1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората

37% се притесняват, че ИИ може да замени човешкия труд в тяхната сфера
11 юли 2023 09:30, Елка Василева
219
1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората
Снимка: архив, БГНЕС

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо изкуствения интелект.
 
Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му.

Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.
 
За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.
 
Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор.

Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.
 
Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива.

37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Това показва изследването, което е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са естествено избирателите на Възраждане.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това на снимката Анджелина ли е?
16
0
 
9
 
! Отговори
Значи нека първо преди 10 месеца
да изясним какво е точно ИИ и тогава да питаме колко от хората "искат забрана". Темата много се разшумя, но ИИ не може да замени механик, водопроводчик, електротехник, монтажист и още много други професии, именно онези, на които се обяснява, че ще им бъдат отнети професиите. Вероятно много от касиерите ще бъдат изместени, но това вече се случва на доста места, има гишета за самообслужване и разни тикет машини, които вършат работата доста успешно. Повечето професии са в безопасност.
15
4
 
14
 
! Отговори
Ели преди 10 месеца
Аз вече ползвам в работата си изкуствен интелект. Факт е, че преди плащах на човек за тази работа или пък аз я вършех. Пести ми пари и време. Проблемът на масовия българин е, че като чуе Изкуствен интелект си представя зъл робот, който ще го пороби и дресира като куче.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди време бях попаднал на един пост във фейсбук, който гласеше следното: "Аз се отказвам от 5G, ако ти си на същото мнение, напиши Стоп". Имаше над 2000 коментара. Мъка, мъка.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЕстественатаПростотия е по-опасна за хората. Ето например нали видяхте как сами си унищожихте държавата и бъдещето с чалгарски нацизъм и парламент Кукубенд.
12
1
 
13
 
! Отговори
Смехурко преди 10 месеца
Преди време във ФМИ се шегувахме, че поради липса на естествен интелект го заменяме с изкуствен и като гледам коментарите наоколо, какво да ви кажа! Естествения интелект в липсващ
11
3
 
5
 
! Отговори
Българак преди 10 месеца
Спираме производството на ИИ. Точка
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
95% от гласувалите нямат никаква представа какво е изкуствен интелект, има ли го, няма ли го и дали не става дума за несъответстваща на реалността реклама на няколко големи компании. Само са чували, че по новините от 8 часа говорят за него. И вече всеки пети иска забрана за разработването на изкуствен интелект. После, защо гласуват за Боко, Петков и Атанасов ...
9
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тъй наречените ай-ти специалисти с огромните си заплати, основателно се страхуват. ИИ ще им вземе работата. Край на самодоволството им.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
е на простия Ганча кво му е опасно - не го ли пръскаха достатъчно със самолети и се опитваха да вкарат чипове в празния му мозък, та той бега ли, бега, а ся искат да сложат и малко изкувствен "ъкъл", щот неговия ... нале - не е много, много за пред хората
7
2
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 10 месеца
Ясно, значи 4/5 искат забрана на изкуствения интелект...
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
95% от българите нямат представа какво е изкуствен интелект. Дали е базиран на логика или на статистика? Или е комбинация от двете? Без да се обижда никой, но само малка елитна група от софтуерни инженери знаят за какво всъщност става въпрос. Другите само си фантазират по неадекватни статии в нета и си мислят, че знаят нещо, но не е така.
5
7
 
11
 
! Отговори
Нормално е преди 10 месеца
Хора с естествена липса на интелект да искат забрана на искуствения интелект.Интелекта им е враг на плебеите .
4
2
 
11
 
! Отговори
Линда галопа преди 10 месеца
Категорична забрана на производството на големи кукли с ИИ.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изкуствения интелект да бъде оставен да се развива, а естествения да закърнява... Браво на "умниците", които са ЗА.
2
2
 
15
 
! Отговори
Маскираният певец преди 10 месеца
Поредната мозъчна прръдня на някого!Не съм нито за,нито против интелекта но откъде ги вадят тия проценти не знам!Я си помислете всички вие някой някога питали ли ви е за нещо че да влезете в някакви проценти!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ау искуствен интелект леле майко тва много нещо бе