трябва да бъде успял да ни убеди, че естетиката на украинките е ?за предпочитане, пред европейските и американски жени, аз не искам да си падам по украинки, украинци или по Сатанишев, сори
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
19 Гешев знае всичко, за всички. Знае, че тези, които са автори на поканата за оставката му, са до колене в калта. Затова я скъса. Главният прокурор би следвало, да обвини всички, срещу които има доказателства за престъпление, без разлика, кои са те. Което е трябвало са направи досега.
46
2
 
8
 
! Отговори
До 48 преди 1 година
Корни успя да слезе навреме от последния вагон на Погрешния влак!!! ПП едва ли ще приемат подкрепа от гнилата ябълка ГЕРБ! Така се уеднаквяват с тях!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46 Нищо не знам за тази Габриел, но щом е подчинена на Бойко и тя влиза в графата мутри :))) Виж за Атанасова съжалявам, харесвам е като жена, но тя си е го избрала това нещо :)
44
3
 
11
 
! Отговори
WTF?????? преди 1 година
Гешефта нищо не е убил. Убийството го извърши дебелия Тиквун, защото краде и нарушава законите 12 + години. Не правителство трябва да правят ГЕРБ, а да се готвят за затвора. Повечето са до гуша в .айната!
43
2
 
1
 
! Отговори
? преди 1 година
Много се радвам, че се отказахте от този attempt, обаче аз забелязвам днес, как "естетиката" се е изместила, видимо, към посока на украинците, тъй като на Гаврилова приличали много жени, и сега те, въпреки че не се наричат така "не са яки", а яки са украинците и украинките, Сатанишев направи това предния път с Анжелина Джоли, като я обиждаше пред всички че има рога 2 метра, докато не отказа всички от нея, а накрая я излъга, че е яка и я заведоха в У?крайна, което беше много обидно.
42
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
41 Прокуратурата не трябва да е на никого. ПП,ДБ искаха да я овладеят, но не успяха. Вероятно, сега пак ще опитат. Или никога не са пресслтамали да го правят.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо Тихомир, Ивайло и Марин са цензурирани?!? :))))))))
40
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Герб нищо не са изгубили. ББ е пресметнал нещата .Ако няма правителство с техен мандат Подкрепят мандата на ПП и ДБ И пак контролират правителството .Може да го оставят да съществува 4 години .И да се прочисти бг от русофилиците. Изгубиха гешев и бсп за които това беше последния шанс.До няколко години ще слязат под 4% . Радев ще направи нова лява партия.Корни направи стратегическа грешка.
39
2
 
10
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХ преди 1 година
Марчето Габриел здраво се прецака. Като всеки който се е захванал с Тиквеника . В един момент винаги бива използват ,употребен и изхвърлен от Боко Тариката . Който би се обърнал и срещу майкаси за власт и пари !!!
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мъчно ми е за Габриелчето :( Явно тя е изкупителната жертва за Боко-Гешефския тандем. А пък нищо лошо не направи момичето...искала е да помогне само
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Признавам му на Гешев едно, има топки определено......хахахаха :))) Боко посърна след като бившия му подчинен го нападна директно, но ми е жал малко за Атанасова, щото е харесвам донякаде, струва ми се умна женица :))
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дронът, който кръжи над балкона на Ясен Тодоров, вероятно е изпратен от Сарафов.
35
3
 
8
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Мисля , че герб загуби прокуратурата вьпрос на време е неприятностите да ги застигнат за толкова - работа , работа през годините
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сарафов води война срещу Гешев и срещу своя заместник.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
31 Никой не казва, че заместникът на Сарафов иска охрана, просто, този извод сам се налага.
32
4
 
8
 
! Отговори
Обективно преди 1 година
ББ ИЗТЕЧЕ В ИСТОРИЯТА ПОРАДИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРЕШКИ И НЕУМНОСТ. ОТ ГЕРБ ЩЕ ОСТАНЕ НАЙ- МНОГО ЕДНА ТРЕТА И ВЯСТО КАТО НА ИТН.
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бориска, защо провали хубавото момиче бе? Бориска, абе теб не те ли търсят от Магнитска община вече????

Спонсорирани публикации