Желязков: Независимостта е въпрос на уважение към самите себе си

Това каза председателят на НС по време на тържествената заля пред Царевец
22 сеп 2023 21:37, Стела Стоянова
27
Желязков: Независимостта е въпрос на уважение към самите себе си
Снимка БГНЕС, архив

Независимостта на България не е просто акт на признаване. Независимостта е онзи миг, в който българската държава и народ получават съвпадение на своите мисли и желания. Това каза председателят на Народното събрание Росен Желязков в словото си по време на тържествената заря проверка пред крепостта Царевец по повод 115 години от провъзгласяването на Независимостта на България.

В началото на церемонията председателят на парламента прие рапорта на командващия зарята.
 
Днес отбелязваме 115 години от онзи знаменателен 22 септември, в който владетелят и правителството обявяват независимостта на България, отбеляза Желязков. По думите му, провъзгласяването на независимостта е победа, която не би била възможна, ако не беше самочувствие на изградената българска армия да защити това достижение.

„Независимостта е въпрос на уважение към самите себе си. Уважение, което изискваме и очакваме и от другите“, посочи Желязков. По думите му независимостта е право да се отстоява националната идентичност, целите, стремежите, но и задължение. Задължение, което и днес стои като завет – да ценим чуждата независимост, да се борим за това другите народи и държави да имат правото да бранят своята независимост, своя суверенитет и своята териториална цялост, каза той.

„Преди повече от 30 години ние отхвърлихме тоталитарния гнет и още през 1990 г. в Седмото Велико народно събрание България заяви своето желание за членство в най-справедливия, най-успелия и най-цивилизования съюз – Европейския съюз. Поколения българи преминаха през всички трудности, за да може България да стане член на Европейския съюз и да заяви отново своите виждания за независимост, бидейки равнопоставен член на съюза сред страните от цивилизования свят. В този съюз ценностите са демокрация, свободна инициатива, върховенство на правото и справедливост. Тези ценности ние трябва да браним, бидейки равнопоставени, уважавайки себе си, уважавайки и останалите“, отбеляза Росен Желязков.

Когато държавната нужда съвпадне с народното желание, ние като народ, като нация и като държава ще понасяме по-леко несгодите и ще се радваме повече на нашите национални победи, каза председателят на парламента.

В този ден, когато се чувстваме горди от това, че сме успели да изковем своята независимост през всичките трудности, през всичките бранни полета, където са оставени костите на нашите герои, можем да си пожелаем само да пазим своята независимост и да бъдем достойни за заветите, които са ни оставени, отбеляза Желязков.

Още по темата

„Бог да пази България! Да живее свободна и независима България!“, завърши словото си председателят на парламента.

„Независимостта не е само празник, той е общобългарски празник – доказателство за силата на българския дух“, каза в словото си кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Днешният празник е живото доказателство за величието на нашите предци, посочи той. По думите му денят носи две послания - суверенитет и национално обединение. „Нека днес пожелаем водачите да работят и да се борят за национални каузи с приемственост, традиция и обединение. Това са го направили нашите предци. Това са битките, от които има нужда нашата родина и ние като народ, а не ежедневните препирни, скандали, популизъм“, каза кметът.

„Нека да съхраним свободния дух и достойнството, завещани от нашите предци. Нека учим децата си да бъдат горди българи. Нека да ги възпитаваме в дух на родолюбив и почит към българския език. Нека бъдем преди всичко хора, хора, които се подкрепяме. Доброто се отплаща многократно, нека се обединим около доброто“, призова още в словото си Даниел Панов.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Подавай си оставката доброволно, иначе съд и затвор за предателство.
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който говори руски език да си отива в русия .
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коква независимост празнува сглобщата на посолството? Не е 4ти юли
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Станали сме независими с помощта на Австро-Унгария, която заграбва Босна и Херцеговина.
10
2
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
това е играта на доган-борисов...видяхте ли как САЩ и Свободният ви използват,как раша ще ви даде газ и нефт без пари!!!раша само ограбва...Германия стана жертва на този грабеж...еС стана жертва...Сащ И Свободният опитаха да ги предупреждават...те нямаха смелост и решения...и станаха зависими!!Света ни е манипулиран от руски агенти,водещи Света ни към...Гибел!!!...сИ...кИм...да го обяснят на децата им!!!Няма Правда Няма Мир!!!!
9
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 месеца
уау...високопарен...Ентелектуален...не можещ да стигне до нАРОДА ВИ,КОГОТО НАЧАЛНИКА ТИ ЛИШИ ОТ ОБРАЗОВАНИЕ И ЦЕННОСТИ,ависимият борисов и доган си "МЕЧТАЯТ"как ще минат и САЩ и Свободният....с 200...и с ограбеното ще си построят...бараки...ще свършат в затвора безкомпромисно...Бог да пази САЩ...САЩ им го гарантират!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За България е обявяване на независимост, за Босна и Херцеговина е зависимост от Австро-Унгария. Окупираната от Австро-Унгария Босна е анексирана към империята. Сърбите в Босна и Херцеговина са недоволни от анексията и водят борба за освобождение от Австро-Унгария. След 6 години убиват престолонаследника на Австро-Унгария и започва Първата световна война. Нашите общи действия с Австро-Унгария довеждат до Първата световна война. България помага за загуба на независимост на Босна и Херцеговина.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Независимост... Веднага след освобождаването от турците България става зависима от Русия, защото управлението е руско.. После идват германски царе, после идва СССР.. После идва демокрация (мафията) и накрая идва ес, нато и краварите... Та кога е била независима..
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
22 септември 1908 година е резултат от външни събития. Младотурската революция в Османската империя 1908 година създава вътрешни войни и отслабва централната власт на Османската империя. Австро-Унгарската империя желае да заграби Босна и Херцеговина от Османската империя. България и Австро-Унгария се разбират заедно и едновременно да нарушат Берлинския договор и България да обяви независимост, а Австро-Унгария да обяви анексиране на Босна и Херцеговина към Австро-Унгарската империя.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква независимост,какво себеуважение като някакви клечат пред Кeнeф Метен и Галя от посолствоТО...Тази година не празнуваме.Дано друга година сме незаеисими.
4
3
 
4
 
! Отговори
Посолството : преди 2 месеца
"Каква независимост,бе мъпет?!?!? Да не си изял пицата с кристали на КирчУ? На колене! Сега целувай краката на посланика... Браво,пудел... Сега се претърколи... Махай радостно с опашчица... Браво!Заслужаваш си грантчето...Папкай,гербера3тче!"
3
4
 
7
 
! Отговори
Росен Железото преди 2 месеца
Човек зависим от новия Бай Миле от Банкя говори за независимост.Евала!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Смешен провален кмет, ама пак е по-добре от ДС внуците!!!!
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най вероятно същият Росен е бил част от Тоталитарния Гнет!