Българинът все повече залага на къщите за гости за своята почивка

Най-голям избор има в централната част на Стара Планина
23 авг 2023 18:45, Красимир Ангелов
21
Българинът все повече залага на къщите за гости за своята почивка
Снимка: БГНЕС

Наред с традиционните хотели или апартаменти за лятната почивка на морето или в планината, къщите за гости в селата се превръщат все по-предпочитано място от почиващите българи.

Това лято българи и чужденци масово преоткриват малките радости на живота, сред зеленина и спокойствие на крачка встрани от пренаселените туристически центрове. Търсенето на този вид настаняване се е увеличило, въпреки ръста на цените, пише в свой материал БНР.

Големи компании от хора или просто 2-3 семейства си наемат къщи или вили под наем за няколко дни. Средната цена за настаняване в къща за гости в момента се движи някъде около 30-32 лв. на човек, сочи проучване на водещата платформа за селски туризъм и къщи за гости в България bgvacancia.com. Хит това лято са къщите за гости в малките населени места, на няколко километра от морския бряг. Но се оказва, че заедно с цените на нощувките, се повишават и изискванията на туриста, което пък води до усилване на конкуренцията и подобряване на услугите в бранша:

„Допреди 10 и повече години къщите за гости у нас се възприемаха като места, където да си наемеш стая, да пренощуваш и да продължиш разходката си нанякъде. Рядко тези къщи се наемаха за дълго време и хората в повечето случаи нямаха кой знае какви очаквания към тях“, казва Велизар Гоцев от онлайн платформата за селски туризъм и къщи за гости в България.

„Къщите за гости бяха свързани с това домакините да ви посрещнат, да си поприказвате вечерта, а на сутринта да имате някаква закуска или да наберат нещо от градината, с което да ви нагостят. В последно време обаче, хората много повече се ориентират към къщите, които се отдават под наем самостоятелно. Както се казва: „човек да си наеме дом извън дома“. А изискванията са тези имоти да предоставят всички удобства. И колкото повече екстри, толкова по-добре“, посочва експертът.

Той даде пример с това, че задължителна екстра, която усилено се търси през летния сезон, е наличието на открит басейн в двора.

Според проучване обаче, не повече от 30% от къщите за гости на българския пазар разполагат с такъв и едва 5% от тях имат вътрешен басейн, с който да привличат клиенти и през студените месеци.

Друго много важно условие е да има кухня за самостоятелно приготвяне на храна, а също и барбекю. И още – ако пътуват семейства с малки деца, детският кът е много търсено удобство, твърди Гоцев. Той е категоричен, че климатикът и бързият интернет отдавна не се считат за екстри.

Най-малко са къщите за гости в Странджа планина, както и по поречието на Дунав– региони, които са все още пренебрегнати от масовия туризъм. Най-голяма концентрация определено има в района на Еленския Балкан, както и в Централния Балкан – там, където са градовете Априлци, Троян и други подобни населени места.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
ха-ха преди 8 месеца
"Българинът все повече залага на къщите за гости за своята почивка" Ха-ха , българинът все повече развива стадния си инстинкт , ама на ов4е стадо !И това много добре се използва от т. нар. домакини на къщи за гости за cмykaнe на кинти от джобовете на "модерните" нашенци ! Ще смениш една къща с друга къща , егаmu му и почивката ! Всъщност ,зорът е друг - да се демонстрира положение , нали сме ларж всичките , нищо че джобчетатат са отънели или направо - празни (като главите) !
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има къщи за гости без хазяи. Цяла вила/къща едноетажна или на няколко етажа се дава като под наем на едно семейство, двойка, човек и въпросните прекарват в нея седмица две, като си готвят сами в оборудваната кухня. Като не ви харесва да има хазяи, които да ви висят над главите и да ви готвят избирайте такива без и си гответе вие.
9
3
 
4
 
! Отговори
Алоо преди 8 месеца
Какви къщи за гости,в тях пълна мизерия.в нашето село има три такива къщи,собствениците купиха сто тухли,два кубика баластра,вече две години и нищо не правят по тях.тревата по голяма от къщата,вътре плъхове,жабчета,бръмбари,отидете и си почивайте в тая къща какво ги интересува.а.проверки липсват,*** те си взеха парите .мафия е с тия къщи.
8
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нито по хотели ходя нито по къщи за гости. Предпочитам с кемпер да отида на диво място сред природата. Може и с джип на палатка на някой язовир за риба или на див плаж. Луксът на цивилизацията отдавна не ме блазни.
7
3
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 8 месеца
Там не ходят за почивка, а само компании за пиянски запои до сутринта. Който се е излъгал, че отива на въздух и тишина, повече не повтаря.
6
11
 
14
 
! Отговори
Пфф преди 8 месеца
Къщата за гости и популярна дестинация за бедните семейства без особени претенции. Ако човек трябва да си пазари, готви и после почисти, а на всичкото отгоре и да си плати за това, не виждам каква почивка е. Освен това за да не кукаш сам жена си и децата си, ходят по няколко приятелски семейства, което е ужас, защото трябва постоянно да се съобразяваш с останалите. Пък като толкова искате да се събирате семейства, съберете по 5 хиляди на човек и си купете обща къща и ходете там.
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Веднъж се излъгах и няма да повторя. Пет семейства- общо пазаруване, бутане в кухнята, готвене, барбекю под зоркия поглед на домакина, пушене, викане, пиене и ядене до зори, последния ден всички се измъкнаха, аз почистих, измих, подредих. Живея в къща и като уважаваща себе си жена почивам ол инклузив на хотел или в курорт на свободна консумация обикновено само със семейството, без да се съобразявам с чужди капризи и претенции.
4
2
 
11
 
! Отговори
морски преди 8 месеца
Места за настаняване са наречени вили, къщи за гости и т.н. В някои се предлага закуска. Последните сезони туристите си ядат по стаите. Вярно, в ресторанти цените са космически. Не упреквам туристите, че си носят храна... Така им е изгодно.
3
3
 
17
 
! Отговори
с пълен багажник преди 8 месеца
Българинът все повече залага на къщите за гости за своята почивка че в заведенията го чакат с яки томаховки
2
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хазяина да ми виси на главата и да ме разпитва за личния ми живот, не мерси! Никога повече....
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нямам пари за къща за гости.