Търсим как се пише на български онлайн, а там речник няма

Д-р Павлина Върбанова: Институциите трябва да помагат
20

В 21 век официалният ни правопис е все още аналогов и изглеждаме безпомощни без онлайн правописен речник.

"В днешно време ние вършим толкова много неща в интернет, а се оказва, че информация, която е толкова важна и ни помага да пишем правилно, отсъства. Тази липса не е от вчера, тя се забелязва много остро от всички, които желаят да пишат грамотно", каза създателят на платформата "Как се пише" д-р Павлина Върбанова пред Bulgaria ON AIR.

По думите на журналиста и учител по БЕЛ - Доротея Николова, много хора нямат хартиен речник.

"Допитват се до интернет или до познат учител, ако имат, например, или до сайта "Как се пише". Без онлайн речник ставаме безпомощни, все едно никой не стои зад българския език. От много време се усеща остра липса на авторитет зад български език. Тези, които са призвани да изграждат нормативната норма на българския език, да се грижат за него, ги няма, не знам къде са", алармира тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Заговори се за 378 000 лв., които МОН трябва да осигури, за да имаме такъв речник, а срокът е до края на годината.

"Тези 378 хиляди са назначени не просто за дигитализиране на официалния правописен речник, а за изграждане на една цялостна платформа с езикови ресурси. Зад тази платформа ще стои Институтът за български език. Когато правим всякакви справки в нея - за правописа, за пунктуацията, за правоговора, ние ще бъдем сигурни, че така е правилно. Разбира се, можеше официалният правописен речник да се качи онлайн преди много време, не вярвам това да е изисквало огромни усилия, защото вече имам опит с изграждането на сайта "Как се пише", обясни д-р Върбанова.

Николова поясни, че всъщност вече две години се очаква този проект.

"Срокът, който е поставен, до края на 2023 година, но през целия период няма никаква информация какво се случва, докъде се е стигнало. И след като ние на 30 октомври се обърнахме към медиите с апела да помислим по този въпрос, имаше реакции от МС. Получихме уведомление, че те са регистрирали нашето съобщение до медиите като сигнал, който е изпратен към Министерството на науката", коментира тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: онлайн речник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
aaa преди 6 месеца
ето ги и тука най-голямата *** у нас - долубойковчетата... седи и в такава статия говори за Бойко Борисов... бил шофьор на Маргините, точно този който ги изпоарестува!... тоя който има най-голямата охранителна фирма у нас, бил шофьор... и нещо повече - не бил грамотен! на фона на Киро Куролацията, Литмуса и т.н.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Браво! Каква иновация - ще имаме речник, при това онлайн! Невероятно, тези трябва да се кандидатират за Нобелова награда, или поне Грами минимум! Тъпотията е почти еднаква със звеното в БАН търсещо как да направи жълто паве. Хората имат ИИ, дето пише книги в реално време, а нашите умове щели да пускат онлайн речник ама догодина! Има джаджи с размера на писалка, които превеждат от десетки езици в реално време, а нашите ще пускат речник, при това онлайн (да не забравят да го направят платен,ей)
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има неща , които не се подчиняват на елементарния правопис :Не казваме "ДобРА вечер",Не казваме и "ДържавНА глава",Няма да кажем и "ДържавНА секретарка" ,Ти може би пишеш хирургИЧКАТА...няма да питам как би записал придворен шут- жена
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Двамата най-грамотни българи са д-р хонорис Бойко и Ицо Лютеницата.
7
3
 
3
 
! Отговори
Това са подробности преди 6 месеца
Важното е , че шАфьорчето на Маргините, което беше 12 години премиерче е грамотно.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Има достатъчно ресурси онлайн за да се разбере как се пише и без нарочен речник за това. Естествено трябва да имаш малко умствен багаж за да го видиш, а не да тръбиш глупости и статии за това!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не само правопис, а и правоговор. И да забранят публични прояви на политик, който "ме-ка" и ръси незнание за думи, които използва не на място! "Най-трудното" за усвояване - дали работиМ или работиМЕ, не че са се разработили много, е показателно за тях. Да се поизчисти ефира малко.
4
2
 
3
 
! Отговори
Каква статия? преди 6 месеца
При този заспал народ е очевидно, че будители няма!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ако искате да пишете грамотно, трябвало е да го пожелаете много по-рано, още от първи клас. А неграмотността, наистина, е шокираща. Даже работещите в Днес.бг не заслужават повече от 3+.
2
2
 
2
 
! Отговори
Да бяхте написали преди 6 месеца
една статийка за днешния празник ли?
1
3
 
2
 
! Отговори
е сега , преди 6 месеца
Тълковен речник , правописен речник . Гугле послъгва , вярно е . от фейсбук с гугле транслатор или от X може да се заблудим . струва пари . гугле нямат .