Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал

Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал
8 юли 2023 14:24, Елка Василева
213
Глад за работна ръка по Черноморието, наемат хора от Турция, Молдова, Киргизстан, Непал
Снимка: bTV

Много чужденци ще бъдат наети да работят това лято по българското Черноморие. Търсят се хора както със специфично, така и без никакво образование. От началото на годината до 30 юни в бюрата по труда в региона на Бургас са обявени около 6000 свободни места в сферата на хотелиерството и ресторантьорството.

Най-голям е интересът на работодателите към наемането на граждани от Турция 30%, следват Молдова, Киргизстан и Узбекистан. Чужденците най-често са назначавани като неквалифициран персонал - работник кухня, сервитьор, камериер и хигиенист, посочва bTV.

Още по темата
Стелиян Тибериус идва от румънския град Търговище. Работи като главен готвач в един от хотелите в курорта Слънчев бряг вече седма година.

„Кандидатствах като главен готвач в няколко хотела и ме назначиха в „Слънчев бряг“. Всичко като условие - заплата, настаняване, беше ОК, пасна ми. Работодателите са ОК, сериозни и наистина има място за развитие и за другите деца, които сега могат да завършат, за да възстановим туризма, който пропада заради липса на персонал“, каза Стелиян Тибериус  - главен готвач.

По морето все повече хотелиери разчитат на работници от трети страни. Наемат се служители и от Индия, Непал и Бангладеш.

„Ако някой ми беше казал преди 10-15 години, че в България ще идват чужденци да работят, нямаше да повярвам. Тенденцията действително се увеличава. Все повече колеги наблягат на чужденците, защото те идват за сезона, а не е нужно да ги поддържат целогодишно“, обясни хотелиерът Румен Мончев.

Част от персонала в хотели са румънци, унгарци, украинци и турци. Високия процент на работниците от Турция по българските курорти тази година хотелиерите обясняват така: „След неприятностите, които станаха в Турция със земетресението, много хотели там затвориха, на практика невъзможно е да работят и тези хора търсят препитание насам. Естествено тук заплатите са по-добри, хората са по-доволни и все пак идват в Европа. Натискът да работят в Европа на хората от близкия Изток и Азия все повече се увеличава“, каза Румен Мончев.

От Дирекция „Регионална служба по заетостта“ отчитат няколко причини, които обясняват кризата на кадри в туризма.

„Намаляване броя на трудоспособното население в България и оттам и намаляване броя на регистрираните търсещи работа лица в бюрата по труда. Друг фактор, който оказва влияние за недостига на кадри в туризма, това е съответствието между търсенето и предлагането на работна сила. Поради тази причина говорим за дефицит на квалифицирани кадри“, заяви Пенка Кирилова - директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ в Бургас.

За да не се задълбочава проблемът с липсата на български работници, хотелиери предлагат да се отпускат стипендии на ученици и студенти, обучаващи се в различните училища по туризъм.

От Агенцията по заетостта също търсят решение на проблема с липсата на кадри, който се усеща най-осезаемо при неквалифицирания персонал.

Периодично се организират безплатни курсове по професии, свързани с туристическия бранш.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До като не видите "хотелиер" наръган от баща на момиче, станало платена робиня или осъден да излежи минимум 30 години в затвора в България, не го мислете
46
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Трябва да направят специален отдел на МВР за черноморското крайбрежие. Престъпленията на "хотелиери" са ежедневни и всякакви. Първо не са собственици и няма икономическа полиция да каже, че хотелите да руски. Масово се краде от паркинга за да се закара мпс на охраняем паркинг. Роми масово се катерят по терасите през нощта и крадат. Персоналът пуши цял ден и не си мие ръцете. Когато някой напусне стая не се чисти, а влиза *** тутка. Масово се разпространяват наркотици от райски до кокаин
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Георги Не си непалец мен, нема да те вземат :)
44
0
 
11
 
! Отговори
Сакам 5 бона преди 10 месеца
Мога да готвя миш-маш. Ставам ли? Кажете пичове
43
0
 
15
 
! Отговори
Георги преди 10 месеца
Търся работа като готвач за приготвяне на закуска.Мога да варя яйца,да правя чай,кафе с машина,да топля вода!
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Непалци а...хахахахахахаха :)))
41
4
 
24
 
! Отговори
Да..в....Ма...ка.та преди 10 месеца
Стига с тия партенки,такива заплати дават някъде другаде но не и по нашето Черноморие.Тук живея и знам много добре,че това което пишете са пълни глупости.Ето ви примерно,:Сервитьорка -1500 лв.брутоБарман-1600-1800 лв.брутоКамериерка-1100 лв.брутоТехник поддръжка-1200-1300 лв.брутоГотвач-1500-1900 лв.брутоСпасител-1100лв.Общ работник -950лв.брутоАйде казват ако не искаш,виж колко други риби чакат на опашката след тебе.Бягайте далеч от българския работодател.
40
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Силни горещини над 40 от понеделник. и суша до ноември. софия пожари ще се запали област и няма да може да се диша в центъра от дима
39
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е по смешно от визитата на Зеленски и кланянето на Денков :)))
38
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Та това съм го забелязал в Бургас от преди десетина години. И с нищо не ме впечатлява . Няма нищо нередно в обслужването в кафето ресторанта.
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 49 Търса но няма. Ето за 20 бона идвам веднага.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпроса е ,че никой не ти предлага 4000лв бруто . Тоест 25лв на час. Разбирам че просто спамиш ти и други,но за жалост не е така . Дай боже скоро да е ,но всички знаем че не е.
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
20 хиляди лева на месец за 1 година и идваме но ги няма.
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българина е богат. Вече не му се работи.
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До до 37 20 бона заплата месечно за 12 месеца ?
32
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-добри роби нема да намерите от българите мутри, но щом сте решили с непалци да запълвате работните места, халал да ви е :)))
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И опит братле 7г. Не само в Бг пак ти казвам кажи къде. 3000лв нето знаеш че е друго бруто. Бих дошъл не толкова за парите. Все пак в изгнилия запад взимах повече. За нормална работна седмица.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Само здравната осигуровка е 500 $ а за пенсия 1000 $. Най-вероятно хотелите не ги плаща и всичко е пак от бюжета са сметка на бг които плащаме а не може да получим
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаци си викнете, и без това имате обща неразривна комунистическа жилка. Или от Египет, Либия и Тунис те ще ви работят в ц и га н с к а т а държава! Окрадохте и съсипахте държавата и народа по руски модел с куфарчета, борци, мафия и простотия, сега вият на умряло че нямало кадри. Ще сърбате каквото сте надробили. П р о с т а ц и балкански
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Самолетен билет за 1000 $ също за чужденеца и виза 500 $