Зелените рецепти също стават електронни

Промените ще бъдат от 1 юни
17 май 2023 10:27, Стела Стоянова
3
Зелените рецепти също стават електронни
Снимка БГНЕС

Жълти и зелени рецепти на хартия остават в миналото.

От началото на юни лекарствата с наркотични съставки, например успокоителни и силни опиати, ще се изписват само с електронна рецепта. Това предлага здравното министерство. То публикува нормативни промени, които до няколко дни трябва да бъдат одобрени от Министерския съвет.

Идеята е да се спести писането на хартия при лекарите, пазенето и разнасянето на екземпляри от пациентите до аптеките, както и да не се допуска грешно изпълнение на самата рецепта при нечетлив почерк.

Още по темата

С жълта рецепта се изписват силни опиати, нужни най-вече на онкоболни хора, разказа д-р Костадин Сотиров, личен лекар от Пловдив. Те се изписват по-рядко в сравнение със зелените рецепти, предава БНР.

Сегашният начин на издаване на тези рецепти е поредица от тежки процедури, които изяждат от времето на лекарите, фармацевтите и служителите в здравните инспекции, обясни д-р Сотиров. Въвеждането на електронната форма обаче не означава дистанционен преглед за пациентите с такава терапия. "Не може пациентът по телефона да си поръча рецепта. Дори тази рецепта да съм му я изписвал миналия месец, дори неговото състояние да е без промяна, установеният ред за оказване на медицинска помощ е пациентът да се яви в кабинета на лекаря, да бъде прегледан и едва тогава лекарят да издаде рецептата, да изготви амбулаторен лист и пациентът да подпише този лист", обясни той.

Промяната за пациентите е, че рецептите им ще могат да се изпълняват в цялата страна, обясни от своя страна председателят на Българския фармацевтичен съюз Димитър Маринов.

"В момента, ако тези лекарства са изписани от лекар, който практикува на територията на определена област, то същите бланки трябва да бъдат задължително изпълнени само в тази област. Ако пациент отиде на лекар в София и идва от провинцията, той вече спокойно ще може да изпълни рецептата в аптеката, в която обикновено ходи, близко до неговото място на живеене"..

Според публикуваните предложения за промени срокът от седем дни, в който рецептата трябва да бъде изпълнена, се запазва. Остава и периодът на назначената терапия – не повече от месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ф по телефона няма как да бъдеш прегледан. Както и няма как да минеш преглед на колата по телефона.