Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат
17 авг 2023 12:30, Нели Христова
189
Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?
Снимка: БГНЕС

Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия" разказва от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти.

Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим.

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си възможности, за да направят такъв "научен" проект с пропагандна насока.

Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите "Руска младеж" и "Руско сътрудничество". Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока".

Забелязвах всяка една година как те използват целия си капацитет, за да финансират подобни проекти. А в този проект участваха и български граждани. И на мен това нещо ми беше изключително притеснително.

Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че "няма да имам такива възможности, ако се върна в България". Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 127 2000E = 4000лв. Нали знаеш, че вече беше споменато въпросното число?
117
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хахаха. За 3/4 от Българите 2000 евро на месец е една доста хубава сума.
116
2
 
5
 
! Отговори
ахахахаха ахахаххаах преди 8 месеца
Гьоринг пасти да яде ахахахахахахахахаха, да знаете, аз пък знам за едни *** със сини венци, плъзнали из цяла Европа, тия също са вербувани, за да рушнат великия ЕС отвътре като ги наводнят с въшки, трипер и всичкото аламин на вторични батееее, а и са доста по - евтини от студентите, Путин лично обиклая всеки един и ги вербува, после им дава по един медал от мед, ама тия веднага го "предават на пункта, батеееее" хахахахахаха
115
2
 
1
 
! Отговори
Аз да питам, преди 8 месеца
тоя НЕстудент от снимката, какво работиш и за колко пари? А след това втори въпрос - кой ти ги дава тез пари? Защото както знаем, който плаща - той поръча музиката. А кой поръча анти-руска музика? Русия естествено! :D Айде марш от тука, сополанко!
114
0
 
1
 
! Отговори
Смяяяях преди 8 месеца
Да, бе, беше вербувала и ония деца, дето побъркаха МВР. Министърът беше категоричен, че онова беше руска кибератака, пък се оказа детска игра на ученици преди контролно. Смешни стееее :)))))))))))) Оставкааа, смешницииии
113
0
 
2
 
! Отговори
Алов преди 8 месеца
2000евро = 4000лева - _ четирихилдници
112
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На студента му предложили работа, дали му супер заплата, много хубав проект, но той отказал...... После медийте раздуват, че предложението за работа е вербуване......
111
4
 
1
 
! Отговори
Дарвин преди 8 месеца
Това е доста прочистващо, с оглед интелектуалния потенциал на нацията. А Копейкин защо се спотайват? Вероятно защото вече е много богат!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сегласен съм че вероятно се опитват да вербуват, ама защо нищо не се казва за западните НПО та. Та там са вербувани законно хиляди, за проларване на чужди интееси в страната във всички свери.
109
0
 
7
 
! Отговори
Тихомир преди 8 месеца
Хмм тия руснаци много бедни бре, тук на Соломонът Паси му плащат по 700 000 лева от американските фондации. Ама това не се брои за вербуване??? Що така??? Може би защото СоломонЪт Паси изпитват необходимите негативни емоции към Русия???
108
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Реал.. Е да , магаре , ама троянско . Баце щеше и Президент да го направи .Разбрахте ли каква нещастна държава сме ?
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Евтино се продават
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Годините са 60-те 70-те , един долар БЕШЕ - 0.80 ЛЕа , ТОВА ВРЕМЕ СЕ ЗАВРЪЩА .
105
1
 
3
 
! Отговори
Реал преди 8 месеца
България, троянско магаре в ЕС
104
1
 
1
 
! Отговори
3254362 преди 8 месеца
Иначе ще ме накажете с още минуси ли :D то е казано за мат'риала вече ;)
103
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нещастна рашка, плаща за да я обичат .
102
5
 
1
 
! Отговори
3254362 преди 8 месеца
Ето това е...станал съм обратен ;) имам 2 деца и прекрасно семейство ;) работя здраво и знам какво искам :) много ви дразнят хора като мен. Винаги ще сте озлобени аутсайдери.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Рублата разбрахме как е , а нещо за японската , след като там е 130 за долар .
100
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362---Виж си минусите , и се махай навреме !
99
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Младите българи ще започнат да изпитват симпатии към русия когато 1 рубла стане 100 долара .