Мляко, масло, ориз - по-евтини ли са храните в България или в Германия?

Защо цените продължават да са високи?
17 юни 2023 09:47, Елка Василева
146
Мляко, масло, ориз - по-евтини ли са храните в България или в Германия?
Снимка: архив, БГНЕС

Мляко, масло, ориз - тези стоки са по-скъпи в България, отколкото в Германия. Какво показва сравнението за други основни продукти от потребителската кошница между България, Германия и Великобритания, пише Дойче веле.

Сравнение между цените на 23 потребителски стоки в Германия, Испания, Италия, Франция, Нидерландия и Великобритания показва, че германските потребители плащат най-ниски цени. Проучването е направено от британската обществена медия Би Би Си. Според него във Франция цените са най-високи.

Още по темата
Статистическият институт, подготвил проучването, събира в потребителска кошница 23 основни продукта, както хранителни, така и паста за зъби, перилни препарати, тоалетна хартия и други. Изчисленията показват, че кошницата струва 55 евро в Германия, 60 евро във Великобритания и 79 евро във Франция.

Сред отделните хранителни продукти, чиито цени са сравнени, са прясно и кисело мляко, консервирана риба, бебешка храна, захар и храна за домашни любимци. Всички тези продукти са сравнително евтини в Германия. Във Великобритания пък са най-евтини памперсите, замразените пици и оризът, посочва проучването на Би Би Си.

Какво е положението в България?

От продуктите, включени в проучването на британската медия, киселото мляко е по-евтино в България - 0,71 евро, отколкото във Великобритания (1,58 евро) и Германия (0,91 евро).

България е с по-високи цени на маслото и ориза - съответно 3,56 евро и 2,19 евро. Тези два продукта във Великобритания струват съответно 2,86 и 1,47 евро, а в Германия - 2,15 и 1,93 евро.

Олиото в България също в момента е на по-ниска цена (2,10 евро), отколкото в Германия (3,62 евро) и Великобритания (4,12 евро).

Прясното мляко пък в момента е на цена от 1,78 евро. Този продукт е по-скъп във Великобритания (1,81 евро), но по-евтин в Германия - 1,24 евро. Данните за България са от информационния сайт за представяне на цените на основни хранителни продукти на Министерството на икономиката.

Конкуренцията и регулациите са определящи за цените

Как се определят цените? Експертите смятат, че конкуренцията е особено важен фактор, пише АРД. В Германия супермаркетите, които предлагат промоции, намаления и имат собствено производство, което се продава на по-ниска цена, привличат голяма част от клиентите. Това оказва и ефект върху цялостното състояние на пазара.

Политиката също играе роля, отбелязва германската обществено-правна медия. Влиянието, което се оказва на ценообразуването посредством данъци, субсидии и регулации от държавата, има голямо значение. Във Франция например по-голямата защита за производителите води до повишаване на цените, обясняват експерти.

Във Великобритания цените на храните са се повишили с 19% на годишна база. В еврозоната и Германия цените също продължават да растат, макар и с по-бавни темпове, пише АРД. Инфлацията на хранителните продукти в Германия за май месец е 14,9%. В еврозоната ситуацията е подобна - с 13,4% средно повишение в сравнение със същия месец през миналата година.

В България по данни на НСИ годишната инфлация е 10,1%, а в цените през май има минимално понижение в сравнение с тези през април - с 0,1 на сто.

Защо цените продължават да са високи?

От месеци цените на храните в световен мащаб спадат, както показва индексът на цената на храните на Организацията за прехрана и земеделие, обяснява АРД. Тогава защо цените на храните продължават да растат за потребителите?

"Няколко фактора играят роля за повишаването на цените, включително по-високите разходи за енергия, скритото увеличение на цените, както и трудната международна политическа ситуация и недостигът на работна ръка", обясняват от германската служба за защита на потребителите. Но някои цени на хранителните продукти не са нито оправдани, нито разбираеми. Затова институциите и регулаторите трябва да следят за спекулации.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
4
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 10 месеца
До Анонимен,мита за ниските бг заплати отдавна рухна,заври си го,знаеш къде
64
3
 
5
 
! Отговори
Shark преди 10 месеца
До 65. Когато твърдиш нещо, трябва да можеш да го докажеш! Хайде сега дай доказателствен материал, за това, което говориш! Някоя снимка от личното ти пребиваване в Русия например! Ако нямаш, то значи плещиш неща, за които изобщо не си сигурен, че са истина. И преди да ме обвиниш, че съм русофил, без да ме познаваш и без доказателства, ще ти кажа, че съм човек на науката и работя с доказателства. Така че докажи твръдението си и те подкрепям на 100%. Ако не можеш, значи лъжеш!
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германия има държавен контрол на цените докато в бг даже държавния КЕВР дига заради часните ВЕИ. Цение ще скачат в бг и е е поскъпо. Но и двете нямат население и измира и Германия внася населние от ислямските и Африка. Пазара се провали тотални и прави геноцит.
62
4
 
8
 
! Отговори
Берлин преди 10 месеца
Оказва се, че Германия и ЕС още купува руска газ ПРЕЗ УКРАЙНА! Просто невероятно..но ги естрах, че договора с Русия свършва 2024!Ако бях Русия щях да спра газта през Украйна още сега!!
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
що не казвате с колко по малко заплати полу4аваме от ЕС
60
3
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРУВАМ В ТУРЦИЯ преди 10 месеца
ДОМАТИ 1лв СОГАН 0.8ст ЗА КГ.
59
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако западът иска да загуби безвъзвратно стотиците милиарди които изсипа в Украйна трябва незабавно да се обърне към Москва с за преговори и да приеме безусловно всички условия на Кремъл. В противен случай ще загуби много повече.
58
2
 
5
 
! Отговори
ЕВРОПЕЦИТЕ СА преди 10 месеца
ОКОВАНИ БЕЗ ВЕРИГИ.
57
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия е Нигерия със сняг. Извън Москва нямат канализация и позлват външни тоалетни.
56
4
 
4
 
! Отговори
Море нема немааа! преди 10 месеца
Нема криза, руската пропаганда само лаже, ЕС е стабилка, летищата са пълни, задръствания по магисралите, нема криза.
55
1
 
4
 
! Отговори
Споко преди 10 месеца
Споко, ЕС минава на вятърна и слънчева енергия.
54
2
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 10 месеца
Споко, ЕС минава на плаващи фузионно-кохезионни електроцентрали с ейай на биогориво.
53
3
 
7
 
! Отговори
ПАЗАРУВАМ В ТУРЦИЯ преди 10 месеца
ОЛИО 2лв. ЯЙЦА О.23ст. ЗАХАР 1.6 лв. МАЙ НА ТА МУ НА ЕС.
52
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ерата на евтините енергии, ресурси и евтина храна за ЕС приключи. А това слага край на потреблението и потребителския живот в ЕС. От сега нататък Русия и Китай ще повишават стандарта си на живот, а населението на ЕС и САЩ ще продължи да обеднява и да затъва в тежки социални, икономически и политически кризи.
51
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 43.В София средната заплата гони 3000 лева.Много по добре в СФ с 3 хиляди лева от колкото в Берлин с 3 хиляди евро .
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хабек каза, че ако Русия спре газта в Германия ще има фалити на предприятия. Договора на Русия за пренос на газ през Украйна изтича 2024.
49
2
 
6
 
! Отговори
Слава Украине преди 10 месеца
Може да се каже, че украинската армия просто требе некакси нещо да стане и да успее. Иначе с хегемонията на САЩ е свършено, а ЕС, който изгради успешния си модел на евтини енертии и ресурси, скоро ще се превърне в мизерно гето.
48
4
 
9
 
! Отговори
Берлин преди 10 месеца
Статиятасъздава илюзия че храната в други държави в Европа е евтина! Няма такава нещо! Навсякъде в Европа инфлацията е огромна заради войната и санкциите! Цените се вдигат всяка седмица ако не ден!! Хората могат да си позволят все по-малко навсякъде от Лисабон до Берлин и София! Германия и еврозоната са в рецесия!! Трудно ли е за разбиране :(
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Говорейки на икономически форум в германската общност в Бад Саров, Роберт Хабек без колебание и без да подбира дума казва, че германската индустрия в цялото си многообразие още в началото на тази зима може или да изпадне в тежка историческа криза, или или дори да престане да съществува.
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Германският министър Хабек споменава, че строителството на единствения регазификационен терминал в северната част на страната, с който правителството се хвалеше последната година, всъщност буксува. Невероятно, но в случая Русия не е виновна за нищо. Противопоставят са местните жители и екологичните организации, които са убедени, че пускането на такъв обект ще навреди на екологията на крайбрежната зона.