Борисов склонен да остане 3 март, готов е за референдум

Тази промяна не била на дневен ред
5 сеп 2023 08:20, Петър Бойчев
520
Борисов склонен да остане 3 март, готов е за референдум
СНИМКА БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е склонен да остане 3 март за национален празник, ако народът поиска това с допитване. Той подчерта обаче, че тази промяна не е сега на дневен ред.

"Да оставим националния празник на историците, ако трябва и допитване до народа да направим, но да затворим тази тема днес, тя не е най-важна", заяви Борисов пред Епицентър.бг. Това щяла да бъде и позицията на депутатите му по време на дебатите в зала. Той уточни, че ГЕРБ ще застанат зад конституционните промени в частта им за съдебната реформа и ограничаване правомощията на служебното правителство, но не и за промяна на националния празник.
 

"Най-важните ни цели като нация днес са влизането ни в Шенген и Еврозоната, както и конституционните промени, които касят съдебната реформа, а не датата на националния празник", каза още Борисов.
Бившият премиер и лидер на най-голямата парламентарна партия е притеснен, че в момента нацията е разделена в противопоставянето на Трети март на 24 май и затова смята, че тази тема трябва да излезе от политическия дебат и да се даде думата на историците и експертите.
 

"Дори, ако трябва да направим допитване до народа", изтъкна Борисов. Кога да е националният празник не е тема, която е важна днес, това може да го решаваме и след една, и след 2 години. Още повече, че датата на националния празник може да се реши и със закон", уточни Борисов.
 

Поцицията на ПП-ДБ остава за промяна на националния празник като част от конституционния дебат в парламента, но са готови, ако има референдум по темата, да се вслушат в гласа на народа.

Още по темата

 

По-рано премиерът Николай Денков заяви, че продължава да подкрепя вписването на 24 май като национален празник в Конституцията. По думите му, по въпроса трябва да се проведе политическа дискусия в Народното събрание и тя да бъде част от конституционния дебат, както предвижда управляващото мнозинство.
 

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха вчера инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те изразяват готовност да поставият този въпрос на всенародно допитване чрез референдум.
 

Сред инициаторите са президентът (2002-2012) Георги Първанов, акад. Юхновски, професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев, лекари, журналисти, общественици. Георги Първанов определи призивите за бойкот на 3-ти март, като национален празник, който бележи Освобождението на България от турско робство, "не като грешка, а като престъпление".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
0
 
1
 
! Отговори
Есен, 2023 г. преди 7 месеца
Една вяра имаме с тези от ВМИто им Ленин. Особено пък с тези, които знаят къде беше 15-ката. Честито на ИНЖЕНЕРИТЕ. Няма да се върнат нито 1989, нито пък комунизъчът им на тези от БКТ-то им. Нито пък Луканов, Павлов, Петров или Борисовите. те са от другите. тези лошите имач предвид.
444
0
 
1
 
! Отговори
Милионер от Бг преди 7 месеца
Тези от секретните им застрахователи, доценти от УНСС и вичщи от ДАНС ги убиват. Анализаторите пък ни обясняват, че убийствотго му на мохамеданина от Бабинци било политическо. Нерде Стамбул, Нерде икономика, нерде политика. Такива са секретните им служители. За нищо на стават, а получават заплати. За разлика от мен. не ми трябват заплати. Просто защото, управлявам активи за 937 хиляди евра и 200. Честито на гуверньора им.
443
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор, 42 820 преди 7 месеца
За всички празнуващи от частния бизнес в Българията ни. Поздрави с песните на Влади Марков. Оставете ги тези мъки за работещите в бюджетните организации. Частниците печелят доста повече. А и за разлика от тях, си плащат осигуровките. Какво стана с мутрата от Спартак и доцентг в УНСС. То, тези неща не са като във Враня и през 80-те г. на миналия век. Тогава генералът им Красимир Петров беше дежурен официр, когато избягах от поделението му, за да видя г-н Добри Джуров. Така е с генералите ни.
442
0
 
1
 
! Отговори
Хахахаха преди 7 месеца
Този дали знае какъв празник е днес? Все пак, между 8-март и 8-ми декември си има разлика. Както и между 3-ти март и 6-ти септмеври. Кажете му, че годината е 2023 г. Може и друго да му кажете. А именно, че от него вече не зависи нищо. Нито пък е министър председател. България си има БАН и академици. Те ще са таокива, докато пожарникарите му на този от Банкя, не ги наводнят. Като в Царевото им. Както и царят им да си мисли, че дъщеря му се е напила от чаша вино. Силве, аз да имам над 1,5 промила.
441
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор от 1983 г. преди 7 месеца
Мутри, вън не вали. Само в Царевото ви, а пък щерката му на цаля ви пак е пияна и дрогирана. Питайте я дали си знае името. Те, бариерите са за да не преминават над или под тях коронните вирисуси. Така заповяда мутрата му охранител на мадридския. Все пак, не звам дали с наз 1,5 промила е била пияна или дрогирана. това си е работа на специалните им служби. Аз бях от тяах преди около 40 г.
440
0
 
1
 
! Отговори
Милииардер преди 7 месеца
Този не знае ли, че 3 март си има всяка г. ? Тези неща с календарите изобщо, ама изобщо не зависят отг това какво тй иска. Обяснете му, чеи за разлика от календарлите, облигациитему, а и заимите, коит о тренонно му правителствоемитира, трябвада се плащат. Но, НЕ И ОТ ОБИКНОВИНЕТИ БЪЛГАРИ. Тези, истинските, които хвърляха яйца и домати по министерския му съвет. Махнете ги тези белезници от ръцете му на г-н Васил Божков. Сложете ги на банкянския. За да не го убият българите с камъни.
439
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Сега е септеври, а не март. Този е като съпартиеца си от БКП, който честитеше 8-ми декември през март. А наследника му от БКП, какво ще каже за 9-ти септемрви. Нищо, че сега не е 1944, а 2023 г. ? СНЕГОВЕ И ВЕТРОВЕВ БАНКЯ И В ЦАРЕВО. Както и за застрохователите ви. Те ще трябвада плащат, а не аз. Така е в България. Хората са си постпроили хотели, а Бойко Борисов и дъждовете му искат да им ги вземат. ЧЕСТИТА 2023 Г.
438
0
 
1
 
! Отговори
Култовата преди 7 месеца
СИЛВЕ няма да те подведем. НАЛИ ЗА ТОВА СМЕ СИ ПРИЯТЕЛИ. Отг истинските. Като роди Денков, ти ще си министър председателка, вместо тази Гарбиелковата им на тези от Герб. Ние сме си обещали,у чеи ще им ***. Написано в съкратен вариант. Вече сме хорана години, а и съм дядо. Това изобщо не ми пречи да пея, както и ти да ги разбираш нещата с парите и финансите. Бюджетите си няма пари. Не е нормално, да получават заплати, а работа да не вършат. Г-ЖО ТОДОРОВА, права си маце. 1989
437
0
 
1
 
! Отговори
Ефрейтор от УБО преди 7 месеца
Не разбирам само кой е Борисов. Този от Банкя, комуниста от БКП или мадредския гражданин, чията дъщеря е била толкова пияна и дрогирана, че дори и името не си е знаела. Межд,у впрочем, нито дъщеря имам, нито пък претенции, че съм цар. Честито на г-н АНГЕЛ ТИНЧЕВ. Адвокат ми беше за една важна сделса преди 5-6 г. Приятелю, доста работа ще имаш. Така е в Българията ни. ТАЗИ, нашата си и родна. Доста далеч от нея си ходирл. Не ми се сърди, но аз съм бил на окоо 10 хил. км. от нея.
436
0
 
1
 
! Отговори
Прокурор преди 7 месеца
Този ли е бил генерал на пожарникарите ? Ами, ако е така, да си ги командва, а не да си мисли, чуе министър председател. В канализацията на историята ни, мутро банкянска. Там ти е мястото. Ще ме съди Господ. Но, не тозмешере за такива като мен. А те, изобщо не са като МВи от синода им, а истинският. Нито пък, тези от ПРОКУРАТУРАТА ВИ. Има си мешере за такива като вас. Кога ще жго убият и Гешев от училището им в Симеоново?
435
0
 
1
 
! Отговори
ТОДОРОВА Е преди 7 месеца
СИЛВИЯ ТОДОРОВА ЩЕ Е СЛЕДВАЩИЯТ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРИЯТА НИ. Просто защото си е от истинските ми. А И, КОЕТО Е ДЖОСТА ПО-ВАЖВО, НЕ СЕ ПРОДАВА, НИТО ПЪК СЕ ПРЕДАВА. ЩЕ Я ПАЗИМ РАЗБИРА СЕ. Но не и тези от службите им, а нейите приятели. Силвио, до тък им бяха службите. Ред е на приятелите, които не си ПРОДАВАМЕ ДУШИТЕ. Особено пък, тези от инженерите и химиците.
434
0
 
1
 
! Отговори
МИЛИАРДЕР преди 7 месеца
СИЛВЕ, само ми го дай. Този мутряата от Банкя. После ще станеш шефка на тези от БАН. Не се получават нещата им само с политеческа коректност. А ние сме се обикновени. Нжо, при това от СЕВЕРНЯЦИТЕ. Тя е от Белоградчик. Аз пък няма да ви напиша от къде съм. ЧЕСТИТА 2023 Г.
433
0
 
1
 
! Отговори
Милиардер, 2023 преди 7 месеца
Силвия Тодорова ще го поведе хорото около Бана им. Там съм работил 9 г., а тя повече от мен. Има къде да го водя, СИЛВИЬО. Само да ми ги засвирят. Тези със зурлите, акордеоните и кларинетите. Дясната ще си я вдигна, маце СИЛВЕ.
432
0
 
1
 
! Отговори
нищо ново преди 7 месеца
в българия винаги става,това което каже народът,не се е родил политик,който ще противоречи на народа,народ, който е не tap а вдлъбнат,но живее в несметни богатства
431
1
 
1
 
! Отговори
Еврозона 2023 преди 7 месеца
Силвия Тодорова ще го поведе хорото около Бана им. Там съм работил 9 години. , а тя повече от мен. Има къде да го водя, СИЛВИЬО. Само да миш засвирят. Тези със зурлите, акордеоните и кларинетите. Дясната ще си я вдигна, маце СИЛВЕ.
430
1
 
1
 
! Отговори
Инженер - химик преди 7 месеца
Тези мисирките от Днес и БНТ така и не искат да разберат, че лидерът им мутрата от СИк в Банкя е починал отдавна. Както и менторо му от Правец. А пък, за ментора му на академика е повече от ясно. Той то е *** в дурето. Поради което сега е премирка и ще ражда скоро. Така е с физикохичиците, които са в българската политика. ЧЕСТИТО СИЛВЕ.
429
1
 
2
 
! Отговори
НАРОДА преди 7 месеца
какъв е тоя че ще казва той!?!? кой го пита!?!?
428
1
 
2
 
! Отговори
Милионер преди 7 месеца
А дали е склонен турци да му правят внучки ? Това си е вжно за българската поритика. Той им е сменял имената, а не аз. Така се издигат хората в българската политика. Ако не ми вярвате, питайте този, почметния им им на тези от ДПС, когото го убиха. Чести бюджет за 2023 г., в който просот няма пари. А пък, така е, защото охранителите му на БНБ не ме пуснаха да си обменя стотинките в сградата им.
427
2
 
1
 
! Отговори
Платени данъци преди 7 месеца
Мутрата им на тези от ИТН отдавна е умрял. Сценаристът му, известен като Тошко африканския го дават по телевициите, за да обясни на българите, че депутатите ни си заслужават псувните. То, ако политика се правше съ сценарии, мултаъкт им нямаше да е министър на културите им. А пък, то пари си няма не само за култура, а и за заплатина депутати от поредноо им. НС има предвид.
426
0
 
3
 
! Отговори
Милионер преди 7 месеца
От тази нещастна мутра не зависи нищо. Ами, че то 3-ти март си има през всяка година. Дали да остане или да не остане, изобщо, ама изобщо не зависи от него. Нито пък от партията му, тази неговата и лична. Нито от депутатите и депутатките му, които ще трябва да изплащат облигационните заеми на третотто му правеитерство.