Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Четири причини хората да са гневни
3 авг 2023 20:15, Екип на Dnes.bg
384
Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очевидната садистичност на деянието срещу 18-годишната Дебора даде тласък на общественото недоволство. Но причините за мощната протестна вълна са много по-дълбоки, пише Георги Лозанов в коментар за "Дойче Веле".

Обезобразяването с макетно ножче на 18-годишната Дебора поведе медийния дневен ред и вдигна мощна протестна вълна из страната, каквато не помня да е предизвиквала друга проява на битова престъпност, включително и групови убийства. Тласък, разбира се, даде и очевидната садистичност на деянието, която те кара да настръхнеш. Всичко това само отключва веригата от причини за граждански гняв, която води към дълбините на социалните отношения днес у нас.

Правосъдието е неефективно и се поддава на натиск

Първата от тях е неефективността на правораздавателната система, която е в състояние да пусне извършителя да си отиде вкъщи, въпреки че е "с трайно изградени престъпни навици". И въпреки че снимките на жертвата са като кадри от филм на ужасите.

Втората причина е, че неефективността едва ли би могла да бъде резултат на чак такава професионална немара, по-вероятно е да е изиграна под натиск, най-вероятно корупционен. Може да има спор кой му се е поддал - независимо, че върху съдийката основно се стовариха упреците и обидите, изглежда най-малко подозрителна, защото е длъжна по закон да се съобрази с мярката за неотклонение, предложена от прокурора. Това прави него далеч по-подозрителен, особено във взаимодействието му с полицията, която кой знае защо не включва случая в бюлетина си, каквато ѝ е практиката. Тук се открива възможност за правораздавателната система поне сега да демонстрира ефективност и да разследва дали и върху кого в собствените ѝ редици е имало натиск в хипотеза за съучастие в престъплението.

Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Третата причина за гражданския гняв е нежеланието на гражданите повече да нормализират насилието и да го приемат като нещо, разбиращо се от само себе си, към което държавните органи могат да се отнасят формално и дори да го прикриват. И по-специално насилието върху жената зад стените на дома. Определен типаж български мъже са си присвоили правото не само да го упражняват, но и да го считат за израз на мачизъм и патриотизъм, които в нашите условия се оказват едно и също. Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието спрямо слабия пол. Героят от Стара Загора е направо "жива картина" на въпросния типаж - от татуировката, през излъчването и заканите, до посегателствата.

Четвъртата причина, поради която се генерира граждански гняв, е продължаващото политическото бездействие спрямо насилието. Едва сега, заради случая в Стара Загора, Народното събрание се събира извънредно по темата. Но освен бездействащи, има и политически партии у нас, които фактически подкрепят насилието. Националистите в предишната си партийна гарнитура спряха ратифицирането на Истанбулската конвенция. Те я превърнаха във фалшива новина по добре разработения им метод: тръбят по медиите, че тя налага трети пол, джендъри и какви ли не други измислици, като разчитат, че малцината ще я прочетат, за да констатират, че няма нищо такова. Така блокираха същинската ѝ функция да въведе мерки срещу домашното насилие, за да могат патриотите мачисти на спокойствие да бият жените си.

Следващата националистична гарнитура в лицето на "Възраждане" направо вкара в политическия си репертоар насилието. Както словесното - с непозната в агресивността си реч на омразата, така и физическото - със заплахи, когато дойдат на власт, да подложат на унищожение опонентите си. И особено със задъханата си пропаганда в полза на руската инвазия в Украйна, която чак оставя впечатление, че завиждат на Путин за възможността му да извършва насилие в такава мащаби.

Заедно с това те ни най-малко не изпускат и старите националистични стигми. "Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността". Цитатът е от сигнал от 31 юли на Българския хелзински комитет, подкрепен от множество интелектуалци и общественици, до прокуратурата за разпускане на партията заради "използване и подбуждане към насилие".

Как реагираха медиите и къде сбъркаха

Явно нетърпимостта към насилниците в тяхната безнаказаност стигна до точката, когато, за да им се противопоставят, гражданите започват да се организират по собствен почин. И тук става въпрос за насилниците от всички категории - битови, политически, геополитически. Убеден съм, че значителна част от протестиращите в София сега в защита на обезобразената Дебора съвпадат с протестиращите преди в защита на нападната Украйна.

Няма две мнения, медийното отразяване на протестите по повод старозагорската драма и на темата като цяло бе повече от наситено, даже с доза преекспониране. За съжаление, пак не бяха избегнати казуси на вторична виктимизация, когато, за да отговориш на очакването за сензации от страна на публиката, не щадиш достатъчно чувствата на жертвите и близките им. В случая такъв казус беше показването на снимки на раненото момиче, което е нарушение на етичните стандарти на журналистиката. Без значение дали родните са съгласни или не, защото в ситуация на стрес могат да вземат решения, за които после те или Дебора да съжаляват.

По-същественият проблем на отразяването обаче е друг, то спря до обсъждане на първата и втората причина за гражданския гняв - нарушенията в процедурите на правораздаването, без да стигне до политическата отговорност и отговорността на самите медии. Като под команда спряха първоначалните интерпретации, които обвързваха насилието в битовите му прояви с политическите му употреби от "Възраждане" или геополитическото му оправдаване от руската пропаганда. И това сякаш стана в синхрон с руските проксита, които се хвърлиха да бранят себеподобните си, а най-нахалните от тях дори се опитваха да припишат мачиста патриот на евроатлантическите кръгове. С тази си половинчатост медийният образ на драмата подсилва подозрението, че руската пропаганда, всеотдайно огласявана от "Възраждане", прониква у нас не само с "опорките" си, но и като модел на мислене.

Всъщност, още не е късно медийният образ да бъде поправен…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още по темата: насилиестара загора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бг президентът трябва да в жена. Опитът показва, че, с някои изключения, жените се справят много добре в политиката. Жена няма да обяви война на държава, за да се прави на Наполеон.Жените са по-дипломатични и изтънчени. Жена няма да толерира убийства и насилие над деца. Жените са по-. интуитивни Много са плюсовете. И ако зад всеки успял мъж стои кадърна жена, обратното не винаги е вярно. И у нас управлява жена, но в сянка: Деса Радева.
241
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Че те и сега много жени са си траели, то как изведнъж в Ст. Загора излязоха толкова малтретирани? Лошото е, че някои жени ще си измислят с някаква цел и няма да се вярва на истински малтретираните. Всеки трябва да уважава другия независимо от пола и да се търси справедливост и мирно решение, не че това винаги е възможно, но може да се стараем. Всеки мъж или пък жена ще намери хиляда аргумента да покаже колко е прав.
240
1
 
8
 
! Отговори
Широко затворени очи преди 9 месеца
Мачизмът се налага от Холивуд и няма нищо общо с патриотизма. Същото е и с татуировките - колко от истинските патриоти са били татуирани . Георги Лозанов сигурно е 4000 ( хилядник в друг списък на Лена).
239
3
 
4
 
! Отговори
една преди 9 месеца
Няма смисъл да се занимават с Георги, такива никога не с променят. Мечтаят за времето, когато жената е била нищо повече от работен доооообитък и не е имала право да си отваря устата, а мъжът си е развявал байрака из кръчми и публ. домове. Тук е мястото да се каже, че не всички мъже са го правели, много са си гледали семействата и си уважавали жените, но все пак е имало приоритет на мъжа най-малкото защото е хранел жена си. Обикновено жените са си траели при побоища и грубиянско отношение.
238
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само като видях Георги Лозанов и "Дойче Веле" и се наредиха нещата. Жоре, нещо не ти гледат предаването ли? 5 години прави "Необичайните запозрени" по Bulgaria on Air и се чуди защо ли никой не го гледа. Ами щото си Tъп, Жоре!
237
1
 
6
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Георги, никой не те спира да си намериш покорна жена, има и такива. Но да обобщаваш как жените нищо не пипвали и как всички били еди-какви си, означава, че или си провокатор, или откровен женомразец. Всички мъже са насилници, така ли, не, разбира се. Да искаш да се покорявам тотално, тоест да бъда роб, е, не си познал. 50% ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО РОБИ - НЯМА КАК ДА ГО ПОСТИГНЕШ.
236
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лъха на маккартизъм! От посолството явно са изпратили някоя депеша!
235
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кое легитимира правителството на посолствоТО?
234
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
За сведение на презиращия жените и призоваващ да им се отнемат правата както при исляма - той западът затъва откакто се помня, а тези от ислямските държави продължават да прииждат, да не говорим каква беднотия и войни в някои ислямски страни. Никой не ви спира да отидете там, да не би да сте вързан тук, точно заради подобно мислене всъщност има и насилие срещу жените.
233
2
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 9 месеца
Заради законите жените били егоисти - че законите не са по пол, първо, и второ явно вие искате някакви ограничаващи жените закони, що не пишете конкретно или ви е срам? Добре, че такива като вас нямат глас и никой не се съобразява с тях, че и жените. Намерете си някоя с ограничени умствени възможности и всичко ще е о кей.
232
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Не е вярно, много насилници и хабер си нямат от патриотизъм, че и обратното. Причините според мен са две - липса на правосъдие и традиционно принизяване и омаловажаване или както искате го наричайте на жената. Както прочетох в някакъв коментар, огромна роля за последното имат и майките, дето насаждат у момчетата чувство на превъзходство, едва ли не на господарско мислене за разлика от възпитанието на дъщерите си.
231
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кой ги пуска тия психопати като ги арестуват? националистите ли ги пускат без присъда, или най-много с пробация? пък колкото и да дрънкате, стамбулската конвеция е пълна с джендъре. По лесно ще опазим жените като приемем закон такива като оня да ги бесим на площада, като си минат двама трима домашното насили ще бъде изкоренено
230
3
 
1
 
! Отговори
М*А*Ч*О и М*О*Ч*А преди 9 месеца
Какви страхотни теми само! Култура на ниво латино сериал ...... + папионка.
229
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Къде пък намесихте национализмът?? Това че някакво турче си е нарисувал надпис на ръката?! Още повече че се оказа и гербер.
228
3
 
8
 
! Отговори
Венелин преди 9 месеца
Въртим, сучем, накрая за всичко са виновни Възраждане. Щото така са казали от посолството. Иначе никой няма да ни пусне статийката, а няма хонорорчета, грантчета, покани... Трябва да се живее!
227
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тази статия е дискриминационна.Тя внушава,че жената не може да е патриот ,че патриотизмът не е за жени.
226
0
 
5
 
! Отговори
Х преди 9 месеца
Забранете футбола и хазарта и всичко ще си дойде на мястотп
225
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
живея в "развития" запад от много години. заради законите жените стават егоисти и започват за заплашват, за да могат да командват и се налагат в отношенията.моята ме вкара в затвора за 38 часа, защото 100 пъти и казах да не ме записва на скапания си телефон и да ме заплашва след това. тогава години не я поглеждам.един мъж никога няма да прости на една жена вкарала го в затвора. това е под достойнството му. освен ако не е нов тип "мъж"затова почти няма семейства и децата растат в упадък.
224
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
запада управлява в България от много години.като вкарате мъжете в затворите кой ще ви работи в скапаната юижава икономика ?затова затъва запада, защото жената бе си знАе мястото!затова исляма превзема света, защото жената си знае мястото и задълженията!затова няма ислямска страна с намаляващо население!затова децата растат без бащи, защото майките са откачени завоевателки!защото като и е празна тиквата и дъбъва и нищо не влиза с думи се стига до шамари!
223
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Любовта към родината е идентична с любовта към хората в нея. Хейтърите и призоваващите към насилие не са патриоти по аксиома, по дефолт.