Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Четири причини хората да са гневни
3 авг 2023 20:15, Екип на Dnes.bg
384
Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очевидната садистичност на деянието срещу 18-годишната Дебора даде тласък на общественото недоволство. Но причините за мощната протестна вълна са много по-дълбоки, пише Георги Лозанов в коментар за "Дойче Веле".

Обезобразяването с макетно ножче на 18-годишната Дебора поведе медийния дневен ред и вдигна мощна протестна вълна из страната, каквато не помня да е предизвиквала друга проява на битова престъпност, включително и групови убийства. Тласък, разбира се, даде и очевидната садистичност на деянието, която те кара да настръхнеш. Всичко това само отключва веригата от причини за граждански гняв, която води към дълбините на социалните отношения днес у нас.

Правосъдието е неефективно и се поддава на натиск

Първата от тях е неефективността на правораздавателната система, която е в състояние да пусне извършителя да си отиде вкъщи, въпреки че е "с трайно изградени престъпни навици". И въпреки че снимките на жертвата са като кадри от филм на ужасите.

Втората причина е, че неефективността едва ли би могла да бъде резултат на чак такава професионална немара, по-вероятно е да е изиграна под натиск, най-вероятно корупционен. Може да има спор кой му се е поддал - независимо, че върху съдийката основно се стовариха упреците и обидите, изглежда най-малко подозрителна, защото е длъжна по закон да се съобрази с мярката за неотклонение, предложена от прокурора. Това прави него далеч по-подозрителен, особено във взаимодействието му с полицията, която кой знае защо не включва случая в бюлетина си, каквато ѝ е практиката. Тук се открива възможност за правораздавателната система поне сега да демонстрира ефективност и да разследва дали и върху кого в собствените ѝ редици е имало натиск в хипотеза за съучастие в престъплението.

Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието

Третата причина за гражданския гняв е нежеланието на гражданите повече да нормализират насилието и да го приемат като нещо, разбиращо се от само себе си, към което държавните органи могат да се отнасят формално и дори да го прикриват. И по-специално насилието върху жената зад стените на дома. Определен типаж български мъже са си присвоили правото не само да го упражняват, но и да го считат за израз на мачизъм и патриотизъм, които в нашите условия се оказват едно и също. Патриотизмът легитимира мачизма, а мачизмът легитимира насилието спрямо слабия пол. Героят от Стара Загора е направо "жива картина" на въпросния типаж - от татуировката, през излъчването и заканите, до посегателствата.

Четвъртата причина, поради която се генерира граждански гняв, е продължаващото политическото бездействие спрямо насилието. Едва сега, заради случая в Стара Загора, Народното събрание се събира извънредно по темата. Но освен бездействащи, има и политически партии у нас, които фактически подкрепят насилието. Националистите в предишната си партийна гарнитура спряха ратифицирането на Истанбулската конвенция. Те я превърнаха във фалшива новина по добре разработения им метод: тръбят по медиите, че тя налага трети пол, джендъри и какви ли не други измислици, като разчитат, че малцината ще я прочетат, за да констатират, че няма нищо такова. Така блокираха същинската ѝ функция да въведе мерки срещу домашното насилие, за да могат патриотите мачисти на спокойствие да бият жените си.

Следващата националистична гарнитура в лицето на "Възраждане" направо вкара в политическия си репертоар насилието. Както словесното - с непозната в агресивността си реч на омразата, така и физическото - със заплахи, когато дойдат на власт, да подложат на унищожение опонентите си. И особено със задъханата си пропаганда в полза на руската инвазия в Украйна, която чак оставя впечатление, че завиждат на Путин за възможността му да извършва насилие в такава мащаби.

Заедно с това те ни най-малко не изпускат и старите националистични стигми. "Възраждане систематично използва антисемитизъм, насажда омраза и ненавист към бежанци, роми, както и към представители на ЛГБТИ общността". Цитатът е от сигнал от 31 юли на Българския хелзински комитет, подкрепен от множество интелектуалци и общественици, до прокуратурата за разпускане на партията заради "използване и подбуждане към насилие".

Как реагираха медиите и къде сбъркаха

Явно нетърпимостта към насилниците в тяхната безнаказаност стигна до точката, когато, за да им се противопоставят, гражданите започват да се организират по собствен почин. И тук става въпрос за насилниците от всички категории - битови, политически, геополитически. Убеден съм, че значителна част от протестиращите в София сега в защита на обезобразената Дебора съвпадат с протестиращите преди в защита на нападната Украйна.

Няма две мнения, медийното отразяване на протестите по повод старозагорската драма и на темата като цяло бе повече от наситено, даже с доза преекспониране. За съжаление, пак не бяха избегнати казуси на вторична виктимизация, когато, за да отговориш на очакването за сензации от страна на публиката, не щадиш достатъчно чувствата на жертвите и близките им. В случая такъв казус беше показването на снимки на раненото момиче, което е нарушение на етичните стандарти на журналистиката. Без значение дали родните са съгласни или не, защото в ситуация на стрес могат да вземат решения, за които после те или Дебора да съжаляват.

По-същественият проблем на отразяването обаче е друг, то спря до обсъждане на първата и втората причина за гражданския гняв - нарушенията в процедурите на правораздаването, без да стигне до политическата отговорност и отговорността на самите медии. Като под команда спряха първоначалните интерпретации, които обвързваха насилието в битовите му прояви с политическите му употреби от "Възраждане" или геополитическото му оправдаване от руската пропаганда. И това сякаш стана в синхрон с руските проксита, които се хвърлиха да бранят себеподобните си, а най-нахалните от тях дори се опитваха да припишат мачиста патриот на евроатлантическите кръгове. С тази си половинчатост медийният образ на драмата подсилва подозрението, че руската пропаганда, всеотдайно огласявана от "Възраждане", прониква у нас не само с "опорките" си, но и като модел на мислене.

Всъщност, още не е късно медийният образ да бъде поправен…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


384
Още по темата: насилиестара загора
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог забавя, но не забравя, казва народът ни. Предателят бива предаден. Насилникът бива насилен (той, децата или внуците му), измамникът бива измамен от себеподобен и т.н.
221
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бог или природата, кой както го разбира, обича да си прави шеги с хората. Примери много. Ако се присмееш на нещо, ако тотално го отричаш, то рано или късно те застига, връща ти се. На антисемити им се е случвало да разберат, че всъщност имат еврейска кръв заради осиновяване или прелюбодейство. На тези, които нападат гейове, нерядко им се ражда дете или внуче гей. И т н. Всичко се връща, макар и не веднага.
220
3
 
8
 
! Отговори
Случаен минувач преди 9 месеца
Вече се чудя дали не е имало разпореждане от ПОСОЛСТВОТО да го пуснат този *** от ареста. То бива, то може активни мероприятия, ама вече мязат на инстамбулски мурафети...
219
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма общо истинският патриотизъм с ,,макетно ножче - абсолютно НИЩО общо. Това че някой си е направил татуировка лъв абсолютно нищо не означава. Слаби, неосъществени, подли такива които само грешки могат да не говорим за жестокоста и насилието, нула патриотизъм. Нула качества. Хората напускат България заради такива.
218
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коментарът пред Дойче веле е на Георги Лозанов. Кой е той, бившият шеф на СЕМ? Какво общо има Възраждане с насилието, което е плод на лошото образование, която пък е плод на корупцията във властта, от която произтича всичкото зло в тази държава? Какво общо има Възраждане с тази Старозагорска ***?О.к.Възраждане се дънят ама не са крадци и национални предатели. Кой е Георги Лозанов? Едно префинено г о в н о!
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен Мачо значи нацепен батка.
216
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мачизма това некакво тепанье на мачки ли е
215
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Насилието над жени ескалира сред БГ етнос. Това е факт и маркер, че БГ общество се хлъзва към вторично подивяване. Аз съм на 58 и в юношеството беше прието къпане веднаж седмично, факт! В провинцията нямаше баня в къщата. Тъкмо народът почна да догонва цивилизацията и дойде Перестройката. Днес младежите се къпят, но не се образоват, а образованите напускат територията като чумаво. Причините за подивяването на етноса са заложени преди много години и са много.
214
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всички мачовци с гузна съвест силно се стресираха от промените в закона. Има защо. Опитват се да прикрият страха със заплахи или шеги и закачки. Ако съвестта им е чиста, не биха коментирали подобни статии, защото те не се отнасят за тях.
213
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дали когато следващия път гей или жена убият някого, ще излезете със заглавие хомосексуализма или феминизма легитимират насилието!?
212
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 242 Нямакак да е вярно Касапинът е осъждан и по-рано, а с досие в полицията не взимат. Колкото полиц.биячи -:уволнени са, така че не се хаби с кьорфишеци.
211
6
 
20
 
! Отговори
Българин преди 9 месеца
"Екип на Днес.бг", за вас отдавна знаем, че не сте патриоти и за долари сте готови да продадете и майка си. Но не бъркайте понятията. Аз съм патриот и обичам жена си. Никога не съм и посягал. Но и също така бих застанал да браня родината си. А на вас ако ви се наложи второто, веднага ще избягате някъде на запад и ще кажете "майната и на тази държава".
210
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На протестите под надслов Мутри вън през 2020г. когато биха младежите зад колоните на ЦУМ за да не се вижда как ги ритаха имаше много полицаи с татуировки докарани от други градове та този мачо с татуировка,който обезобрази момичето да не би да е бил един от тях,че са го покривали,скривали за мярка на задържане за извършено тежко престъпление с тежки телесни увреждания обезобразяване и травми от прорезни дълбоки наранявания на мярка на пускане да си ходи у дома като за леки телесни увреждания.
209
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До убиеца няколко коментара по-долу: Защо мислиш, че заплахата със смърт на сем. Лозанови ще ти се размине? Той прфесионално се занимава именно с електронни медии и може да те разкрие за минути, ако някой му покаже коментара ти.
208
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самият Георги Лозанов трудно би могъл да мине за мъж, така че комплексите му в това направление са разбираеми. Най-правилният термин за този шут е мъжеподобно. Неразбираемо за мен обаче е защо хвърли в микса Възраждане и войната в Украйна. Не се ли усеща колко нелеп е той? Не изпитва ли поне малко срам, че употребява момичето за политически цели?
207
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Днешното правителство и съдебна система са като филма Bruno...тотална перверзия и саботаж!
206
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
От този случай стана ясно, че едни човечете могат да си присвоят законодателната, изпълнителна и съдебна властта, самопровъзгласиха се за единствения извор на истина, агресивно наложиха своите извратени норми за добро и лошо, а всеки несъгласен с тях бива брутално смачкан. Този случай беше използван като предтекст за едни предварително режисирани протести, за да се прокарат едни законови промени, които обслужват интересите на едни НПО-та и политици.
205
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Bye bye lovebye bye sweet caressHello emptinessI feel like I could die! Хора, много се издънихме като народ! Много бързо се движим към Ада.
204
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така, гледам ударно видеа за Еритрея, Зимбабве, Уганда, Либерия, защото натам са ни засилили. 1. Липса на култура или така нареченото вторично подивяване.2. ЛИПСА НА ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ. Това второто в много важно. 3.Некомпетентно управление на държавата.4.БЕЗРАБОТИЦА. Последното тепърва ще се разгръща, върви с наркотици и проституция. Sorry, bro!
203
4
 
8
 
! Отговори
SS преди 9 месеца
ЕС !! ДОЛУ ПАТРИОТИЗМА,ДА ЖИВЕЯТ ГЕЙ ПАРАДИТЕ .ЗАЩОТО Е ДЕМОКРАТИЧНО .