Честваме Деня на християнското семейство

Празникът Въведение Богородично е винаги на 21 ноември
21 ное 2023 08:18, Елка Василева
18
Честваме Деня на християнското семейство
Снимка: архив, БГНЕС

На 21 ноември православната ни църква чества празника Въведение Богородично - Деня на християнското семейство и младеж.

Според преданието на този ден се случило паметно събитие. Богородица била обречена от родителите си на Бога още преди рождението си. Когато навършила три години, те я завели в Йерусалимския храм. Със запалени свещи всички близки я съпроводили през града до храма. Светата Дева била поставена на първото стъпало и за почуда на всички, неподдържана от никого, тя се изкачила свободно по 15-те стъпала и се спряла на най-горното. Първосвещеник Захария - баща на св. Йоан Кръстител, я посрещнал, благославяйки я. Когато достигнала възрастта, на която младите възпитанички на храма трябвало да се върнат в света и да се омъжат, тя била "дадена" на престарелия си родственик Йосиф, който оттук нататък трябвало да бди над нея.

Въведение Богородично за първи път се е отпразнувал като самостоятелен празник през 715 година. През 543 година император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото – в себе си и в света.

Този ден Църквата е приела и за Ден на християнското семейство.

С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж. Този празник напомня на родителите и учителите, че трябва да възпитават децата в благочестие и вяра, в послушание към родителите си и чистота на нравите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Други традиции преди 5 месеца
В Гърция неомъжените жени с име Мария днес празнуват имен ден.
15
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки човек е Храм на Бога, защото човешката душа е Божия Искра. Тухлените храмове не са ни нужни. Нужни са на търгашите, за да събират парсата!!!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В началото бе Словото, и Словото беше у Бог Исус и Богинята Майка, и Словото бе Бог Исус и Богинята Майка. То в началото беше у Бог Исус и Богинята Майка. Всичко това Бог Исус и Богинята Майка чрез Словото направиха, и Боговете без Словото не са направили нищо ит това, което е станало. В Словото на Бог Исус и Богинята Майка бе животът и животът бе светлината на човеците.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Исус Христос и съпругата му Диана са Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Рай/Арийци от Българския от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуални творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ>70 и следващите визши нива на IQ>130>140......
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бог Иса и Богиня Майка Диана са Българските Богове Творци и Демурзи на световете и Автори и Постановчици на трансепохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" - Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по - късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара)!
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нашият Отец Господ Бог Исус Творецът и Демург и Всемогъщ Господар и Властелин на световете възкръсна и даде обет да спаси всички Свой деца и потомци! Затова даде всички езици на всички народи по света за да Го хвалят с тях и възпяват и Му се прекланят и Го търсят 2000 години, докато го открият и познаят, и който Го познаят да ги спаси!
10
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Питам Ви: "Защо Исус Христос се подложи сам на изпитанието на кръста?! Къде проведе експеримента и кой го Възкреси? Тайната на Великденското яйце!
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съпругата на Исус Христос е Диана - преименувана на Мария Магдалена. От Исус Христос и Мария Магдалена са техните 3 деца Петър и Павел и сестра им Сисила. Именно от рода Дуло който е потомствен род на Исус Христос са всички Истински Царски Родове по Света.... потомци на Исус Христос. Исус Христос никога не е бил слаган на кръста.... Исус Христос е Българин и е роден в Ямбол - Първия Олимп - България. От рода на Сисила - са всички Сатанистки родове по света!
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще пия една ракия по случая.
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1 - Имахте си прайада през лятото.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Това, няма, абсолютно, нищо общос нас, Българите! Българите са Тенгри и не са евреи! " - Първо - Християнската религия е българската решигиянот близо 12 века. Второ - Пишеш българи, а не Българи!! Трето - Ккаво е Тенгри? Дай свещенната книга на Тенгри! Покаби ми доказателства, чемтова нялога е било сериозна религия, а не криворазбран прочит от нялиб древен камък.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Семейството са хората, които обичаме, за които си грижим всеки ден!
4
5
 
1
 
! Отговори
Гроби Таласъма преди 5 месеца
С една дума, чества се един еврейски ритуал за достигане на зрелост на еврейките;))) Това, няма, абсолютно, нищо общос нас, Българите! Българите са Тенгри и не са евреи! Така че, пиииииишкам на деня на еврейската семейство! Ние, не сме евреи! Еврейският семеен модел, не е български семеен модел!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най-накрая да прочета една добра новина! Честито Въведение Богородично! Пожелавам много здраве, щастие, Любов и мир в нас и извън нас!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Честит Празник!
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Чествайте,Но защо трябва да занимавате нормалните хора с глупостите си?