Меджидиев: Ще има 10-12 площадки за "въздушните линейки" през юни

Първите два хеликоптера ще бъдат в София и Долна Митрополия
22 май 2023 18:44, Стела Стоянова
6
Меджидиев: Ще има 10-12 площадки за "въздушните линейки" през юни
Снимка БГНЕС

До средата на юни вече ще има изградени 10-12 площадки за медицинските хеликоптери, с които ще се оказва спешна помощ по въздух. Това каза служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Той обеща още, че двата медицински хеликоптера под наем се очаква да пристигнат в страната в края на юни или началото на юли, "ако нормално завърши процедурата", съобщава "Дневник".

Още по темата

Двата хеликоптера ще бъдат позиционирани в бази на летищата в Долна Митрополия и София, а служебният кабинет предвижда въпросните площадки да са в голяма част от областните и университетските болници.

Неотдавна служебният министър на транспорта Христо Алексиев обяви, че има подадени две оферти за доставката на машините под наем, които били на много реномирани HEMS оператори. Двата хеликоптера ще пристигнат с обучени екипи и необходимата апаратура.

Преди дни започна обучението на български пилоти и медици, които ще се включат в оказването на медицинска помощ по въздух. Обучението се извършва в симулационния център на Военномедицинска академия. Предвижда се обучение на две групи медици, в които участват 104 души, издържали предварителните физически и психически тестове. Сформира се и национален координационен център, който ще ръководи оказването на помощта по въздух.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
!!! преди 11 месеца
Хеликоптери ще има, а българи?!
5
0
 
4
 
! Отговори
Хм преди 11 месеца
По спомени пиша, че от 1975 година до 1992 година в община Казанлък имаше 4 площадки за кацане и излитане на хеликоптери. Освен тях имаше и летище...
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
10 или 12 ? Такива произволни цифри само говорят, че нищо няма да има. Един сериозен ръководител ще каже, колко са запланувани точно и колко ще бъдат изградени точно по точен план до еди кога си.
3
0
 
4
 
! Отговори
Охх преди 11 месеца
София и Долна Митрополия, какво каза този гном, тъпотии. И двата града имат летища, сигурно там ще кацат. Защо не обяви първите площадки в Русе, Видин
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На шопарите, къде ще им кацат хеликоптерите ? На блоковете отгоре.. пълно безумие. Да има по морето после в софия !!
1
0
 
7
 
! Отговори
Айде бе! преди 11 месеца
Ама това ще го покрива ли НЗОК или е само за "елита"