Продължават да скачат цените на употребяваните автомобили у нас

Бизнеса се спасява благодарение на клиенти от Гърция
20 окт 2023 08:27, Нели Христова
40
Продължават да скачат цените на употребяваните автомобили у нас
Снимка: БГНЕС

Нов ръст на цените на употребяваните автомобили у нас. Заради все по-трудния внос на коли от чужбина, голяма част от автокъщите повишават цените, а клиентите са предимно от чужбина.

Нисък разход на гориво, по-малко вредни емисии и таван на цените до 10 хиляди лева. Това са сред основните искания на голяма част от клиентите, които посещават автокъщите в Дупница. Сред тях е и Огнян Георгиев, който се сдобил с употребяван автомобил преди около седмица.

"Гледах да е по-икономична, защото с тези цени на горивата е вече трудно и бърка в джоба. Евтина за поддръжка, евтини части", казва той пред БНТ.

Дори и клиенти като Огнян обаче са все по-малко, отчитат търговците. Те признават, че спасяват бизнеса си благодарение на интереса на клиентите от Гърция.

"Пазарът е труден, високи са цените, клиентела средно. Има нов внос, но е слабо, трудно е. Българската клиентела е по-слаба - търсят по-евтини автомобили, между 8 и 15 хиляди лева, да не горят много", обясни Диего Чалев – търговец на автомобили.

Проблемът с вноса на употребявани автомобили от Западна Европа ще продължи да се задълбочава, казват още търговците. Сред основните причини за това са политиките за опазване на околната среда на държави като Италия, Германия, Франция и Швейцария, където правителствата изземват за скрап старите коли и отпускат пари за нови на собствениците им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 18.Аров/Ама ако блъснеш някой ше ревеш за каско нали?
18
4
 
21
 
! Отговори
П.И. Аров преди 6 месеца
Преди 10 години си купих 12 годишна кола за 4500 от горубляне. За това време съм вкарал още към 3000 лв за ремонти по нея. В момента я търкалям още и скоро не мисля да я сменям. На два-три пъти съм изпадал в неудобни положения с авария на пътя, и в единия от тях ми се наложи да викна пътна помощ. Като се има предвид че нова кола ще ми струва поне 5 пъти повече от това което съм дал (без да броим каското за нова кола което за 5 години ти хвърля още 20% на цената отгоре).
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Хората не си сменят колите , чисто новите са уникално скъпи .Евтино беше преди ковида
16
0
 
8
 
! Отговори
Джазмена преди 6 месеца
От Дупница преди време си взех изгодно един мотор, смених само едно уплътнение на водната помпа и оста на задоната гума и 9 години друго по него не съм пипал освен смяна на консумативи.
15
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако нямаш парите на куп,сложи парите които имаш за първоначална вноска после си изплащай останалите.Ама кола втора ръка не дей да вземаш.Ако имаш 15К ,дай ги като първоначална вноска след това дай другите 15К на вноски .Но да занимаваш с поправки и ремонти .Ай сиктир с тая простотия .
14
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Всеки според бюджета си. Доста хора не би следвало и да си помислят да карат коли, ама пред съборетината им 2 немски премиум талиги. За мен съществуват 2 смислени опции за коли, ако си физическо лице- нова от магазина среден клас до 90-110к лв. или премиум марка от Канада от официално дилърство още в гаранция на 2 години (цени 40% по-ниски от България за същия модел, гаранцията си важи, няма драми). Вече да се купи някаква немска кошница на 15 години са глупости.
13
0
 
12
 
! Отговори
Диего Чалевски преди 6 месеца
Продавам само уникати на под 150 хил км. Който не вярва да за заповяда.
12
1
 
9
 
! Отговори
10,000 за трошка!? преди 6 месеца
Егати мокрите сънища!Направо ще се издавите,бе!!!:)))
11
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Коли от сума години само нови. Друго не искам да погледна. Немска марка карам, разкош. Нещо повече- последната я върнах на дилъра и взех следващ модел. Беше се обезценила със 7% за 4 години. Новата кола излиза евтино, вярвайте ми. Пари да поддържам и ремонтирам стара нямам. По-точно имам, но време и нерви нямам.
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А ПРИ НАС СА ОЩЕ НА 5 000 ЛЕВА ЗА ВТОРАТА УПОТРЕБА!!!
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Купи си една Дачия или Фолксваген ,ако не чисто нов ,то върнат от клиент в дилършипа.Що се праиш на улаф на купуваш на някой изпаднал германец трошляка .
8
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Доволен съм. Смених колата това лято. Взех нова, а старата я продадох с 10 000 лв по-малко от цената, която платих, като я взимах нова. Обезценката за 7 години по 1400 на година. Екстра.
7
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Вече падат, не скачат...
6
7
 
28
 
! Отговори
Отварачка преди 6 месеца
Смешна новина. Барака, купена за 500 евро от морга й искат 5000 евро. Успех с консервите! Сигурно има още баламурници.
5
2
 
16
 
! Отговори
силно замислЕна преди 6 месеца
Така ще се търсят повече ли?!
4
5
 
48
 
! Отговори
второ качество хора преди 6 месеца
"Правителствата изземват старите коли за скрап и отпускат пари на собствениците за нови ", къде са те,къде сме ние...Лошото,че тези хора са нито по-умни от нас, нито по-работливи, а напротив. Бедни сме, благодарение на корумпирани правителства и нагли политици.
3
5
 
39
 
! Отговори
срам голям преди 6 месеца
Проблема е, че българин е много беден благодарение на дъфжавнициге ни и така наречени работодатели. Раята се държи само на хляб ли вода, и да може да си плащат сметките.
2
6
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
10 000 лева за 15-20 годишна трошка? Вие луди ли сте?
1
4
 
65
 
! Отговори
ФлякФ преди 6 месеца
Всеки ден ли ще рекламирате смотаняциите от Дупница? Всички знаят, че са измамници