Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат
17 авг 2023 12:30, Нели Христова
189
Русия е вербувала български студенти срещу 1000-2000 евро?
Снимка: БГНЕС

Петър Танев от Асоциация "Свободна Русия" разказва от първо лице за опитите да бъде вербуван като студент в Руската федерация. Ето какво сподели той за зрителите на Euronews Bulgaria:

Когато следвах в Москва, участвах в различни проекти. Имах един опит с човек, който се казва Иван Абажер, представител на Българската асоциация в Крим. Предложи ми да правим проект, свързан с насочване на българската диаспора и българските студенти в Русия. Аз изобщо нямах желание да участвам, защото уважавам териториалната цялост на Украйна. Но ми беше много интересно каква е целта на тези проекти.

Доколкото разбирам, този проект беше осъществен. И тези български студенти са били вербувани. Това не означава, че веднага ще станат шпиони, а че се готвят да се адаптират към тази система, да изпитват истински емоции, да бъдат привърженици на Путиновия режим.

Не можеш да станеш шпионин, само защото ти плащат – трябват и идеи.

Вторият опит е с една организация, в която работих – Балкански клуб. И в нея Кремъл и Министерството на образованието навлязоха с всичките си възможности, за да направят такъв "научен" проект с пропагандна насока.

Дори си спомням точния текст от този проект, който беше финансиран от организациите "Руска младеж" и "Руско сътрудничество". Там беше написано, че „младите сърби и българи не изпитват необходимите негативни емоции към ЕС и НАТО, не изпитват симпатии към Руската федерация. И Руската федерация и Министерството на образованието трябва работят в тази насока".

Забелязвах всяка една година как те използват целия си капацитет, за да финансират подобни проекти. А в този проект участваха и български граждани. И на мен това нещо ми беше изключително притеснително.

Предложиха ми просто да участвам – така всичко започва. Разбира се, предлагат и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да разбереш, че "няма да имам такива възможности, ако се върна в България". Сумите са около хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е много хубава сума.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362.. От кога живееш на Марс , та не си в час ?
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362... НАПРАВО МЕ УБЕДИ !В България всичко е цветя и рози , всичко ни е наред , затова посягаме вече и на празниците и на паметниците . Можеш спокойно да кандидатстваш за твой паметник , ще има място и за г_Еи парадите ви !
96
3
 
5
 
! Отговори
3254362 преди 8 месеца
Аз не познавам хора с празен хладилник ;) пак казвам - всичко живо ходи по почивки, малцина са с късата клечка да нямат пари. Но...в моята фабрика имаме постоянно 30-40 отворени позиции и хора не идват да работят. Да дойдат...2000 лв все ще им стигнат да си напълнят хладилника. И то най-ниската заплата за склададжия или оператор. Ама е по-яко да се пенявиш колко са зле всички и да смучеш на пейката бира докато си си пуснал помияра да тича.
95
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362.. МноО ТЕНКЮ . Няма и нормални пенсии и заплати , а само високи цени и корупция ... Защо не погледнеш къде е слънцето , излез и се поогледай около тебе , как живее народа !?Щом ти е празен хладилника , нищо друго НЕ ВАЖИ , НИТО ПОЛИТИКА , НИТО ПАРТИИ !
94
1
 
4
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 8 месеца
мене 33 г никой нищо не ми е дал, само ми взема или иска да ми вземе :)))
93
7
 
2
 
! Отговори
3254362 преди 8 месеца
Нямало пари за народа :) Ех Ганче, Ганче :) излез и виж по заведенията, които са по-скъпи от тия в Германия, че е пълно. Дори най-големите *** по цял ден седят и пия някакви евтинии. Е много ясно, че ако по цял ден смучеш бира няма как да имаш яхта, но има хора, които работят и си имат и яхти.
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Бай Илия... сЕГА не е ли същото , виж Алекс Петров - последно !
91
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Подлите руснаци дават луди пари за саботажи и шпиониране на всеки който има възможност и желание да се продаде и стане предател... В България вероятно има стотици такива дeгeнерати...
90
7
 
6
 
! Отговори
3254362 преди 8 месеца
Русофилчета, колкото и да се напъвате България е в ЕС и НАТО. Няма СССР, няма Евразийски съюз, няма СИВ, няма Варшавски договор и сега ще гледаме цирка БРИКС :D
89
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На практика , даже и казано от ЕК на ЕС :'' България на всички последни места в ЕС , по всички показатели " ... Не виждам как ще ме убедите в друго нещо ... Вече 34г. , пари от ЕС за : Политиците , бежанците / два вида бежанци / ,за ромите , за нато , и Украйна .. За народа български ВСЕ НЯМАЛО ... ДО КОГА !?Пенсии от 420 лева / за болшинството пенсионери / , и заплати 700 -800 лева ... КъФ ЕС , кЪф ти НАТО ?
88
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи е поканен да участва в проект, не се е включил в него, но знае какво е ставало там... Това на дете да го разкажеш няма да го повярва. Много плоска статия!
87
2
 
3
 
! Отговори
долна преди 8 месеца
пропаганда
86
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВЗЕМАЙТЕ ПАРИТЕ КАТО ВИ ДАВАТ И ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ НЕ ВИ ВЯРВАМЕ- АМА НИКАК
85
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко разбирам, но не ми е понятно как можеш да станеш пропагандатор на един мракобесен режим. Явно, свободата ни дойде в много напоследък. Зажадняли сме за руски ботуш.
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362---Бате , не виждаш ли че пречиш тук , правиш сянка , по-добре тичай на катерушките !
83
0
 
6
 
! Отговори
бачкатор преди 8 месеца
И аз ще се запиша,къде ги дават? Не искам да работя в завода на дебелия мутрафон със 4 къщи и 4 джипа!
82
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 3254362... А нещо за украинските знамена в Бг ? Нищо че украинците запалиха българското знаме в центъра на Киев преди години , и в още един град в Украйна ... Защо не се пише за това ?
81
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
През 1989-1990 краварите плащаха по 5 долара за участие в протестите срещу БКП. В Украйна краварите плащаха по 5 милиона долара на ден, за да направят Майдана. Тук някакви мижави 1000-2000 евро, за които много се съмнявам, че ги е имало.
80
1
 
2
 
! Отговори
Анти Тяло преди 8 месеца
Да пробва да вербува от малцинставата или още по лесно пенсионери да вербува...по 50 евро и готово... ще гласуват ще доносничат, ще си преписват фирми и прочие!!!
79
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МИН ЗАПЛАТА 16400 РУБЛИ-160 ЕВРО, А ДАВАТ НА СТУДЕНТИ ПО 2000 ЕВРО- СТРАННО И НЕ МИ СЕ ВЯРВА